Veeam en HPE leiden de Belgische back-up en storagemarkt

Op acht jaar tijd groeide Veeam uit tot de Belgische marktleider in back-up software. HPE blijft de meest voorkomende storage vendor.

Dat blijkt uit een marktanalyse van databasemarketingspecialist Computer Profile in opdracht van Data News, waarbij meer dan 1.093 Belgische bedrijven met meer dan honderd medewerkers werden ondervraagd. Bijna 91% van de respondenten maakt gebruik van back-up software. En de meesten onder hen doen beroep op software van Veeam. De groei oogt bijzonder indrukwekkend – helemaal in lijn met de internationale groei van Veeam: van minder dan 1% in 2010 tot ruim 30% vandaag. Veeam lijkt vooral marktaandeel in te pikken van Symantec/Veritas. In 2010 maakte nog 42% van de bedrijven gebruik van Sy-mantec back-up software. In 2018 is dit – ondertussen onder het Veritas-label – bijna gehalveerd tot 23%. Maar daarmee is Veritas wel nog altijd de tweede grootste vendor op de Belgische markt. Uitgesplitst naar bedrijfsgrootte haalt Veritas wel de bovenhand bij de multinationals.

In 2010 stond Synology nog nergens. Ondertussen gebruikt 15,9% van de bedrijven hun storagesystemen

HPE leidt storage

Wat opslag betreft, analyseerde Computer Profile drie storagetypes: SAN, NAS en tape. In de gecombineerde cijfers blijft HPE met een penetratie van 42%, net zoals de vorige jaren, de meest voorkomende fabrikant. Dell EMC vinden we op de tweede plaats terug met 26,9%. Een verrassing is wel de nummer 3: Synology. Deze fabrikant brengt eerder laagdrempelige oplossingen op de markt die zeker bij kmo’s populair zijn. In 2010 stond Synology nog quasi nergens in ons land, maar ondertussen gebruikt 15,9% van de bedrijven deze storagesystemen. Daarmee duwt Synology concurrent NetApp naar de vierde plaats. NetApp moet zich net als de voorbije jaren tevreden stellen met ongeveer 15,5%. We hebben het dan voor alle duidelijkheid over de penetratiegraad en niet het effectieve marktaandeel. Een blik op de uitsplitsing naar bedrijfsgrootte leert wel dat grote ondernemingen hun budgetten vooral besteden bij de klassieke namen als Dell EMC, HPE en NetApp. Spelers als Synology kunnen in dat segment maar weinig brokken maken.

91 procent

gebruikt back-up software

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content