Frederik Tibau

De inhaalbeweging van Apple

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Het zou de belangrijkste keynote worden sinds Tim Cook drie jaar geleden het roer overnam van Steve Jobs. Wel, dan blijf ik toch wat op mijn honger.

Het zou de belangrijkste keynote worden sinds Tim Cook drie jaar geleden het roer overnam van Steve Jobs. Wel, dan blijf ik toch wat op mijn honger. De nieuwe iPhones die gisteren werden voorgesteld in Cupertino (de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus), spelen overduidelijk leentjebuur bij de concurrentie.

De grotere schermen, het overschakelen tussen Wifi en 4G, de ondersteuning van LTE Cat6, de NFC-chip, de hogere schermresolutie: we zagen het allemaal al eerder bij Samsung, Sony, LG, en Huawei. Hetzelfde geldt voor iOS 8, dat niet meer is dan een opgefriste versie van iOS7: het gros van de nieuwe features is al een tijdje gemeengoed in het Android-kamp. Overduidelijk maakt Apple hier een inhaalbeweging.

Dat het Amerikaanse bedrijf tegen de wens van Steve Jobs in met grotere schermen komt, is trouwens bittere noodzaak. Het is immers veel gemakkelijker om te internetten op grotere displays dan op de vorige generaties van de iPhone. Wat gebruiksgemak en ‘comfortabel surfen’ betreft, hadden Samsung en co. een flinke voorsprong genomen, zo vonden ook heel wat Apple-getrouwen.

Overigens is, wat zuivere specs betreft, de voorsprong nog steeds niet helemaal weggewerkt. Apple mag dan wel beweren dat zijn Retina-displays de beste in de wereld zijn, wanneer je de pixeldichtheid van de iPhone 6 met die van de Samsung Galaxy Note 4 en de LG G3 vergelijkt, komen de Koreaanse toestellen als winnaars uit de bus.

De iPhone 6 krijgt een camera van 8 Megapixel mee en filmt in HD, terwijl de Galaxy Note 4 het met een 16 MP-monster doet en 4K aankan, net als de LG G3 (die afklokt op 13 MP). De front-facing camera’s in de nieuwe iPhones (1,2 MP) verbleken in vergelijking met wat Huawei meegeeft in zijn nieuwe toptoestellen (8 MP).

Ook met het werkgeheugen van 1 GB blijft Apple ver achter op Samsung, LG en Huawei. De G3 en de Galaxy Note 4 hebben 3GB RAM meegekregen, de nieuwe Huawei-phablet, de Mate 7, heeft 2GB onder de motorkap.

Over het grootste euvel bij de iPhone 5S, de batterij die veel te snel leegloopt, bleef Tim Cook behoorlijk stil. Het enige dat hij meegaf was dat de nieuwe A8-processor de helft zuiniger zou zijn dan zijn voorganger, en dat de batterij van de 6 langer meegaat dan de oude. Benieuwd of die belofte waargemaakt kan worden.

Apple Watch

Laten we het dan even over de Apple Watch hebben. Toegegeven, die is heel wat mooier en modieuzer dan de smartwatches die de concurrenten het voorbije anderhalf jaar in de markt gezet hebben. Dat je de kroon van het toestel kan gebruiken om in te zoomen en door pagina’s te scrollen, is zonder meer een leuke vondst.

Ook de user interface ziet er verzorgder, gelikter en hipper uit dan Android Gear en dan wat Samsung toont met zijn Tizen-watches. De haptische feedback, waarbij trilsignalen gebruikt worden om aan te geven of u naar links of naar rechts moet tijdens een wandeling, zal je snel zien opduiken bij de andere fabrikanten.

Maar voor het overige zijn heel wat van de features gimmicks die niemand gaat gebruiken. Wil u elke dag de stand van de maan en de planeten kunnen checken? Of denkt u dat u vaak tekeningen gaat maken met uw vinger om door te sturen naar familie en vrienden?

De fitness- en sportsensoren waren verwacht en vereist, en vinden we ook al terug in de slimme horloges en fitnessbandjes van Sony, Samsung en vele anderen. Andere zinvolle toepassingen moeten van derden komen, zoals van BMW, dat het mogelijk maakt om via de Apple Watch te checken waar uw wagen geparkeerd is. Of van de Starwood-hotelketen, die je je hoteldeur laat openen met het hebbeding.

In essentie is de Apple Watch niet meer dan een accessoire voor de iPhone. Je kan het ding ook niet los gebruiken van de telefoon. Over de levensduur van de batterij hield Cook de lippen stijf op elkaar. Ga er dus maar vanuit dat je je horloge elke nacht zal mogen opladen.

Ben ik dan helemaal niet onder de indruk van de ‘iWatch’? Toch wel, het is een op het eerste zicht geslaagd accessoire dat hoogstwaarschijnlijk zal verkopen als zoete broodjes. Maar ging Apple de wearables-markt niet redden? Ging Cook geen nieuwe productcategorie definiëren, en de lijnen uittekenen voor de concurrenten? Komt het bedrijf tegemoet aan de hooggespannen verwachtingen van het publiek? Welneen.

U zal opperen dat ik geen fan ben van Apple, maar dat klopt niet helemaal. Toen ik in 2009 mijn eerste iPhone kocht (een iPhone 3G), was ik daar ondersteboven van. Ik vond het de beste aankoop die ik ooit in mijn leven gedaan had, en die boodschap verspreidde ik ten treure toe in mijn vrienden- en kennissenkring.

Vijf jaar later heeft Apple echter heel wat van zijn innovatieve kracht verloren. Jawel, de iPhones behoren nog steeds tot de beste toestellen in de markt, en eerlijk is eerlijk: iOS is veiliger en vooral gebruiksvriendelijker dan Android. Maar de interessantste innovaties komen dezer dagen toch vooral uit Azië, en vanuit de Google-stal.

De hype die rond de lancering van de nieuwe toestellen gecreëerd wordt, en de arrogantie die Apple nog steeds tentoonspreidt tegenover pers, resellers en andere betrokkenen in hun salesproces, is anno 2014 geen klein beetje ongepast. Gefundenes fressen voor marketeers misschien, maar voor het overige volledig uit de lucht gegrepen.

Meer dan ooit is Apple een ‘gewoon’ technologiebedrijf geworden. De toestellen die het bedrijf in de markt zet zijn nog steeds van goede kwaliteit, maar kunnen de concurrentie al lang niet meer overbluffen en zijn eigenlijk veel te duur.

Apple heeft deze week twee nieuwe telefoons en één smartwatch voorgesteld. En die zijn nog nauwelijks beter of innovatiever dan de toestellen van de concurrenten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content