Dvd-speler met een HDMI-uitgang

Er komen de laatste tijd heel wat spotgoedkope dvd-spelers op de markt. Daarmee bedoelen we zowat alles onder de 70 euro. Ook de Peekton PK6750 HDMI, die we hier aan de tand voelen, behoort tot dit marktsegment.

Er komen de laatste tijd heel wat spotgoedkope dvd-spelers op de markt. Daarmee bedoelen we zowat alles onder de 70 euro. Ook de Peekton PK6750 HDMI die we hier aan de tand voelen behoort tot dit marktsegment.

De naam Peekton klinkt Engels, maar het merk blijkt uit Frankrijk te komen. De PK6750 HDMI is een dvd-speler met, zoals zijn naam al aanduidt, een HDMI-uitgang naast de gebruikelijke SCART, composiet- en componentaansluitingen en de S-Video connector. De speler zelf is van het slimline type, wat wil zeggen dat hij nauwelijks 4 cm hoog is. Hij heeft een standaardbreedte van 43 cm en een diepte van slechts 21,5 cm. Je zult je zeker niet vertillen aan het toestel: de speler weegt nog geen 2 kg. Het toestel is uitgevoerd in het zwart, maar heeft aan de voorkant een opvallende aluminiumkleurige holle strook gemonteerd.

Functionaliteit De PK6750 maakt gebruik van een Mediatek MT1389S chipset die hem toestaat het beeld te opwaarderen naar 1080i of 1080p (in feite ook elke tussenresolutie vanaf 576p) en zo naar buiten te sturen via HDMI. Voor deze prijs speelt hij natuurlijk geen Blu-ray discs af. Het blijft bij dvd’s. De speler ondersteunt wel een indrukwekkend aantal video- en audioformaten die hij kan inlezen als bestanden vanaf een cd- of dvd-schijf (ook cd-r/rw en dvd±r/rw), of vanaf een SD-kaartje of een aangesloten USB-opslagapparaat. Zo’n USB-toestel mag een USB-geheugenstaaf, USB-harde schijf of USB-cd- of USB-dvd-romstation zijn. Inzake video ondersteunt hij alle populaire DivX-formaten (inclusief verschillende types ondertitelbestanden), XviD, MPEG4, VC-1, wmv, noem maar op. Hoewel hij 720p en 1080i/p naar buiten kan sturen via HDMI, bleek de PK6750 toch geen HD-video AVI’s af te spelen: geluid was er wel, maar geen beeld. JPEG en Kodak foto’s zijn eveneens weer te geven.

Indrukken De afstandsbediening is vrij groot en goed voorzien van duidelijke knoppen die voldoende groot zijn en genoeg ruimte tussen zich hebben zodat ook mensen met wat dikkere vingers geen moeite hebben. Bovenaan zijn enkele functietoetsen, dan het cijferblok, de spelernavigatietoetsen, een menunavigatieroos en onderaan nog een aatal functietoetsen. De PK6750 toont een prettig gekleurd welkomstscherm en ook de menu’s zien er vriendelijk uit met veel pictogrammen en duidelijke omschrijvingen. Nochtans zullen mensen zonder veel ervaring met surroundtoestellen toch wel moeite hebben met enkele gebruikte termen. Wij sloten een Panasonic Viera TH-46PZ85E aan via HDMI en konden de speler niet wijsmaken dat dit een 16:9-scherm is! Uiteindelijk moesten we een SCART-kabel aansluiten, HDMI uitschakelen en dan konden we de scherminstelling op 16:9 zetten. Daarna HDMI weer aan en alles werkt zoals het hoort. Dit moet dus wel beter!

Conclusie Voor nog geen 70 euro krijg je bij dit toestel een indrukwekkende functionaliteit aan video- en audioformaten. Het is wel jammer dat hij wel dvd-audio maar geen sacd doet, hoewel de handleiding zegt dat hij dat toch zou moeten. Dan zou het helemaal een schitterende deal zijn! Gezien de fragiliteit van de schijflade en de waarschijnlijkheid van besparingen op de kwaliteit van het loopwerk, is de te verwachten levensduur van deze speler helaas niet groot. In het licht van de lage prijs is dat geen hinderpaal, maar voor het milieu is dat wel een probleem. Dat geldt echter voor alle al te goedkope dvd-spelers op de markt.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content