Luc Blyaert

De pc-markt is niet dood, maar begint toch wel lelijk te stinken

Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

Sta je stom dat de pc-markt zo stilaan aan z’n laatste adem toe is?

‘Wij begeleiden bij nogal wat grote ondernemingen de overgang naar een nieuw Microsoft besturingssysteem, nu Windows XP vanaf april niet meer ondersteund wordt,” hoorde ik een vriend onlangs vertellen. Die transformatie blijkt vandaag behoorlijk wat business op te leveren. Het levert hem een aardige cent op. Dan krab ik me in het schaarse haar en zoek het even op wikipedia op. Windows XP (oorspronkelijke codenaam: Windows Whistler, vernoemd naar het gelijknamige Canadese skioord) is een desktopversie van het besturingssysteem Windows, gemaakt door Microsoft. Windows XP is gebaseerd op de Windows NT-kernel en wordt intern nog steeds Windows NT 5.1 genoemd. Het besturingssysteem werd geïntroduceerd op 25 oktober 2001.

2001, 12 jaar geleden. Er waren nog geen smartphones of tablets, er was nog geen sprake van Facebook en Twitter. Google was amper drie jaar oud. De Twin-torens in New York werden doorboord en Sabena ging op de fles. In Pécrot, op de lijn in mijn achtertuin, vond een vreselijke treinramp plaats en de politiehervorming werd er doorgeduwd. En oja, Charles Trenet overleed. Het lijkt vandaag een eeuwigheid geleden. En toch draaien er dus nog heel wat Belgische bedrijven op besturingssystemen die in de vorige eeuw werden ontwikkeld. Terwijl werknemers thuis op de meest vernuftige toestellen werken én leven. Sta je stom dat de pc-markt zo stilaan aan z’n laatste adem toe is?

Volgens het onderzoeksbureau Gfk Retail and Technology worden er dit jaar in ons land in totaal 900.000 laptops verkocht, 7 procent minder dan vorig jaar, gemiddelde prijs 660 euro. Dat is twee keer duurder dan een tablet, waarvan er dit jaar in België liefst 1,5 miljoen verkocht worden, een verdubbeling ten opzichte van 2012. En volgens diezelfde marktverkenners gaan er dit jaar 2,6 miljoen smartphones over de toonbank. Je kan bezwaarlijk spreken van een crisis. De gemiddelde prijs van een smartphone is immers nog steeds 320 euro. De impact van deze tsunami aan draadloze always-on toestellen wordt nog steeds onderschat. Ondernemingen moeten hier gretig van gebruik maken, zeker niet nog eens tien jaar wachten voordat men de transformatie zal doorduwen. In 2024 zal dat helaas te laat zijn.

Meer dan 4 op 5 lezers van Data News vindt dat de tablet nog steeds geen waardige opvolger is van een laptop of desktopoplossing. Zo blijkt uit de jongste telecomenquête. Amper 1,3 procent van de ondervraagden zegt dat laptops systematisch vervangen worden door tablets. Dat is onder andere het geval bij Roularta Media Group (als we even prodomo mogen schrijven), weliswaar met behoud van dockingstation, met klavier en groot scherm dus. Dat lijkt me een slimme aanpak. Vaak bleven laptops inderdaad op kantoor, en werden ze eigenlijk dus toch defacto desktops. Onze Duitse collega’s hadden het tien jaar geleden reeds over een ‘Schleptop’ in plaats van een laptop. Je sleept dat immer zware ding letterlijk overal mee, terwijl de technologie in je flinterdunne smartphone alleen al tien keer krachtiger is.

In 2014 zal de verkoop van laptops en desktops ongetwijfeld verder helemaal uithollen. Het pc-tijdperk is mogelijk nog niet helemaal definitief voorbij, maar een last post is op zijn plaats. Deze eerste grote oorlog is voorbij. Herdenkingen zijn ongepast. Dit is een biotoop en een industrie die zichzelf steeds opnieuw heruitvindt. En zoals wel meer gezegd wordt: ‘You ain’t seen nothing yet’. Hopelijk is iedereen mee. Een decennium haal je niet zomaar in.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content