Studenten voor 1 dag CEO van een start-up

Het onderwijs stoomt studenten onvoldoende klaar voor een carrière als ondernemer, hoort u vaak. Niet als het van de Student Entrepreneurs Club van ULB (Université libre de Bruxelles) afhangt. Met ‘Entrepreneur For A Day’ laat de organisatie haar studenten 1 dag meelopen met een CEO.

De Brusselse student handelsingenieur Jeffrey Delronge krijgt zo de kans om te kijken hoe het eraan toegaat bij Brusselse start-up CitizenLab, dat de andere 364 dagen van het jaar gerund wordt door CEO Wietse Van Ransbeeck.

Delronge wordt voor een dag ondergedompeld in de start-up scene en krijgt meteen een realistisch beeld van wat dat nu precies inhoudt. “Ik vind het vooral straf om te zien hoe je als CEO voortdurend op de hoogte moet zijn van wat er gaande is in je bedrijf”, vertelt hij aan Data News. “Daarom moet Wietse vandaag niet minder dan vijf meetings bijwonen – een aantal waar ik wel van ben geschrokken. Maar mijns inziens getuigt dat nu eenmaal van een enorme betrokkenheid die je als bedrijfsleider van een jonge onderneming nu eenmaal móet hebben.”

De bijgewoonde vergaderingen zijn volgens de student ook stuk voor stuk enorm leerrijk. “Ik denk dat vooral de marketingmeetings enorm interessant zijn om te volgen”, gelooft Wietse Van Ransbeeck, CEO bij CitizenLab. “De analytics en metrics maken de ontdekkingstocht van een business een pak tastbaarder. Enkel de meetings over customer success zijn iets moeilijker om te volgen.”

Team en netwerk

Delronge ziet bij deze ervaring zijn kans schoon om te leren hoe het leiden van een team er in de praktijk uitziet. “Het lijkt me fantastisch, maar tegelijk ook een uitdaging van formaat om als bedrijfsleider je missie en visie over te dragen naar een volledig team”, zegt de student handelsingenieur.

“Het is een open deur, maar wel één die klopt: je bedrijf staat en valt met de samenstelling van je team”, weet Van Ransbeeck. “Logischerwijs is het ook cruciaal om – in de mate van het mogelijke – in een vroeg stadium de juiste mensen rondom je heen te hebben. Ik denk dat meer jonge start-upondernemers zich moeten toeleggen op het uitbouwen van een samenhangend team. Het idee rond je product of dienst verandert toch nog een aantal keer. Dus ik kan niet voldoende onderstrepen hoe essentieel het menselijke van je bedrijf is.”

“Als student weet ik niet zeker wat ik precies mag verwachten van het bedrijfsleven”, vult Delronge aan. “Maar zo te zien hebben werknemers in een start-up veel zin voor verantwoordelijkheid, initiatief en werken ze ontzettend autonoom. Er is geen sprake van achterklap of jaloezie, en dat is een verademing om te zien. Maar echt fascinerend om waar te nemen, is de manier waarop de teamleden qua vaardigheden van elkaar verschillen.”

“Veel studenten die afstuderen in handelsingenieur en een eigen bedrijf uit de grond stampen, zijn geneigd om in eenzelfde circuit te blijven hangen”, voegt Van Ransbeeck daar nog aan toe. “Ze proberen dan voornamelijk teamleden te zoeken die qua profiel gelijkaardig zijn aan zichzelf. Maar als oprichter heb je heus niet per se profielen nodig met dezelfde achtergrond. Ik probeer Jeffrey dan ook op het hart te drukken dat ondernemers buiten hun comfortzone moeten treden en idealiter ook technische profielen aanwerven. Zij kunnen je helpen om de eerste lijnen code te schrijven en hebben doorgedreven expertise in het vak waarbinnen je wil ondernemen.”

Leren van peers

Van Ransbeeck is enorm enthousiast over het initiatief van de Student Entrepreneurs Club. “Het onderwijs zou zich beter wat meer toespitsen op dergelijke praktijkervaringen”, bevestigt hij. “In de richting handelsingenieur wordt ondernemerschap zelden aangemoedigd, en krijgen studenten vooral informatie over de consultancywereld. Begrijp me niet verkeerd – dat is geen slechte keuze, maar de optie van ondernemerschap moet veel sterker worden belicht. Dat zou bijvoorbeeld gaan door studenten meer ruimte te geven om eigen projecten te starten en zo te leren van elkaar. Ik heb ook les gevolgd aan de ULB, maar tijdens het laatste jaar moest ik een project afwerken terwijl ik het liefst van al met CitizenLab bezig was. Het had dus veel leuker geweest om rond mijn eigen bedrijf te werken dan andere, bestaande ondernemingen te analyseren.”

Het idee rond je product of dienst verandert toch nog een aantal keer. Dus ik kan niet voldoende onderstrepen hoe essentieel het menselijke van je bedrijf is.” Wietse Van Ransbeeck (midden foto)

“In die zin heb ik veel gemeen met Wietse”, meent Delronge. “Ik broed al langer op het idee om mijn eigen bedrijf te starten. Door CitizenLab aan het werk te zien, is het enthousiasme écht aangewakkerd om zelf van start te gaan.”

“Ik ben ervan overtuigd dat Jeffrey het in zich heeft om een succesvolle ondernemer te worden”, vult Van Ransbeeck aan. “Hij is iemand met een intrinsieke drive naar autonomie en heeft ambitie. Ik denk dat hij ook zelf graag initiatief neemt. En dat moet je als founder hebben: de onweerstaanbare drang om zelf dingen aan te pakken en te verbeteren in functie van je klanten.”

CitizenLab

? Oprichting: 2015

? Oprichters: Aline Muylaert en Wietse Van Ransbeeck

? Activiteit: CitizenLab wil met haar onlineplatform de kloof tussen burger en politiek dichten door participatie te stimuleren.

? Aantal werknemers: 14

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content