CrowdAngels.co helpt met méér dan geld alleen

© Fanuel Dewever

Waarom zou je om geld vragen als dat eigenlijk is om iets anders mee te betalen; vraag die dienst of dat product dan meteen. Met die heldere insteek biedt de jonge start-up CrowdAngels.co een nieuwe kijk op crowdfunding.

Oprichter en bedenker Fanuel Dewever heeft zijn leergeld al betaald. Samen met twee anderen stond hij ooit achter Emphasis, een crowdfundingplatform voor fotojournalistiek en andere visuele storytelling. “Dat liep als een trein, maar het werd niet winstgevend en dus hebben we er na drie jaar de stop uit getrokken.”

Heeft hij zijn lesje geleerd? Meer dan om een beter businessmodel draait het Dewever bij CrowdAngels.co om een andere kijk op crowdfunding. “Wat we van de projecten die we met Emphasis ondersteunden hebben geleerd, is dat men steevast om geld vroeg, om daar vervolgens diensten, mensen of producten mee te betalen. Wat een omweg! Als je als start-up nood hebt aan een ruimte om te werken, vraag dàt dan, en niet de middelen om ergens iets te huren!”

“Onderzoek heeft al lang uitgewezen dat mensen veel meer het gevoel krijgen dat ze helpen met bijvoorbeeld vijftien minuten van hun tijd in plaats van 150 euro. Deze benadering zorgt voor veel meer betrokkenheid van je investeerders. En dus kun je op ons platform om concrete dingen vragen, al druk je die nog altijd in een financiële waarde uit. Omnisourcing, noem ik het: een terugkeer naar de ruileconomie, waarbij geld maar één van de middelen is die je kunt inzetten om iets te realiseren.”

Dewever is nuchter. “Het laatste wat we wilden was om de zoveelste crowdfundingcommunity te creëren. Liever vertrekken we vanuit een business to business to consumer-benadering, waarbij wij organisaties die al een community hebben – ik denk aan een Unizo, VOKA, maar ook Greenpeace bijvoorbeeld – een platform bieden waarmee zij projecten kunnen helpen realiseren. Daarom bieden we ook een witte versie van ons product aan dat zij kunnen aanpassen aan hun noden en wensen, zonder dat er nog onze stempel op staat. We zien ons dus eerder als een enabler voor al bestaande communities om ook aan crowdfunding te doen. Zo zijn we ook aan het praten met een aantal steden voor het stimuleren van ondernemerschap, burgerparticipatie, of stedelijke innovatie als het Internet of Things of toepassingen in Smart Cities.”

Het klinkt bijna idealistisch, maar natuurlijk moet ook CrowdAngels.co er iets aan verdienen. “Daarbij vertrekken we van een pay what’s fair-insteek”, verduidelijkt Dewever. Voor projecten tot 30.000 euro rekenen we een vaste fee aan. Daarnaast voorzien we een licensing fee op maat voor organisaties die meerdere projecten doen. Soms kunnen we ook voor een win-winbenadering gaan, waarbij we een partnerschap aangaan, meedelen in de winst of mee zoeken naar een derde betaler.”

CrowdAngels.co lanceerde eind juni; het resultaat van een lange voorbereiding. “We hebben bijna twee jaar gewerkt en vooral veel eigen tijd en inspanning geïnvesteerd om daar te raken”, zegt Dewever. “Dat is moeilijk financieel uit te drukken, vooral omdat we ook veel diensten geruild hebben; helemaal in de geest van ons platform, want je geeft toch maar beter het goede voorbeeld. Nu zijn er gesprekken aan de gang met internationale VC’s en met business angels voor een eerste kapitaalronde, waarmee we tot twee miljoen euro hopen op te halen. Dat moet voldoende zuurstof opleveren om ons team te kunnen uitbreiden en een snelle uitrol in de rest van de wereld te realiseren.”

Levert het allemaal iets op? ” Ik heb de laatste maanden veel gesprekken gevoerd op plaatsen waar starters met nieuwe ideeën en investeerders elkaar ontmoeten, zoals WebSummit (Ierland), TheAugustFest (India) en RISE (Hong Kong), en je ziet dat de word of mouth ondertussen werkt.”

“De eerste gebruikers van onze Crowd-as-a-Service oplossing zijn alvast geregistreerd, en grotere projecten staan in de steigers. Zo zullen De Bardijnen, een genootschap dat zich bezighoudt met storytelling rond erfgoed, binnenkort hun eigen platform Kairos lanceren met onze hulp”, vertelt de ceo. “En we praten ook met een grootbank die ook zijn eigen crowdfundinginitiatief wil starten. Ze zijn zelfs aan het bekijken om het project ook in te schakelen in hun corporate responsibility-verhaal. En dan is er nog CrowdGirls, een initiatief van enkele businessvrouwen om hun seksegenoten te helpen het glazen platform te doorbreken. Niet door een nieuwe praatbarak te creëren, maar door vrouwen elkaar te laten helpen en met raad en daad vooruit te helpen.”

Ook in de V.S. is CrowdAngels.co al actief. “Zowel in New York als San Francisco hebben we in scholen een proefproject draaien onder de naam CampusAngels.com, waarmee we initiatieven op dat niveau willen helpen ondersteunen. De volgende groeimarkt voor CrowdAngels zal echter India zijn, waar we een investeerder hebben geholpen die de brain drain uit haar land wil stoppen door starters te helpen via CrowdAngels.”

CrowdAngels.co

Maatschappelijke zetel: Vilvoorde

Aantal vennoten: 1

Op zoek naar investeerder: Houdt binnenkort eerste kapitaalronde, hoopt tot twee miljoen euro op te halen.

Website: www.crowdangels.co

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content