Eerste kennismaking met opvolger Vista

We konden ongeveer een week spelen met een vroege alfaversie van Windows 7, Microsoft’s opvolger voor Windows Vista. Tijdens deze eerste kennismakingsronde zochten we naar de nieuwigheden.

We konden ongeveer een week spelen met een vroege alfaversie van Windows 7, Microsoft’s opvolger voor Windows Vista. Tijdens deze eerste kennismakingsronde zochten we naar de nieuwigheden.

De installatieprocedure van Windows 7 verloopt vlotter dan bij Vista. Er zijn minder herstarts en je hebt sneller een werkend systeem. Microsoft laat uitschijnen dat Win7 in tien minuten te installeren zal zijn; de door ons geteste versie had nog ongeveer dubbel zoveel tijd nodig. Voor alle duidelijkheid: Win7 heeft exact dezelfde hardwarevereisten als Vista. Bedrijven zullen dus nog altijd moeten overschakelen op recente hardware om Microsoft’s nieuwe besturingssysteem in gebruik te kunnen nemen.

Compatibiliteit Microsoft belooft dat software of hardware die onder Vista werkt, ook zal werken onder Windows 7. Toch zijn er althans in deze alfaversie ook programma’s die Windows 7 niet lusten en wel werken onder Vista. Dat bijvoorbeeld Skype 3.8 af en toe crasht, is merkwaardig. Hoewel, wat zien we daar opduiken tussen de nieuwe vooraf geïnstalleerde programma’s? Juist ja, Windows Live Call Beta… toevallig of niet een directe Skype-concurrent. (Het probleem lijkt overigens opgelost met de allernieuwste Skype-versie 3.8.0.180 en in Skype 4 bèta.) Natuurlijk, het betreft hier een vroege testversie van Windows 7, dus echte conclusies mogen we hieruit nog niet trekken. Trouwens, Vista’s crashoplosser is in Win7 flink uitgebreid. Je kunt die zelfs preventief uitvoeren door rechts te klikken op een programma en de optie “Troubleshoot compatibility” te kiezen. Een wizard stelt je dan allerlei vragen en probeert het nukkige programma alsnog aan de praat te krijgen.

Interface Qua interface is er niet zo heel veel gewijzigd, maar die kleine wijzigingen zijn wel verbeteringen. Zo kun je nu eenvoudig een programma vastpinnen of verwijderen uit het Start-menu. De inhoud van verschillende mappen (ook op het netwerk) kunnen worden gegroepeerd in zogenaamde Libraries. Die worden ook standaard getoond in de lichtjes aangepaste Explorer. Het opzetten van een thuisnetwerk werd vereenvoudigd. Het WiFi-gedeelte werkt vlotter en ondersteunt nu ook WiFi Protected Setup (WPS), zodat je met pincodes kunt werken. Het Office 2007-lint duikt op in een aantal Windows-hulpprogramma’s, zoals WordPad en Paint. Er is een nieuw Sticky Notes-hulpprogramma waarmee je korte notities kunt vastplakken op je desktop. De ingebouwde spraakherkenning werd flink verbeterd, zelfs in die mate dat ik deze Engelstalige versie van Win7 vrij vlot met mijn stem kon bedienen.

Conclusie Er zitten onmiskenbare verbeteringen in Windows 7. De vraag blijft of die het verschil maken met zijn (vaak ten onrechte) bekritiseerde voorganger. Het is ook nog vroeg dag, al ligt de basiscode voor Windows 7 volgens Microsoft wel al vast. Dat is ook niet zo moeilijk, want veel lijkt mij die niet te verschillen van Vista. Maar aan het uiterlijk kan er nog wel een en ander veranderen. Sowieso kan Microsoft het zich niet permitteren om de release van Windows 7 te verknoeien. De upgrade-prijs tegenover Vista sterk beperken of zelfs kwijtschelden, lijkt me daarbij van essentieel belang. Zoals het er nu naar uitziet, is Windows 7 immers gewoon wat Windows Vista van bij het begin had moeten zijn en waarvoor Microsoft’s klanten dus eigenlijk al hebben betaald. Meer een Vista R2 dus dan een echte Windows 7.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content