Dit zijn de winnaars van de Data News Awards 2018

© DN

Uit een longlist van een paar honderd bedrijven selecteerde u als lezer een kleine veertig genomineerden. Met die lijst trok onze vakjury zich terug in het verborgene om al debatterend tot een consensus te geraken. De stemformulieren zijn intussen tot witte rook herleid en wat rest zijn de veertien winnaars van de Data News Awards for Excellence.

Cloud Innovator of the Year Amazon

Cloudoplossingen bieden meer flexibiliteit en openen zo de weg naar nieuwe mogelijkheden. Met deze award willen we de technologische trendsetters prijzen die cloud-infrastructuur, -applicaties en -diensten mogelijk maken en zo de basis leggen voor bedrijfsgroei.

Amazon is hier de terechte winnaar, niet alleen omdat Amazon Web Services (kortweg AWS) exponentieel blijft groeien en steeds meer bedrijven naar de cloud brengt. Daarnaast blijft het bedrijf ook volop innoveren. Denk daarbij aan de deep learning toepassingen van een Alexa for Business, maar ook aan manieren om eenvoudig services à la carte te selecteren en uit te rollen.

AWS blijft de grote mastodont die elk jaar groter en groter wordt. Het genereert nu al bijna drie keer zoveel omzet als zijn dichtste concurrent Azure. Het is al langer een favoriet van ontwikkelaars, maar nu bereikt het ook een breder publiek met vooraf geconfigureerde diensten, service bundles en high-level tools zoals SageMaker voor machine learning apps en QuickSight voor bedrijfsanalyse.

Runners-up

Cisco

Microsoft

Customer Centric Company of the year Delaware

Klantentevredenheid draait om meer dan waarde voor uw geld. Deze award is er voor bedrijven die een band opbouwen van wederzijds vertrouwen en respect tussen buyer en supplier, door een grondige vakkennis uit te stralen en niet alleen hun klanten, maar ook diens business, processen en technologie door en door te begrijpen.

Een van de belangrijkere studies rond klantentevredenheid is die van Whitelane en Vlerick, die onlangs nog in Data News werd besproken. En daar scoort TCS voor het derde jaar op rij hoog in de ranking. Het bedrijf heeft enkele jaren geworsteld met, onder meer, cultuurverschillen tegenover klanten, maar op de werkvloer voelt de jury dat het bedrijf nu echt meedenkt en samenwerkt met de klanten. Toch koos de jury uiteindelijk voor Delaware. Delaware is flink aan het groeien en wil 150 nieuwe krachten aantrekken. Zeker internationaal valt de groei op, met nieuwe kantoren in Beijing, Hong Kong en Dubai. Het consultingbedrijf telt nu in totaal al meer dan 1.500 werknemers, verspreid over dertien landen. Delaware begeleidt bedrijven niet alleen met praktische implementaties van technologie, maar ook met strategisch advies. Volgens de jury is die begeleiding echt op maat van de klant, en vertrekt de hele aanpak ook vanuit de noden van de klant. Een terechte winnaar, dus, van de Customer Centric Company of the Year.

Runners-up

Tata Consultancy Services (TCS)

Telenet

Artificial Intelligence Company IBM

We kunnen er niet meer omheen: AI is de toekomst. Met deze award wil Data News dan ook bedrijven in de verf zetten die als trendsetters naar voren komen en innovatieve technologieën rond artificiële intelligentie op poten zetten, zij het in de backend of naar de klanten toe.

Google en IBM zijn hier de verwachte grootheden. Daarbij voorziet Google vooral een basis voor experimenten en consumentenapps. Denk aan Deepmind of Google Translate en beeldherkenning maar ook aan de machine learning cursusen die het bedrijf online gooit.

