De communicerende koten

Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

Hoe meer breedband hoe meer rommel? VUB-onderzoeker Olivier Braet schetste vorige week het beeld van de ‘communicerende koten’, een welgekend fenomeen in de achtertuinen van Vlaanderen.

Hoe meer breedband hoe meer rommel? VUB-onderzoeker Olivier Braet schetste vorige week het beeld van de ‘communicerende koten’, een welgekend fenomeen in de achtertuinen van Vlaanderen.

“Je zet een kot neer en in de kortste tijd staat het vol rommel. Je zet er eentje naast en wat later staat het opnieuw vol. En met elk nieuw kot krijg je hetzelfde. Steeds meer brol.” Dat gaat volgens hem trouwens ook op voor garages, “bestemd voor een wagen, maar al snel verdwijnt alles in die ruimte. En zet je er nog eentje naast, dan…” Naar analogie daarmee wijst hij er op dat hoe meer bandbreedte je de consument aanbiedt, hoe meer ‘rommel’ er door gaat.

En dat er heel wat onzin over die breedbandlijn gaat is duidelijk. Facebook en YouTube zijn de ergerlijkste hoofdvogels. Commentaar op kranten- en magazinewebsites zijn vaak weerzinwekkend. Maar bandbreedte is ook een basis voor innovatie, voor nieuwe diensten, voor – ik zeg maar wat – high definition streaming video en audio. De tijd dat men dacht dat een lijntje van 500 Kbit/s genoeg was voor iedereen, ligt al lang achter ons. Telecomoperatoren zoals Belgacom, Telenet, Mobistar, KPN en Voo moeten gepusht worden om nu fors te investeren in hun netwerken. Fiber en mobiele breedband voor consumenten versus dividenden, innovatie versus ‘shareholder value’.

Economische groei vraagt immers een lange termijn-, geen kwartaalvisie. Ook de overheid moet die rol spelen. Als de regering bijna 80 miljoen euro vangt voor de mobiele LTE-licenties, dan mag dat best opnieuw geïnvesteerd worden in de sector, in breedband, in innovatie, in start-ups. Of in een efficiënter overheidsapparaat dankzij gerichte it-oplossingen. Er kan immers miljarden uitgetrokken worden voor mismeesterde rommelbanken, de communicerende koten van vandaag. 80 miljoen euro is daarbij een peulschil. Slaagt ‘ict-minister’ Vincent Van Quickenborne nog in een laatste wilskrachtige daad?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content