Panasonic Viera TH-46PZ85E

Panasonic is eigenlijk al jaren, dus ook al bij de beeldbuistelevisies, bekend als een leverancier van fenomenaal goede weergavekwaliteit bij de modellenreeks met de naam Viera. Bevestigt de nieuwe 46-inch plasma-tv die reputatie?

Panasonic is eigenlijk al jaren, dus ook al bij de beeldbuistelevisies, bekend als een leverancier van fenomenaal goede weergavekwaliteit bij de modellenreeks met de naam Viera. Bevestigt de nieuwe 46-inch plasma-tv die reputatie?

In maart bracht Panasonic twee nieuwe plasmatelevisies op de markt in die Viera reeks: een 42 inch (107 cm) en een 46 inch (117 cm) model die respectievelijk TH-42PZ85E en TH-46PZ85E heten. Het gaat om True HD toestellen die dus 1080p-resoluties kunnen weergeven en ze hebben ook een DVB-T ontvanger ingebouwd naast de gewone analoge. Panasonic houdt het design erg sober. Je krijgt in feite een grote zwarte rechthoek. In ons geval was het Panasonic Viera TH-46PZ85E plasmapaneel omlijst met een pianohoogglanszwart kader. Bij het 46-inch model dat we hier testen praten we toch nog over een televisie die 1 m 16 cm breed is en bijna 80 cm hoog vanaf de onderkant van de meegeleverde voet. Hij is wel slechts 7 cm dik zonder die voet. De voet zelf is compact in afmetingen gehouden en achteraan verdikt en verzwaard zodat de televisie erg stabiel kan staan. Je hebt niet veel tafeloppervlakte nodig, maar hou er wel rekening mee dat zo’n tv toch ruim 40 kg weegt en de tafel waarop je hem plaatst dat gewicht moet kunnen dragen.

Geluid Zoals bij de meeste moderne platte tv’s worden de luidsprekers volledig onzichtbaar ingebouwd. Je kunt bij de geluidsinstellingen allerlei 3D-effecten, pseudosurroundprofielen en nog veel meer configureren. Kleine luidsprekers in een tv ingebouwd kunnen echter maar een zeer beperkt frequentiebereik van geluid weergeven. De luidsprekers in deze Panasonic doen het erg goed en alle spraak is prima verstaanbaar. Je krijgt echter een echt verbijsterend veel beter geluid als je deze tv gewoon aansluit op je stereo- of surroundinstallatie.

Beeld Na het afregelen van kontrast, helderheid en kleuren moeten we echt even bekomen van het beeld dat we te zien krijgen. Zelfs met het gewone analoge tv-signaal krijg je een enorm rijk beeld met diepe, volledig natuurlijke kleuren en een zwart dat echt zwart is. Zet er een dvd’tje of – nog beter- een Blu-Ray disc op en je gelooft gewoon je ogen niet. We haalden er de testpatronen van verschillende calibratiedvd’s bij en zelfs daarmee stelden we geen enkele fout in de weergave vast.

Stroomverbruik Hét zwakke punt van plasma’s is het stroomverbruik en bij deze 46-inch Panasonic is dat maar liefst 480 W, maar dat verbruikt hij niet continu. Een cel die zwart moet weergeven is immers uitgeschakeld en verbruikt dus geen stroom. Om een plasmascherm maximaal te laten verbruiken, moet je dus een volledig wit beeld tonen. Wij maten het stroomverbruik in de praktijk. We kwamen aan 25 Watt in standby (Panasonic geeft 0,4 W op en dat halen we dus niet bepaald) en tussen 130 en 385 W afhankelijk van het getoonde beeld.

Conclusie In één woord: fantastisch! Dit is met voorsprong de allerbeste tv die we ooit onder ogen gekregen hebben. Het beeld is gewoonweg schitterend en laat elk lcd-scherm mijlenver achter zich. Als je een groot scherm zoekt, moet je niet verder kijken dan dit! Fabrikanten van plasmatv’s moeten wel dringend opnieuw echte aan-uitschakelaars op de voorkant monteren, zodat je de tv echt kunt uitzetten in plaats van in een stroomvretend standby.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content