Hewlett-Packard Enterprise (HPE) lijkt hier een buitenbeentje, maar sinds de split met HP Inc ligt de focus van het bedrijf duidelijk op hybrid IT en high performance computing voor AI. Het levert dus de hardware die nodig is voor artificiële intelligentie, onder meer voor de nieuwe supercomputer van KU Leuven, de Genius.

De jury koos uiteindelijk voor IBM, dat met het professionele AI-platform Watson al een tijdje aan de weg timmert. Het aantal ‘use cases’ voor Watson oogt bijzonder indrukwekkend, en we beginnen nu ook de eerste concrete projecten te zien, aldus de jury. Het aanbod aan diensten en producten breidt ook zienderogen uit en dekt het hele AI-gamma af: van machine learning, over het bouwen en trainen van AI-modellen, van het analyseren van teksten ( mood analysis) tot slimme assistenten die aangestuurd worden door kunstmatige intelligentie.

Runners-up

Google

Hewlett Packard Enterprise

Start-up company of the year Unifly

Een goeie start-up groeit uit een fantastisch idee, en wordt gevoed met de nodige fondsen, het juiste team gepassioneerde mensen, en een schaalbaar businessmodel. Om deze award mee naar huis te nemen moet een bedrijf kunnen beschikken over alle drie.

Robovision is een AI start-up die draait rond analyse van beelden via deep learning. Het bedrijf bestaat al vijf jaar en is actief in drie verticals: landbouw, waar het plantgoed controleert, manufacturing, met de controle van de productie, en security & media, waar gezichtsherkenning primeert. Het bedrijfje heeft een mooi palmares, met grote bedrijven als Volkswagen Audi, Pepsico of ASM Pacific en de Nederlandse overheid als klant. Een mooi resultaat voor een start-up die voorlopig nog volledig op eigen kapitaal draait.

Ook SpotIT bestaat al even. Het bedrijfje werd in 2014 opgericht en biedt security en netwerk-gerelateerde diensten waarbij SpotIT het volledige beheer van security voor zijn klanten overneemt, ‘as-a-Service’.

Unifly, tot slot, maakt drone management software en gaat voluit voor de titel van wereldspeler in zijn niche. Marc Kegelaers, oprichter en CEO van dit bedrijf, heeft een verleden als instructeur op de luchthaven van Deurne. Hij turnde wat hij daar leerde om tot een start-up die onder meer Belgocontrol tot zijn klanten kan rekenen. De jury was bijzonder gecharmeerd door dit bedrijf, en prees Unifly onder meer als Belgische speler die de kans heeft om op het globale niveau te spelen.

Runners-up

Robovision

SpotIT

Scale-up of the year Teamleader

Een start-up beginnen is al een uitdaging, er op korte termijn een groeibedrijf van maken is nog iets heel anders. Technologische scale-ups komen voor deze prijs in aanmerking wanneer ze exponentieel weten te groeien, en zich kunnen ontwikkelen in de markt via strategische samenwerkingen.

Een van die scale-ups is Yuki, een zelflerend boekhoudpakket in de cloud dat met een frisse kijk en een reeks nieuwe technologieën potten breekt in een sector die vooral bekend staat als oubollig.

Doccle zit ook al in de administratieve hoek. Het platform voor elektronische documenten rondde net nog de kaap van één miljoen gebruikers. Voor 2018 zal de groei aanhouden, zo verwacht het bedrijf. Het krijgt dat voor mekaar met de juiste technologie en gebruiksvriendelijkheid, maar ook via een uitgekiende partnerstrategie die makkelijk nieuwe gebruikers over de streep trekt.

Teamleader is ondertussen een oude bekende. Het bedrijf won eerder al de Start-up of the Year award. De online dienst om klantenrelaties, facturatie en andere processen digitaal op te volgen en te beheren is sinds zijn oprichting in 2012 uitgebreid naar Nederland, Duitsland, Spanje, Italië en Frankrijk. Een mooi parcours, waarvoor het ook al de Deloitte’s Fast 50-award in ontvangst mocht nemen, als een van de snelst groeiende bedrijven van het land. De jury sloot zich bij dat oordeel aan. Teamleader wordt onze Scale-up of the Year.

