.be-domeinnamen worden duurder

© Domainnames
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De basisprijs voor een .be-domeinnaam wordt vanaf 1 januari 2016 1 euro duurder. De Belgische domeinbeheerder DNS Belgium zal vanaf dan vier euro per jaar vragen aan zijn agenten in plaats van drie euro vandaag.

De prijsverhoging is volgens DNS Belgium nodig om het huidige serviceniveau te kunnen behouden. De verhoogde prijs geldt voor alle nieuwe registraties, verlengingen en transfers vanaf januari. De kosten voor andere transacties met domeinnamen blijven dezelfde, en ook aan de prijzen voor een .vlaanderen en een .brussels wordt niet geraakt.

“Er zijn meerdere redenen voor de prijsverhoging”, reageert algemeen directeur Philip Du Bois van DNS Belgium. “We maken al jaren verlies met onze .be-domeinnamen, en in een stagnerende markt vrezen we dat we er anders niet meer gaan uit geraken. Dit jaar groeit het aantal nieuwe .be-domeinnamen nog met twee procent, maar voor volgend jaar verwachten we een nulgroei.”

DNS Belgium zou zijn .be’s jarenlang onder de kostprijs verkocht hebben aan zijn agenten (registrars), om die agenten de mogelijkheid te geven om er meer geld mee te kunnen verdienen.

“Als vzw hebben we de prijs voor een .be altijd zo laag mogelijk willen houden voor onze verkopers, maar omdat we hierdoor al sinds 2009 verlies maken, moeten we wel een prijsverhoging doorvoeren. In 2012 is er ook een aanpassing geweest van de telecomwet waarin staat dat we onze prijzen moeten afstemmen op de reële kosten. Dat doen we nu.”

DNS Belgium geeft nog een andere reden op waarom de prijzen de hoogte in gaan. “In 2017 willen we ons hardware-platform vernieuwen, en in 2019 stappen we over op een volledig nieuw softwareplatform voor .be. Ook dat gaat heel wat kosten met zich meebrengen.”

Du Bois: “Momenteel staat al onze hardware binnenshuis, maar we denken er aan om een switch te maken naar de cloud. Het wordt alleszins tijd om het platform achter .be te vernieuwen, want het is een oud platform, en we moeten ons serviceniveau op pijl kunnen houden.”

Prijsmodellen

In welke mate de eindklant de prijsverhoging zal voelen, is momenteel nog niet helemaal duidelijk. “Wij hebben verschillende prijsmodellen voor .be’s”, reageert Jimmy Cappaert van de Belgische .be-marktleider Combell. “Het ene is een prijsbreker, en voor andere modellen vragen we wat meer omdat we er extra diensten bij leveren. De marges verschillen dus per product.”

“Het is alvast niet zo dat alle klanten automatisch één euro extra op hun factuur zullen zien staan per .be domeinnaam”, benadrukt Cappaert. “We moeten nog eens goed bekijken in hoeverre en voor welke producten we die prijsverhoging gaan doorvoeren.”

“Wanneer we alle merken in onze portfolio optellen, dan hebben we een aanzienlijk marktaandeel voor .be-domeinnamen”, besluit de communicatieverantwoordelijke. “Als we alle prijzen zouden laten zoals ze zijn voor de eindklanten, zou dat inderdaad een aanzienlijke inkomstenderving betekenen voor ons bedrijf.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content