Een robot voor het vuile werk

Stofzuigen is één van die huishoudelijke karweitjes waar veel mensen een broertje aan dood hebben. Met een iRobot Roomba kunnen ze een robot in huis halen die zich volledig automatisch van deze taak kwijt. Wij zetten de Roomba 560 aan het werk.

Stofzuigen is één van die huishoudelijke karweitjes waar veel mensen een broertje aan dood hebben. Met een iRobot Roomba kunnen ze een robot in huis halen die zich volledig automatisch van deze taak kwijt. Wij zetten de Roomba 560 aan het werk.

De Roomba stofzuigers zijn van Amerikaanse makelij. iRobot begon reeds in 2002 met de verkoop van de eerste Roomba’s. Sindsdien brengt de firma elk jaar nieuwe modellen uit. De Roomba 560 is een hightech toestel dat wat ons betreft een erg mooi design heeft. Deze robotstofzuiger is schijfvormig. De schijf heeft zwarte randen en heeft een glanzend zwarte bumper met detectoren. De bovenkant is zilvergrijs met een glanzende, zwarte cirkel waarop de bedieningstoetsen en het lcd-schermpje voor programmering zijn aangebracht. Er is een ‘Spot’-knop voor het schoonmaken van een bepaalde plaats, een ‘Clean’-knop om het toestel in te schakelen, een ‘Dock’-toets die twee functies heeft: het manueel op het dock plaatsen van de Roomba en een stemdemonstratie geven. Verder zijn er vijf toetsen waarmee je de Roomba kan programmeren om op een bepaalde dag op een vastgelegd uur te stofzuigen.

Schoonmaken De Roomba stofzuigt op een andere manier dan mensen dat doen. Het stofzuigen duurt wel ietsje langer dan wanneer je het zelf zou doen, maar dat is geen nadeel als je bekijkt hoeveel werk het toestel uit handen neemt. Tijdens het schoonmaken berekent hij het beste pad om de vloer schoon te maken en bepaalt hij wanneer hij op een andere schoonmaakmethode moet overschakelen. Hij berekent bovendien de grootte van de kamer en past de schoonmaaktijd hieraan aan. Er zijn drie schoonmaakmethoden. De eerste methode is spiraalsgewijs. Deze methode gebruikt hij om een relatief kleine oppervlakte schoon te maken. Om de kamer volledig schoon te maken gebruikt hij een andere methode: het volgen van de muur. Tot slot, om ervoor te zorgen dat alles proper is, werkt het toestel kriskras doorheen de kamer. Stelt hij tijdens het schoonmaken vuil vast dan gaat het blauwe ‘Dirt Detect’-lampje branden en maakt dit deel van de kamer extra schoon.

Programmeren Het programmeren van de Roomba 560 is erg eenvoudig. Eerst moet je de klok instellen door de ‘Clock’-knop ingedrukt te houden en vervolgens de dag, het uur en de minuten te kiezen met respectievelijk de knoppen ‘Day’, ‘Hour’ en ‘Minute’. Merk op dat de tijd standaard is ingesteld op de Amerikaanse tijdweergave (am/pm). Wil je dat niet, dan moet je de ‘Day’ en ‘Minute’ -knoppen drie seconden samen indrukken. Vanaf dan heb je de bij ons gebruikelijke 24-uurs weergave. Programmeren verloopt op dezelfde manier als het instellen van de klok, alleen moet je dan de knop ‘Schedule’ ingedrukt houden in plaats van de ‘Clock’-knop. Wanneer je de ‘Schedule’-knop loslaat, geeft de Roomba een biepsignaal om aan te geven dat de programmatie geslaagd is. Uiteraard kan je een programma bekijken, aanpassen en verwijderen. Wanneer de Roomba volgens zijn programma moet beginnen schoonmaken, geeft hij een geluidssignaal en vertrekt hij van zijn Home Base.

Conclusie We moeten toegeven, nadat de Roomba een kamer heeft schoongemaakt, kan je bijna van de vloer eten. Wil je minder tijd besteden aan het huishouden en dus meer vrije tijd hebben, dan is de Roomba een goed hulpmiddel. Deze robotstofzuiger neemt je het stofzuigen uit handen en doet dat op voortreffelijke wijze. Wat ons betreft is dit een aanrader.

Nick Kinschots Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content