Runners-up

Doccle

Yuki

Digital Transformation Innovator of the Year Microsoft

Deze award moet technologiebedrijven in de bloemetjes zetten die erin slagen om legacy-bedrijven te helpen zich om te vormen tot digitale bedrijven. De Digital Transformation Innovator of the Year is ook een bedrijf dat het belang van nieuwe, innovatieve en disruptieve technologieën zoals blockchain, IoT en AI inziet.

Dit is een categorie waar de jury het moeilijk over eens wordt. Uit de publieke voting komen vooral integratoren naar boven, terwijl de jury liever wat innovatie zou zien op andere vlakken. Uiteindelijk wordt er besloten om de wild card van de jury in te zetten. Fujitsu wordt onder meer geprezen voor hun onlangs geopende Europese blockchain center in Brussel en ook cloudspelers als ServiceNow of Workday worden in overweging genomen omwille van hun frisse aanpak.

Microsoft gaat hier uiteindelijk met de hoofdprijs lopen, omdat het innovatie in bijvoorbeeld augmented reality en cloud kantoorsoftware weet te combineren met een sterke reputatie als businesspartner voor bedrijven die zichzelf digitaal willen transformeren.

Runners-up

Fujitsu

ServiceNow

Tata Consultancy Services (TCS)

Workday

Product of the Year Itsme

Als de digitale innovator van het jaar een lastige bevalling was, dan is deze award voor Product of the Year net snel gekozen. Deze categorie zoekt bedrijven die een uniek technologisch product, of een upgrade op een product, succesvol op de markt brengen.

En de jury staat hier unaniem achter Itsme: de enige categorie met een unanieme stem, trouwens, een duidelijk signaal. Een van de juryleden prees het zelfs als het beste product van de laatste vijf jaar. De app werd in mei 2017 gelanceerd met één doel: ervoor zorgen dat gebruikers digitaal hun identiteit kunnen aantonen zónder gebruik van kaartlezers en dergelijke. De app wordt sindsdien ingezet om snel en veilig in te loggen op websites, of om digitale transacties goed te keuren, samen met partners als Belfius, BNP Paris Fortis, ING, KBC, Bolero, Hello Bank!, Fintro, Proximus, AXA, Randstad en Doccle. Ook uw belastingen op Tax-on-web kunnen vanaf dit jaar via Itsme worden ingediend.

Runners-up in deze categorie zijn het overigens in ons land nog niet eens officieel gelanceerde product Google Home (slimme luidspreker met ingebouwde Google Assistant) en WebEx Board. WebEx Board is de nieuwe naam voor Spark Board van Cisco: een apparaat voor team collaboration, digitaal whiteboard en videoconferencing.

Runners-up

Google Home

WebEx Board van Cisco

IoT Innovator of the year Proximus

Het Internet of Things is snel een wereldwijde trend aan het worden, dat nieuwe ecosystemen helpt vormgeven, met hun eigen regels, eigen leiders en volgers. Deze award is er voor ontwikkelaars en leveranciers van IoT-oplossingen die aangetoond hebben dat ze winstgevend en schaalbaar zijn.

Het werd een moeilijke keuze voor de jury, aangezien de drie bedrijven die naar boven dreven het IoT-concept elk op een andere manier invullen. Dimension Data neemt de integratorrol op zich, terwijl Engie M2M een eigen IoT-connectiviteitsnetwerk uitbouwt samen met Sigfox. Proximus levert en ontwikkelt IoT-oplossingen en -diensten, maar biedt ook een eigen IoT-netwerk LoRa aan. En pas volgde de aankondiging dat de operator nu ook een narrowband IoT-netwerk (NB-IoT) uitrolt in navolging van Orange. Dat NB-IoT netwerk zal gebruikt worden om de slimme meters van de netbeheerders van elektriciteitsnetwerken van de broodnodige connectiviteit te voorzien. Proximus is uit deze top-3 volgens de jury de meest veelzijdige speler die end-to-end meespeelt in IoT én die niet vies is om ook voor innovatieve toepassingen te zorgen.

