Staat verdiende al 1.795.000 euro aan ‘criminele’ bitcoin

Criminelen die bitcoin gebruiken, kunnen die virtuele munten verliezen aan de staat eens ze zijn veroordeeld. Het was even zoeken, maar intussen heeft de overheid een procedure om die verbeurd verklaarde munten naar de schatkist te brengen.

Een jaar geleden liet minister van Justitie Koen Geens (CD&V) optekenen dat hij wil onderzoeken hoe in beslag genomen bitcoins kunnen worden verkocht. Specifiek ging het toen om twee drugsdossiers waarin 105 en 945 bitcoin opdoken. Om dat in de toekomst beter af te handelen, zou het Centraal Orgaan voor de Inbeslagname en Verbeurdverklaring (COIV) een procedure opstellen in samenwerking met de FCCU, het expertisenetwerk cybercrime van het College van procureurs-generaal en de FOD Financiën.

Intussen is die procedure er. Zodra de rechter een verbeurdverklaring doet, kan de FOD Financiën, onder verantwoordelijkheid van de procureur des Konings, de praktische uitvoering regelen.

Voor de twee dossiers waardoor de bal aan het rollen ging, heeft de politie intussen de inbeslagname geregeld en in één van de twee zaken afgehandeld. De zaak waar 105 bitcoins verbeurd zijn verklaard voor de rechtbank van Turnhout ging in beroep in Antwerpen en zit momenteel nog in Cassatieberoep, waardoor de munten nog niet kunnen worden verkocht. In de andere zaak, voor de rechtbank van Brugge, werden 945 bitcoins verbeurd verklaard. Die is ondertussen wel afgerond. Daar brachten de virtuele minuten in totaal 1.795.000 euro op.

Dat wil zeggen dat de overheid de munten heeft verkocht aan net geen 1.900 euro voor één bitcoin. Dat is relatief laag ten opzichte van de huidige waarde (op het moment van schrijven zo’n 6.000 euro). Maar wel bijna een verdubbeling ten opzichte van jaar geleden toen de koers nog rond de duizend euro schommelde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content