Het nieuwe lezen

Belgische uitgevers bieden sinds kort Nederlandstalige boeken elektronisch aan die je op de nieuwe digitale leesplanken van Sony kunt lezen. Wij hebben de PRS-300 en PRS-600 Sony Readers getest.

Belgische uitgevers bieden sinds kort Nederlandstalige boeken elektronisch aan die je op de nieuwe digitale leesplanken van Sony kunt lezen. Wij hebben de PRS-300 en PRS-600 Sony Readers getest.

Ook in in de boeken- en tijdschriftenwereld slaat de digitalisering toe. Er zijn al heel wat e-booklezers op de markt. Sony introduceerde onlangs twee modellen. De PRS-300 Reader Pocket Edition (199 euro) is een compacte en erg eenvoudige digitale leesplank. De PRS-600 Reader Touch Edition (299 euro) is iets minder compact, hoewel nog altijd erg draagbaar en heeft wat meer snufjes, waaronder een aanraakscherm, sleuven voor extern geheugen en een ingebouwde mp3-speler.

Formaten Voor boeken bestaan er momenteel twee concurrerende DRM-systemen: dat wat Amazon gebruikt op de Kindle en is afgeleid van Mobipocket en een concurrerend formaat van Adobe dat gebaseerd is op het bekende pdf-bestandsformaat. Sony gebruikt voor zijn nieuwe PRS-300 en PRS-600 het Adobe ePub-formaat. Ook de Belgische en Nederlandse uitgevers gebruiken dit bestandsformaat. Resultaat voor de consument is dat je wel Nederlandstalige e-boeken kunt lezen op de Sony-lezers (en e-boeklezers van andere merken die ook het ePub-formaat gebruiken, zoals Bebook, Cybook, COOL-ER en binnenkort iRex), maar geen Engelstalige e-boeken tenzij die ook in ePub beschikbaar zijn, of tenzij ze beschikbaar zijn in een onbeschermd bestandsformaat.

Beoordeling Het aanraakscherm van de Sony PRS-600 weerkaatst helaas veel meer licht dan het passieve scherm van de PRS-300, dat een stuk beter leesbaar is. Die weerkaatsing stoort bij het lezen. Daar staat tegenover dat de PRS-600 ongeveer dubbel zo snel is als de PRS-300. Pagina’s omslaan gaat bijvoorbeeld een stuk vlotter. Geen van beide digitale leesplanken zijn perfect, maar als we toch zouden moeten kiezen dan vinden we de PRS-300 het interessantste apparaat. Het is erg compact en het scherm is zeer goed leesbaar, ook buiten in het volle zonlicht. Bovendien gaat de accu in de praktijk langer mee. Belangrijkste nadeel is dat je het geheugen niet kunt uitbreiden.

Conclusie De formatenoorlog maakt het er voor de consument niet eenvoudiger op om nu al een e-booklezer te kiezen, al speelt dit minder voor mensen die toch uitsluitend Nederlandstalige literatuur willen lezen. Geen van beide Sony-lezers vinden we perfect, maar als we moeten kiezen dan gaan we voor de goedkopere PRS-300. Jammer alleen dat diens geheugen niet kan worden uitgebreid.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content