Runners-up

Engie M2M

Dimension Data

Telecom Company of the Year Orange

Een snelle verbinding is vandaag voor bedrijven van levensbelang. High-speed internet is kritiek voor de grote meerderheid van de bedrijven, en daarom schijnt deze award een licht op de bedrijven die betrouwbaar en met de nodige ondersteuning telecomdiensten leveren.

Deze categorie is traditioneel al enkele jaren vooral een robbertje tussen de ‘grote drie’, Orange, Telenet en Proximus. De jury hield deze keer onder meer rekening met het potentieel in 5G en andere next-generation netwerken, en de specifieke diensten die de providers aan bedrijven en de residentiële markt bieden. Ook de marktaandelen passeerden de revue in de discussie, en de jury merkte op dat Orange er beetje bij beetje in slaagt om verloren marktaandeel opnieuw in te pikken. Ook de bedrijvenafdeling komt volgens de jury opnieuw met een duidelijk aanbod – iets wat in het verleden nogal eens een probleem kon zijn. Ziedaar de reden waarom Orange zich dit jaar tot het beste telecombedrijf van het land mag kronen.

Runners-up

Telenet

Proximus

Mobile Innovator Huawei

Moderne netwerken en smartphones liggen in het epicentrum van mobiele innovatie. Deze award bekroont de bedrijven die de mogelijkheden van mobiele en digitale technologie ten volle benutten, en nog uitbreiden, zij het aan de kant van end user toestellen, of aan de kant van infrastructuur en applicaties.

In deze categorie prees de jury vooral Huawei, dat met zijn smartphones steeds meer de grenzen verlegt, onder meer via eigen chips die door minutieuze R&D tot stand komen. De innovatie in de smartphones zit voor een groot deel in kunstmatige intelligence, maar ook in het verder optimaliseren en verbeteren van energieverbruik, dataconsumptie en snelheidservaring. Maar ook aan infrastructuurzijde is Huawei ondertussen een belangrijke speler, en een leverancier van 3G-, 4G- en ondertussen ook al 5G-masten in ons land. Het partnership met Proximus, de duidelijke focus op 5G en de inzet om mobiele netwerken te verbeteren zijn argumenten die de keuze voor Huawei verder rechtvaardigen. Vorig jaar won Huawei voor de allereerste keer een Data News Award: het begin van een lange traditie?

Runners-up

Google

Samsung

IT Services Company Tata Consultancy Services (TCS)

Technologie verandert de manier waarop bedrijven ondernemen en hun producten op de markt zetten. Met deze award kijken Data News en de jury naar die service providers die waarde bieden aan het hele enterprisesegment, van innovatieve diensten en delivery tot beveiliging, data management, klantenbeheer en productiviteit tot digitalisering van de werkplek.

Ook hier komt de eerder genoemde Whitelane studie nog eens boven tijdens de beraadslaging. En daar komt onder meer Tata Consultancy Services al drie jaar hoog naar boven. Het bedrijf doet ondertussen meer dan pure outsourcing van programmeerwerk en probeert nu het verschil te maken door verder te verankeren in de lokale economie en door in te zetten op customer service. Klanten kunnen bijvoorbeeld een front desk in België zelf installeren, wat de totale efficiëntie van de IT-diensten ten goede komt, zoals blijkt uit het contract met Engie bijvoorbeeld. Meer efficiënte IT-services, dat appreciëren de lokale klanten duidelijk en dat wordt ook door de jury geapprecieerd.

