De nieuwigheden in MS Office 2010 (4)

Na de nieuwigheden in Word 2010 bekijken we in dit vierde deel over Microsoft Office 2010 wat er nieuw is in Excel.

Na de nieuwigheden in Word 2010 bekijken we in dit vierde deel over Microsoft Office 2010 wat er nieuw is in Excel.

Heb je de vorige delen van deze reeks ook gelezen, dan weet je al dat ook Excel een volledig aanpasbaar en minimaliseerbaar lint heeft (deel 1). In de Backstage View kan je je rekenbladen openen, sluiten en afdrukken op een overzichtelijk blad (deel 2). In datzelfde deel 2 kan je eveneens alles lezen over de nieuwe Paste Preview. Zeker in Excel blijkt dat een enorm hulpmiddel omdat daar zowat elke cel geformatteerd is met een (deel van een) raster, een achtergrondkleur of een eenheidsmaat. Het knippen en plakken van zo’n cel geeft vaak ongewenste resultaten.

64 bit In deel 3 over Word 2010 gaven we een tip, maar diezelfde tip geldt ook voor Excel. Blijf je dus halsstarrig voortwerken met Excel in de compatibiliteitsmodus zodat je rekenbladen de extensie .XLS behouden in plaats van de nieuwe .XLSX, dan zal een groot deel van de nieuwigheden niet werken. In Excel 2007 werd het aantal cellen al spectaculair vergroot (1.048.576 rijen en 16.384 kolommen). Weinig lezers zullen dat volledige bereik al ten volle benut hebben, maar wie toch in die buurt kwam botste op een andere limiet: een bestandsgrootte van maximaal 2 GB. Zij zullen de 64 bit versie van Excel 2010 (en dus ook van Windows 7!) zeker verwelkomen, want daar bestaat die limiet niet meer. Ook diegenen onder jullie die bijzonder rekenintensieve Excel toepassingen gebruiken zullen blij zijn met de komst van de 64 bit versie.

Slicer Het is bijna een traditie: in elke nieuwe versie van Excel wijzigt er wel iets aan de draaitabellen (pivot tables). In de vorige versie kon je bij het opbouwen van een draaitabel gebruik maken van een handig sjabloontje, maar dat is nu vervangen door een inert venstertje. Anderzijds worden in de nieuwe versie de Slicers geïntroduceerd. Waar draaitabellen een handig gereedschap zijn voor data-analyse, is het niet altijd even eenvoudig diezelfde analyse toe te passen op gefilterde data. En dat is nu precies wat een Slicer is: een filter in een draaitabel. Spectaculair ziet het er niet uit, een aantal knoppen in een zwevend venstertje, maar het is wel praktisch.

Nieuwe functies Naast de Slicers kent Excel nu ook Sparklines. Simpel uitgelegd: dat zijn superkleine grafiekjes die precies in één cel passen. Op zo’n mini-grafiek kan je natuurlijk geen getallen aflezen, maar je ziet wel duidelijk een tendens. Het zal je wel niet verbazen wanneer we je verklappen dat er weer een aantal nieuwe functies bijgekomen zijn. Voornamelijk de statistici onder jullie zullen daar blij mee zijn, want het is in hun deelgebied dat de meeste nieuwe functies zich situeren. Minder gelukkig zijn we met de beslissing om een aantal bestaande functies een nieuwe naam te geven, “voor de consistentie” heet dat dan. Tot daar nog aan toe, maar de oude benaming werd toch nog behouden. Dat heet dan weer “voor de compatibiliteit”. Het resultaat is evenwel dat dezelfde functie twee keer voorkomt in het lijstje, wat bijzonder verwarrend werkt.

René Paulus Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content