Opvolger van de Nintendo DS en DS Lite

Terwijl de overgang van de eerste DS naar de DS Lite vooral te maken had met uiterlijke kenmerken en het goed in de hand liggen, draait de overstap naar DSi meer rond functionaliteit.

Terwijl de overgang van de eerste DS naar de DS Lite vooral te maken had met uiterlijke kenmerken en het goed in de hand liggen, draait de overstap naar DSi meer rond functionaliteit.

De nieuwe DSi lijkt enorm op zijn inmiddels bijna drie jaar oude broertje, de DS Lite. De beschikbare kleuren zijn zwart en wit, maar wat meteen opvalt is het feit dat men deze keer gekozen heeft voor een matte uitvoering. Wie regelmatig met zijn mouw de vingerafdrukken van zijn DS Lite aan het wrijven is om hem opnieuw te doen blinken, zal deze verandering zeker appreciëren.

Power De DSi beschikt ook over een groter en helderder scherm van 3,25 inch in plaats van 3 inch. Ondanks de vele vernieuwingen is de DSi echter toch twaalf procent dunner dan de DS Lite. Het powerknopje is van plaats veranderd en heeft bovendien een nieuwe, zeer welkome functie! Door kort op de knop te drukken ga je rechtstreeks naar het hoofdmenu, een beetje zoals bij de Wii het geval is. Dat betekent dus dat als je een ander spelletje wil spelen, je niet langer eerst het systeem volledig uit moet zetten om het dan opnieuw op te starten. Ook is er rekening gehouden met het feit dat het niet altijd makkelijk was om met het schuifbalkje het gewenste volume te bekomen. In plaats daarvan zijn er nu toetsjes om het geluid stiller of luider te zetten.

Camera De twee bewegingsgevoelige camera’s zijn ongetwijfeld de belangrijkste innovatie. Deze bevinden zich aan de binnen- en buitenzijde van het opklapbare deksel. Op deze manier is het niet alleen mogelijk foto’s van jezelf te nemen, maar ook van je omgeving. Met de ingebouwde camerasoftware kan je bovendien elf speciale camera-effecten op de foto’s toepassen. Met de ingebouwde geluidssoftware, Nintendo DSi Sound, kan je experimenteren en spelen met muziek. Al deze nieuwigheden zijn natuurlijk ontwikkeld met het oog op mogelijke games. Zo moeten de twee bewegingsgevoelige camera’s een nieuwe dimensie toevoegen aan het spelen van videogames onderweg. De gezichtskenmerken en bewegingen van de speler worden namelijk nauwkeurig geregistreerd. Op deze manier wordt het mogelijk om bijvoorbeeld in een nieuwe WarioWare-titel het bovenlichaam, de handen, armen of het hoofd voor de camera te bewegen. Een mogelijke toepassing van DSi Sound zijn taalspelletjes.

Conclusie Twee bewegingsgevoelige camera’s, beter volume en geluidskwaliteit, downloaden via de DSi Shop,… vooral kinderen zullen uren zoet zijn met de ingebouwde camera- en geluidssoftware van de nieuwe Nintendo DSi. Grappige fotootjes met graffiti, spiegeleffecten of alternatieve kleuren maken, spelen met de toonhoogte of snelheid van je favoriete muziek, zelf de tekst inzingen en dergelijke zijn immers leuk voor even, maar de kans is klein dat ze volwassenen kunnen blijven boeien. Wie de keuze heeft tussen een DS Lite of een DSi voor naar schatting 25 of 30 euro meer, hoeft echter niet te twijfelen. Heb je nog een degelijke DS in huis, dan wacht je misschien beter nog even af tot er ook effectief games op de markt zijn om deze nieuwe mogelijkheden te benutten. Speel je nog vaak GameBoy Advance-games, hou er dan rekening mee dat de DSi geen GBA-slot meer bezit. DS-games kan je wel op de DSi spelen.

Annick Claus Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content