Runners-up

Cegeka

Dimension Data

Cybersecurity innovator of the year Fortinet

De digitale wereld wordt er niet veiliger op. Wie het nieuws een beetje volgt weet ondertussen hoe belangrijk cybersecurity is. Om die tot een goed einde te brengen zijn niet alleen de juiste policies en software nodig, maar ook de juiste mensen en processen. Deze award eert die bedrijven die hun klanten bescherming bieden op hoog niveau, zonder daarbij de dagelijkse werking in het gedrang te brengen.

Bij de finalisten zijn deze keer twee belangrijke spelers in de publieke sector. Fortinet won onlangs nog een raamcontract bij de Waalse werkgelegenheidsdienst, terwijl ook Trend Micro aan veel overheden zijn beveiligingsoplossingen slijt.

Digital Security is daarbij een beetje een buitenbeentje. Het dochterbedrijf van Econocom specialiseert zich onder meer in de beveiliging van IoT-devices.

De winnaar wordt uiteindelijk Fortinet. De Amerikaanse leverancier werd onder meer geprezen voor zijn verregaande samenwerking met IBM rond een innovatieve vorm van threat detection, de zogenaamde ‘security fabric’.

Runners-up

Trend Micro

Digital Security (Econocom)

Datacenter Company LCL

Vaak vergeten, maar o zo belangrijk. Het datacenter is de spil van de digitale economie en alleen de meest geavanceerde en moderne datacenters kunnen een antwoord bieden op de zichzelf steeds sneller opvolgende vernieuwingen in de technologiewereld. Als infrastructuurpartner moeten zij er ook voor zorgen dat bedrijven snel kunnen schakelen en waar nodig kunnen schalen om nieuwe diensten in de markt te zetten.

Fujitsu doet het erg goed in datacenter services, en Cegeka wil via eigen datacenters mee het verschil maken. Het debacle met Argenta – dat zich afspeelde in de datacenters van Cegeka – was net achter de rug: uiteraard kwam dit punt ook tijdens het beraad ter sprake.

Maar de jury merkte ook terecht op dat de datacenter-business een markt op zich is en dat gespecialiseerde aanbieders het zeker verdienen om in deze categorie bekroond te worden. LCL is een challenger op de Belgische markt, met tevreden klanten en top-infrastructuur, die ook blijft innoveren en investeren in verdere uitbreidingen. Een terechte winnaar, dus, van de Datacenter Company Award for Excellence.

Runners-up

Cegeka

Fujitsu

Storage Innovator Dell EMC

Opslag is meer dan disk drives en solid state drives. Opslagbeheer wordt steeds belangrijker als onderdeel van een bredere strategie voor gegevensbeheer. En met de GDPR-regulering is het niet alleen belangrijk om de juiste oplossingen te hebben, maar ook die oplossing te vinden die de meeste waarde biedt. Met deze award bekronen we dan ook de meest innovatieve leveranciers van storage.

En de jury heeft het best moeilijk met deze categorie. De drie finalisten zijn elk sterk in dit vakgebied, maar dé grote innovatie in storage is dikwijls eerder te vinden in de vele (voornamelijk Amerikaanse) niche start-ups die actief zijn in deze sector. Vaak zien we dat die expertise uiteindelijk via acquisities toch in handen komt van de grote storagespelers.

Zowel NetApp, Dell EMC als Hewlett-Packard Enterprise hebben tonnen ervaring in gespecialiseerde storage-oplossingen. Uiteindelijk koos de jury voor Dell EMC, dat er ook na de fusie duidelijk in slaagt om impact te hebben op de markt door in te zetten op innovatie. Die nieuwe technologische innovatie draait rond all-flash opslag, software-defined storage, hypergeconvergeerde infrastructuur, hybrid cloud en uiteraard ook de beveiliging van al die opgeslagen data.

Runners-up

NetApp

Hewlett Packard Enterprise

Bekijk nu alle foto’s van de avond op http://datanews.knack.be/dnafe2018

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content