McAfee blijft marktleider: concurrentie rukt maar langzaam op

McAfee blijft de markt van de zakelijke antivirusoplossingen in ons land aanvoeren. Ondanks de vele concurrentie is de top-3 al acht jaar lang onveranderd.

McAfee blijft ook dit jaar Belgisch marktleider in de zakelijke antivirusoplossingen. Dat blijkt uit een marktanalyse van databasemarketingspecialist Computer Profile in opdracht van Data News, waarbij meer dan 3.673 Belgische bedrijven met meer dan vijftig medewerkers zijn ondervraagd. Wat de penetratie betreft – het aantal bedrijven dat een bepaalde antivirusoplossing gebruikt – klokt McAfee af op 27,3%. Daarmee blijft McAfee in ons land voor het achtste jaar op rij de koning van de antivirus, zij het met alweer wat minder glans. Het marktaandeel brokkelt beetje bij beetje af: in 2010 kon het bedrijf nog prat gaan op een penetratie van 39,1%. Het verschil met nummer 2 is klein geworden: Symantec noteert 24,8%. Nummer drie, Trend Micro, volgt op ruimere afstand met 17,3%.

De sterkste groei wordt neergezet door Kaspersky: de nummer 4 in ons land

Kaspersky sterkste groeier

Langzaam maar zeker vinden ook de overige concurrenten ingang in de Belgische markt, al moeten de internationaal gerenommeerde merken als Sophos, Microsoft en F-Secure toch nog altijd genoegen nemen met een penetratie onder de grens van 5%. ESET is sinds enkele jaren wel over die symbolische drempel geraakt en gaat er dit jaar opnieuw licht op vooruit. De sterkste groeier onder de ‘nieuwe’ concurrentie is overduidelijk Kaspersky, dat de vierde plaats verder consolideert. Vandaag noteert Kaspersky zo’n 12% marktpenetratie, waar dat in 2010 nog maar 4% was.

Naast de marktpenetratie berekende Computer Profile ook de ‘installed base’. Dat verwijst naar het aantal geautomatiseerde werkplekken dat elk bedrijf telt en bijgevolg het aantal keer dat een antivirusoplossing werd geïnstalleerd. In die berekening blijkt de dominantie van McAfee nog wat groter. Van het totale aantal geautomatiseerde werkplekken in alle locaties, wordt 31% beschermd door een antivirus-pakket van McAfee. Symantec neemt de tweede plaats in met 22,6% en Trend Micro klokt af op 15,7%. Kaspersky moet genoegen nemen met 8,2% en van de overige concurrenten haalt enkel Microsoft meer dan 5 procent (6,5%).

Trend Micro en ESET scoren in Wallonië

Uitgesplitst in marktsegmenten, zien we enkele opmerkelijke verschillen. Bij multinationals, bijvoorbeeld, haalt McAfee bijna de helft (48,6%) van de markt binnen, maar is ook Symantec sterk vertegenwoordigd (26,7%). Bij de kmo’s moet McAfee (22%) de eerste plaats nipt afstaan aan Symantec (23,1%). Trend Micro wordt dan weer het meest geïnstalleerd bij de grote nationale bedrijven (19,3%). Kaspersky haalt haar grootste aandeel in de publieke sector (11,4%).

Overigens zijn er ook wat regionale verschillen. In Wallonië is het Trend Micro die met 21,4% de bovenhand haalt gevolgd door Symantec (16,5%). Verrassend in deze regio is ook dat ESET hier de vierde grootste partij is met een aandeel van 14,9%.

48,6 procent

van de multinationals gebruikt McAfee

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content