HPE opent IoT-innovatielabo in Genève

Phil Davis, president hybrid IT & chief sales officer HPE: "Op termijn wordt 70 tot 80% van dada in de edge gecreëerd."

ICT-leverancier HPE is ervan overtuigd dat data, intelligentie en rekenkracht naar de edge verschuiven. Het bedrijf opent daarom een eerste Europese innovatielabo rond IoT.

Hewlett Packard Enterprise (HPE) heeft een nieuw IoT Innovation Lab geopend in het Zwitserse Genève. Na de Verenigde Staten (Houston), Singapore en India (Bangalore) is dit meteen het eerste innovatielabo rond het Internet of Things van HPE op het Europese vasteland. Doel van het lab is om klanten te helpen om de mogelijkheden van industriële en zakelijke IoT te ontdekken.

“Tien jaar geleden werd het merendeel van de data in het datacenter gecreëerd. Later kwam daar de cloud bij. En nu geloven we Gartner dat zegt dat op middellange termijn makkelijk 70 tot 80 procent van alle gegevens in de edge gecreëerd zal worden”, zegt Phil Davis, president hybrid IT & chief sales officer bij HPE, tijdens de opening van het nieuwe labo. “Dat maakt dat we van een gecentraliseerd computermodel meer naar een gedistribueerde computing-omgeving evolueren.”

IT en operations vloeien samen

HPE ziet heel wat mogelijkheden in de industrie waar operationele technologie samenvloeit met IT. Speciaal daarvoor heeft HPE Edgeline Converged Edge Systems ontwikkeld: een nog relatief nieuwe productlijn die ondernemingen moet voorzien in één oplossing voor de edge. Die edge is het nieuwe terrein waarop HPE zich wil profileren. “Eenvoudig gezegd is het alles behalve het datacenter en de cloud”, zegt Davis. “Denk aan de devices op de fabrieksvloer, een luchthaven of in een satellietkantoor, maar evengoed ook wagens en slimme camera’s: IoT zeg maar. Data en rekenkracht in de edge is voor ons een essentieel element om van IoT een realiteit te maken”, klinkt het.

Tijdens de openingsdag van het innovatielabo in Genève toonde HPE een heleboel (mogelijke) markttoepassingen: sommige nog in R&D- of testfase, andere al werkend in productieomgevingen. Sebastien Boria, Mechatronics & Robotics Technology Leader bij vliegtuigfabrikant Airbus, kwam er bijvoorbeeld duidelijk maken dat het samengaan van operationele technologie en IT voor hen het verschil moet maken. “We hebben voor onze vliegtuigen een sales backlog van tien jaar. Ons probleem is niet vliegtuigen verkopen, maar ze snel opleveren. Daarom hebben we een slimmere productieomgeving nodig”, aldus Boria.

Video-analytics in de edge

Een compleet andere toepassing die in de edge draait, kwam John Gallagher van chipfabrikant en assembleur Foxconn tonen. In een assemblagefabriek in Kutna Hora (Tsjechië) gebruikt Foxconn een edge-appliance van HPE om aan realtime video-analytics te doen op een transportband met pas geassembleerde servers. “Na assemblage neemt een camera op de lopende band een foto die meteen geanalyseerd wordt. Een operator ziet dan op het scherm meteen de eventuele defecten of assemblagefouten zoals een geheugenlatje dat niet goed vastgeklikt werd. De analyse in de cloud draaien zou voor veel meer vertraging zorgen”, aldus Gallagher.

Maar waarom precies dat labo in Genève? Om te beginnen is er al sinds de jaren ’60 een groot kantoor van HPE in Genève. “Maar de stad heeft ook een innovatieve uitstraling. Vergeet niet dat we hier ook het CERN hebben en tal van universiteiten en onderzoeksinstellingen”, zegt Daniel Loeffler die werkt bij de economische beleidscel van Genève. “We bieden hoge arbeidskwaliteit met flexibele regelingen”, aldus Loeffler. “En de gunstige belastingregels uiteraard”, voegt hij daar nog snel aan toe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content