Career Guide enquête: Ligt de IT’er wakker van AI?

© Getty Images
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

In het nieuws kunnen we niet meer om kunstmatige intelligentie heen, maar hoe zit dat met AI op de werkvloer?

Hoeveel bedrijven en organisaties in België gebruiken nu eigenlijk al AI? Dat wilden we wel eens weten, en dus vroegen we het aan de respondenten van de grote Career Guide enquête. Over het algemeen zegt 41% van de respondenten dat ze zelf, of iemand in hun bedrijf, AI-oplossingen gebruiken. In een meerderheid van de gevallen gebeurt dat dus nog niet. Opvallend hier is het verschil tussen respondenten die zelf in IT werken, en zij die erbuiten werken. Van de IT’ers zegt 60% dat er in hun bedrijf AI-oplossingen gebruikt worden. Bij respondenten die niet in IT werken, is dat 30%. Mogelijk draait er dus wat AI op de achtergrond waar andere werknemers geen weet van hebben, of is de IT-afdeling degene waar AI het eerst wordt ingezet. Ongeveer de helft van de respondenten is overigens wel tevreden met de hoeveelheid aandacht die hun bedrijf of organisatie op AI inzet, al mag het voor 41% altijd wat meer zijn.

Bang voor uw job?

Maar liggen werknemers daar wakker van? We vroegen onze respondenten of ze dachten dat AI een bedreiging kon vormen voor jobs. Zo’n 42% geeft daarbij aan dat ze denken dat er in het algemeen jobs gaan sneuvelen en mogelijk vervangen worden door AI. Opvallend: een grote meerderheid ziet zichzelf niet meteen als vervangbaar. Op de vraag of ze denken dat hun eigen job bedreigd wordt door AI, zegt 73% resoluut neen.

Welke impact zal AI dan wel hebben op uw job? De respondenten zien de technologie vooral als een werktuig om bijvoorbeeld te helpen bij het automatiseren van routinetaken (53%) of het verbeteren van productiviteit en efficiëntie (45%). Een derde (32%) voorziet ook dat ze nieuwe vaardigheden zullen moeten aanleren om AI te gebruiken. Ook hier valt het verschil tussen werknemers in IT en buiten IT op. Een grote meerderheid van IT’ers (71%) denkt bijvoorbeeld dat taken geautomatiseerd zullen worden, versus 44% bij werknemers buiten IT. Zo’n 35% van de niet-IT-respondenten zegt dat hun job helemaal niet zal veranderen door AI.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content