Duizenden lagere schoolkinderen bouwen hun eerste robot

© .
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De tweede editie van WeGoSTEM bleek een schot in de roos. In totaal deden 88 scholen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië mee: bijna 5.000 kinderen bouwden zo hun eerste robot.

WeGoSTEM is zowat het grootste STEM-initiatief (Science, Technology, Engineering en Mathematics) in de Benelux. Maar liefst 300 vrijwilligers zorgden er samen voor dat bijna 5.000 leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar een tekenrobot bouwden. Onder de vrijwilligers die de workshops gaven uiteraard heel wat IT’ers, maar ook sympathisanten uit de brede bedrijfswereld waaronder zowel bedrijfsleiders, verkopers als administratieve krachten.

Dit jaar tekende overigens ook het team van Data News present. Via ‘She Goes ICT’ is er een rechtstreekse link naar Data News. De fundamenten voor WeGoSTEM werden vorig jaar mee gelegd op de She Goes ICT jureringsavond door Valerie Taerwe (AE), Nele Van Beveren (KBC) en Laura Monten (Colruyt Groep). Alle drie dongen ze toen mee naar de titel van Young ICT Lady of the Year. Uiteindelijk was het Valerie Taerwe die won.

Samen met Dwengo vzw werd WeGoSTEM een feit. Dit jaar is Laurence Schuurman (Capgemini) verkozen tot Young ICT Lady of the Year en ook zij zette meteen haar schouders onder WeGoSTEM. Hun gemeenschappelijk doel? Het verkleinen van de genderkloof in beroepen met digitale vaardigheden, wat exact het doel is dat Data News voor ogen heeft met She Goes ICT.

Inclusieve aanpak

WeGoSTEM selecteert zélf de scholen en focust daarbij op een inclusieve aanpak. “Zo kunnen we inzetten op kinderen uit kansengroepen die thuis niet altijd met computers of digitale technologie in aanraking komen”, zegt Francis Wyffels, voorzitter van Dwengo vzw en overdag professor robotica aan de Universiteit Gent. Dwengo ontwikkelt sinds 2009 elektronica en didactisch materiaal waarmee vrijwilligers en leerkrachten aan de slag gaan om jongeren wegwijs te maken in physical computing. De op Arduino-gebaseerde sets voor de tekenrobots in WeGoSTEM worden door Dwengo aangeboden. “Door deze aanpak bereiken we ook een mooi evenwicht tussen jongens en meisjes, ” zegt Laurence Schuurman, Young ICT Lady of the Year 2018.

Wat veel vrijwilligers achteraf zeggen, is dat ze met veel voldoening terugkijken naar de workshops die ze gaven aan vijfde- of zesdejaarsleerlingen. Ik kan het na het geven van twee workshops alleen maar bevestigen: voor heel wat kinderen is het duidelijk een eerste kennismaking met STEM.

Waar de eerste editie kon rekenen op financiële steun van het Digital Belgium Skills Fund van de Koning Boudewijn Stichting en minister Alexander Decroo, viel die steun dit jaar weg. Een tegenvaller, maar het team slaagde er toch in om voldoende ondersteuning te krijgen van het bedrijfsleven. Zo sloot HeadFirst Source Group dit jaar als sponsor aan. “Een topinitiatief”, zei Myranda Dyck, sales operations manager BeLux van de HeadFirst Source Group op LinkedIn. Maar onder meer ook Dell, Besix, KU Leuven, Intago en UGent ondersteunen mee het project, net als Telenet. “Omdat WeGoSTEM focust op kansengroepen kunnen we alle kinderen, meisjes en jongens, hun talent voor wetenschap en techniek laten ontdekken”, aldus Ann Caluwaerts, chief Corporate Affairs bij Telenet.

Buiten grenzen breken

Ondertussen denken de organisatoren al aan volgend jaar. De ambitie blijft om meer dan 10.000 kinderen te bereiken en dat betekent buiten de Vlaamse grenzen breken. De eerste stap is dit jaar alvast gezet met een uitbreiding naar Wallonië en zelfs naar Griekenland. “We bereiken ook in Griekenland meer dan 500 kinderen”, vult Francis Wyffels van Dwengo aan. Wie nu al uitkijkt naar de derde editie, kan zich alvast registreren op de website van We-GoSTEM.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content