Luc Blyaert

De remmende voorsprong

Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

Mijn vader brengt nog elke maand zijn overschrijvingen voor gas, elektriciteit en andere facturen naar de bank. Ik moet er altijd wel wat mee lachen want het is echt niet meer van deze tijd. Niet alleen verlies je er erg veel tijd mee, ik denk dat hij ook weleens buiten gekeken wordt als een ‘have not’, vermoedelijk met toch nog steeds tienduizenden gelijkgestemden. Het heeft trouwens ook lang geduurd voordat hij een bankkaart hanteerde.

En toch, een kwarteeuw geleden al, eind jaren ’80 hadden de Belgische banken het licht gezien en werkten ze samen het Banksys netwerk uit, toen een bijzonder vooruitstrevend platform van bankautomaten en terminals. De fusie van Bancontact en MisterCash zorgde ervoor dat ons land een leidinggevende rol speelde in alles wat elektronisch betaalverkeer betrof.

Iedereen kwam naar België om na te gaan hoe wij het zo ver hadden gebracht. Het is geen toeval dat de hoofdzetel van Swift hier gevestigd is. Op die golf werden ook pc-banking en later internetbankieren een enorm succes.

Een bank is steeds meer een it-onderneming geworden, zo vertelde de baas van ING me vijf jaar geleden al. De Belgische banken en verzekeringen zijn met duizenden it-ers nog steeds een van de grootste werkgevers in de ict-biotoop. Maar die positie wordt steeds meer bedreigd door toenemende financiële armslagen van webbedrijven zoals Google, Facebook, Paypal en Apple. Dat zijn de echte concurrenten van morgen.

Daarom is het de vraag of het geen goede zaak zou geweest zijn mochten alle banken de koppen samen gezet hebben om een mobiele betaaloplossing uit te dokteren. De nieuwe, mogelijk wat voorbarige aankondiging over de ‘Belgian Mobile Wallet’ van BNP Paribas Fortis samen met Belgacom is dan ook een gemiste kans. Het platform opentrekken voor alle banken is een no-brainer.

De overheid kan hier een rol spelen. Het is inmiddels gewoon om de banken te helpen. Nu nog de eindgebruiker die met zijn smartphone gelijk waar gelijk wat wil kunnen betalen op de makkelijkste manier. Dat kan de economie alleen maar te goede komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content