Cloud: frisse wind of gebakken lucht?

“Belgacom duikt ‘sterker dan Telenet’ in de cloud” kopte Data News gisteren.

Belgacom duikt ‘sterker dan Telenet’ in de cloud” kopte Data News gisteren.

Ik kan het niet laten om altijd even hoofdschuddend te glimlachen of te zuchten telkens ik de term cloud lees. Cloud wordt immers te pas en te onpas gebruikt en betekent tegenwoordig vanalles-als-a-service. Als je de folders en websites van cloudproviders bekijkt, dan is cloud de oplossing voor alle problemen die zich in onze samenleving stellen. De term is zo uitgehold dat hij alles en niets betekent. Zeker als hij in de genadeloze handen van verkopers en marketeers valt.

Op zich is dit logisch. De term cloud is immers uitgevonden door een slimme jongen die het idee had om de wolkjes die netwerk-engineers in hun tekeningen gebruiken als productnaam te gaan gebruiken. Wij techies gebruiken immers in onze netwerkschema’s al sinds mensenheugenis een wolkje als we iets in een overzicht willen opnemen zoals het bijvoorbeeld het internet. Dit zijn immers dingen die er zijn maar waarvan we niet exact weten hoe ze werken of in elkaar zitten.

Geen twijfel mogelijk dat vroeg of laat de logge organisaties die telco’s als Telenet en Belgacom zijn ‘cloud’ aan hun productportfolios zouden toevoegen. De grote jongens zien immers het einde van de gouden tijden: het vet is van de soep wat betreft connectiviteit en telefonie waar de prijzen onder druk staan en er vroeg of laat echte concurrentie moet komen. En de cloud is theoretisch voor hen een grote opportuniteit. Ze leveren de connectiviteit die een sleutel-element is voor elke cloudoplossing en ze hebben een groot portfolio aan klanten waar men een billing relatie mee heeft.

Maar wat verkopen ze in feite? Telenets “CloudOffice” is niks nieuws of bijzonder: het is gewoon een bundel van een hoop hosted producten (Exchange, Nomadesk) die ze in feiten al jaren aanbieden via de opgekochte dochter Hostbasket. Daarom is het geen slecht product voor kmo’s maar om het nu revolutionair te noemen? Da’s er ver over. En ja in de toekomst zullen er allerlei extra’s aan toegevoegd worden. Eerst zien en dan geloven, zei de blinde.

Belgacom countert nu dit non-event met zijn eigen non-event zonder echt te vertellen wat ze nu eigenlijk gaan doen. Wat bieden ze aan? Office365 en online back-up voor een competitieve prijs. Niet echt een stevige wolk maar eerder laaghangende mist. Daarnaast heeft Belgacom wel plannen en strategieën. Het richtte een eigen Becloud afdeling op en verzamelde daar een paar ervaren mensen voor. Daarnaast werden er strategische investeringen gedaan in een paar start-ups en probeerde men zo veel mogelijk partijen en resellers exclusief aan zich te binden. Veel plannen, veel blabla, weinig concreets. Kortom: cloud.

Ik vraag me trouwens af of de klanten er zitten op te wachten om al hun eieren in één mand te plaatsen, zeker als die man dan hun telco is. Iedereen heeft wel eens slechte ervaringen gehad met hun provider en in dit soort cloud-verhaal hang je 100% van hen af en zal het nog moeilijker worden om hen buiten te gooien. Ze verkopen immers graag back-up naar de cloud maar hoe back-up je je cloudgegevens?

Toch is cloud een gouden mogelijkheid voor de verschillende telco’s als ze de traditionele reflex van “wij doen alles zelf” kunnen overstijgen. Laat hen eens kijken naar de Appstore en een ecosysteem voor cloudtoepassingen opzetten waarin ze doen waar ze altijd al goed in zijn geweest: de klantrelatie, de billing, het beheer- en provisioningplatform en eventueel de onderliggende infrastructuur leveren naar meer innovatieve, flexibelere derde partijen. Met daarbij dan nog een stuk quality-control richting veiligheid en dan vooral beschikbaarheid van de applicaties en de bijhorende data.

En nu ik toch aan het dromen ben: laat het een open ecosysteem zijn en laten we alstublieft een andere naam hebben dan cloud. Cloud is zijn versheidsdatum al lang voorbij.

Jan Guldentops Jan Guldentops is een IT, network en security consultant en onderzoeker met een zwakke plek voor opensourceoplossingen. Met BA bedenkt, bouwt en ondersteunt hij allerlei infrastructuur en security-oplossingen. Je kan hem bereiken op het kortste e-mailadres ter wereld (j@ba.be) of volgen via twitter (JanGuldentops). Op 28 maart 2012 (15:30) zit hij een open panel over hou ik een debat over “what is the impact of cloud on storage” met de verschillende spelers voor op storage expo (http://www.storage-expo.be)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content