Belgacom in de etalage

Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

“Ik zie de topman van Belgacom liever uitpakken met een fusie of een overname dan met een verhaal over zijn secretaresse”, vertelde Rik Daems (Open VLD) onlangs.

“Ik zie de topman van Belgacom liever uitpakken met een fusie of een overname dan met een verhaal over zijn secretaresse”, vertelde Rik Daems (Open VLD) onlangs. Hij was het die Didier Bellens in maart 2003 de topjob bij Belgacom aanbood, weliswaar geleid door Elio Di Rupo en goedgekeurd door Johan Vande Lanotte. Dat Rik Daems de idee van een internationale fusie – lees: een verkoop van het gros van de aandelen – oppookt, is niet toevallig. Het dossier ligt immers op tafel van de regeringsonderhandelaars. Zelfs de PS zou, welja, groen licht willen geven.

Het was Di Rupo die in 1996 het gros van de aandelen (50%-1) voor een appel en een ei verkocht aan Ameritech onder de gevleugelde uitdrukking ‘strategische consolidatie’. Volgens Le Soir bestudeerde het Emile Vandervelde Instituut, het studiebureau van de PS, lang de verdere uittredingsmogelijkheden. De participatie zou teruggebracht worden van de huidige 53 naar zowat 26 procent.

Het circus rond Concetta Fagard is uiteraard wansmakelijk maar evenzo onbeduidend als het gaat om een overname of een fusie met een grote internationale speler. Gewezen ceo Bessel Kok, die godbetert opnieuw op de payroll van Belgacom staat in het obscure ‘Sahara’-investeringsvehikel, wees er al op dat er opnieuw met de Nederlanders moet gepraat worden. KPN was in 1996 één van de kandidaten. Deutsche Telekom beschikt over een berg cash, als het er tenminste in slaagt om zijn mobiele activiteiten in de Verenigde Staten te verkopen. En de Fransen hebben met Mobistar al een forse poot in België, maar aarzelen voor een volledige overname. Mogelijk azen ze alsnog op het bijzonder winstgevende Belgacom. Het is één van de laatste telco’s waar de staat zo’n vinger in de pap heeft. Een goede zaak dus als Belgacom verder geprivatiseerd wordt. En beter nu dan straks, als – wie weet – het land gesplitst zou worden. De waarde van Belgacom zou dan weleens snel kunnen verdampen, net als de rest van het land trouwens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content