Festival-app Beatswitch tankt 750.000 euro en haalt Tomorrowland binnen als klant

© web
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Beatswitch, de Antwerpse start-up die planningssoftware bouwt voor festivals en andere events, haalt 600.000 euro op bij Volta Ventures en krijgt daar bovenop een IWT-subsidie van 150.000 euro toegestopt. Het bedrijfje kon net Tomorrowland strikken als referentieklant.

Een festival organiseren is geen sinecure. Je moet zorgen dat de artiesten ter plekke geraken, je moet hotelkamers en taxi’s boeken, een team van vrijwilligers leiden, zorgen voor eetstalletjes en propere toiletten, én je moet rekening houden met de grillen van de performers op het podium. Georganiseerde chaos dus, die tot voor kort nog vaak met behulp van Excel-sheets werd opgevolgd, of erger: op papier.

Eén en ander bracht de Antwerpenaars Gertjan De Wilde en Thomas Van Orshaegen, die tijdens hun studentenjaren ervaring opdeden met het organiseren van festivals en feestjes, op het idee voor Beatswitch, een intelligent computerprogramma waarmee festivalorganisatoren, booking agencies en artiesten hun activiteiten kunnen plannen en vlotter met elkaar kunnen communiceren.

Hoe het werkt? Bij het inloggen krijgt de gebruiker een dashboard te zien. Dat paneel verschilt van persoon tot persoon: de podiummanager ziet enkel de info die hij nodig heeft, en dat is evenzeer het geval voor de medewerker die het transport moet organiseren. Uiteraard krijgen ook de artiesten een gepersonaliseerd scherm voorgeschoteld.

Het dashboard telt enkele subniveaus waarachter nog meer informatie verscholen zit. Eerst zie je een overzicht van de boekingen, maar je kan ook dieper gaan en de details per boeking bekijken. “Voorts bevat de software tools voor projectmanagement, en voor het beheer van je contacten”, vult Van Orshaegen aan.

Excel

“Excel is onze grootste concurrent, maar er zijn ook al enkele andere bedrijfjes die planningssoftware maken voor het festivalcircuit. Wat uniek is aan Beatswitch, is dat onze tool dynamisch is, wat betekent dat je in real time aanpassingen kan doen in de planning – bijvoorbeeld wanneer een artiest te laat zal aankomen omdat ie in de file staat – en dat die aanpassingen meteen voor iedereen zichtbaar zijn, zowel op pc, computer als mobiele telefoon. De andere apps aggregeren vooral data, het dynamische ontbreekt.”

Het ondernemersduo ging van start in oktober 2013, in de schoot van de Antwerpse start-up accelerator Idealabs. Enkele maanden later werd de eerste versie van het product al gebruikt tijdens het Doomsday-festival, dat georganiseerd wordt door Van Orshaegen.

In april 2014, één maand voor de officiële lancering van Beatswitch, stak het investeringsvehikel van de serieondernemers Toon Vanparys en Frank Verbist (Strike4) 250.000 euro in de starter om hem naar een hoger niveau te tillen. Sindsdien gaat het hard. Zo hard dat Beatswitch intussen al 3.000 klanten telt in 800 steden over de hele wereld, van diep in Azië tot in de VS.

Volta Ventures

Dat is ook de heren van Volta Ventures niet ontgaan, het nieuwe Belgische durfkapitaalfonds dat veelbelovende internet- en softwarebedrijven in een vroeg stadium van kapitaal wil voorzien. Opdat Beatswitch nog sneller zou kunnen groeien en vanuit België vlotter internationale markten zou kunnen aanboren, pompt Volta Ventures 600.000 euro in de start-up.

Daarmee is het fonds al aan zijn tweede investering toe. De eerste financiële injectie ging eerder op de week naar Argus Labs/Sentiance (zie elders op onze site). Het IWT (het Vlaams agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie) maakt daarbovenop een subsidie van 150.000 euro vrij.

“Of we de ambitie koesteren om ook buiten België een bureau te openen? Welja, maar dan zal het eerde in Amsterdam zijn dan in de VS, want daar zitten nu eenmaal alle grote festivalorganisatoren bij elkaar.”

Tomorrowland

Overigens heeft Beatswitch nog ander belangrijk nieuws. Zo kon het bedrijfje ‘s werelds bekendste dance festival Tomorrowland aan zich binden voor 3 jaar, na een succesvolle try-out tijdens de verjaardagseditie van 2014.

De software van de Antwerpenaars zal overal in de wereld waar organisator ID&T Belgium de Tomorrowland-festivals organiseert, worden gebruikt. Over het binnenhalen van een vette vis gesproken!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content