Microsoft’s thuisserver onder de loep

Internetten, foto’s, muziek en films afspelen en bewaren en uitwisselen, het kan allemaal met de Windows Home Server van Microsoft. Wij testten dit manusje-van-alles voor de thuisgebruiker aan de hand van toestellen van Djinx en Fujitsu-Siemens.

Internetten, foto’s, muziek en films afspelen en bewaren en uitwisselen, het kan allemaal met de Windows Home Server van Microsoft. Wij testten dit manusje-van-alles voor de thuisgebruiker aan de hand van toestellen van Djinx en Fujitsu-Siemens.

In tegenstelling tot andere serveredities of XP of Vista kun je deze Windows Home Server niet los kopen. Hij wordt altijd samen met een computer verkocht als één pakket, een appliance dus. Standaard staat de server ingesteld om muziek, foto’s, video’s en software over het netwerk te delen. Daarnaast is er nog een algemene publieke opslagmap beschikbaar. Er is een gastgebruiker gedefinieerd die tot alles toegang heeft, maar als je graag verschillende gebruikers met eigen private opslagruimtes wil hebben, dan kan dat ook.

Fujitsu-Siemens Scaleo Home Server De Fujitsu-Siemens Scaleo Home Server heeft het formaat van een flinke desktop-pc in tafelmodel. Het is geen slimline kast, meer een halfhoge kast. Je kunt de server met een stel meegeleverde metalen pootjes ook verticaal opstellen. De Scaleo is afgewerkt in zwart; de kast heeft afgeronde hoeken, met een metalen geperforeerde band in het midden. Dat ziet er erg eigentijds uit en mag dus best een plaatsje in de huiskamer krijgen indien nodig. Hij is ook stil genoeg daarvoor. Standaard zitten er twee schijven van elk 500 GB in het toestel, waarvan de eerste voor het besturingssysteem gebruikt wordt, en de tweede volledig tot je beschikking staat. De Scaleo blijkt verder voorzien van een Intel Celeron 420 op 1,6 GHz en hij heeft 512 MiB RAM aan boord. Er zijn in totaal vier usb-poorten (waarvan twee vooraan) en twee eSATA-poorten. Schijfstations die je op deze poorten aankoppelt, kun je ook delen over het netwerk.

Djinx WHS-A3 Djinx is een product van Aerts Webservice, een hoster van internetdiensten die kennelijk besloten heeft ook hardware te gaan verkopen. De WHS-A3 is een vrij grote tafelmodel-pc die niet verticaal gezet kan worden en volledig in zwart is uitgevoerd. De volledige voorkant is afgedekt met een dikke transparante voorplaat, wat hem vooraan een hoogglanzend zwart uiterlijk geeft. De server heeft verder twee Gigabit netwerkaansluitingen. Binnenin zitten een Intel Celeron 220 op 1,2 GHz, twee 500 GB schijven van Western Digital en 1 GiB RAM. Bij de server wordt een mediadoosje met daarin drie cd’s of dvd’s geleverd. Dat zijn de Windows Home Server installatie-dvd, de thuispc-herstelcd en de connectorsoftware-cd.

Conclusie Wat de hardware betreft, ziet de Fujitsu-Siemens Scaleo Home Server er leuk uit en presteert redelijk, dus zouden we die gezien de scherpe prijs (699 euro) kunnen aanbevelen als beste koop. Hij biedt voor dezelfde prijs sowieso performantere hardware dan de Djinx server. Windows Home Server is een goed idee; alleen al de automatische back-up voor clients maakt de aanschaf ervan de moeite waard voor thuisgebruikers die meer dan een pc bezitten. Dan moet natuurlijk wel die bug eruit waardoor je gegevens kunt verliezen. Dat Microsoft al een jaar op de hoogte was van die bug, terwijl er pas in juni een definitieve oplossing komt, doet ons toch wel heel sterk de wenkbrauwen fronsen. En we zijn ook niet heel gelukkig met de verplichting om op minstens één Windows-pc de connectorsoftware te installeren.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content