De petanqueballen van Big Brother

Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

Het was een hete zweetzomermiddag op een luie camping in het zuiden van Frankrijk toen een wagen in volle vaart voorbij donderde. De motor brulde, het stof vloog vervaarlijk op, de verontwaardiging uiteraard groot.

Het was een hete zweetzomermiddag op een luie camping in het zuiden van Frankrijk toen een wagen in volle vaart voorbij donderde. De motor brulde, het stof vloog vervaarlijk op, de verontwaardiging uiteraard groot. Wat een gek, die over dit campingpad aan hoge snelheid scheurt. Tot we vernamen dat zijn zoontje van 4 jaar in een ongelukkige worp zwaar op het hoofd geraakt was door een petanquebal. Verontwaardiging maakte plaats voor afgrijzen. Hoop dat het goed zou komen met dat jongetje.

Die herinnering borrelde op toen ik de tweet zag van Jo Caudron over een wagen die te snel reed langs wegenwerken. Minister Van Quickenborne was zoals gewoonlijk quick en retweette ‘schande’. En maakte er meteen een case van voor de waakhonden van onze privacy.

De Belgische steden worden inmiddels volgestouwd met camera’s. De veiligheid van de medemens, weet je wel. Elke beweging op film. Het Big Brother-syndroom, zo knap verwoord in 1984 van George Orwell komt in een razend tempo dichterbij. Iedereen haalt z’n schouders op. “Als je niets te verbergen hebt, kan het geen kwaad”, aldus de pleitbezorgers. Maar ik heb misschien wel wat te beschermen, en dat is mijn privacy.

Via het gsm-netwerk ben je trouwens overal te traceren. Elk gesprek, elke e-mail, elk Facebookberichtje valt na te trekken. Als iedereen nu ook nog zelf te pas en vooral te onpas foto’s gaat nemen met zijn mobiel toestel en het met de wereld wil delen via Twitter… De letterlijke ‘kliklijn’ is geboren. Ik herinner me dat op een exuberant feestje van een it-leverancier de volgende morgen gevraagd werd om toch maar alle foto’s van het gsm-toestel te wissen. Het was leuk, maar laten we één en ander toch tot het geheugen van de betrokkenen beperken. Het recht op vergetelheid zal steeds meer ingang vinden, niet na 20 jaar, maar meteen.

En als er volgende keer iemand te snel voorbij raast, denk dan even aan dat jongetje met die petanquebal. Het is toen niet goed afgelopen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content