PDF-software voor een prikje

Het Portable Document Format ofwel PDF is vooral bekend dankzij Adobe. Maar voor veel mensen vormt de prijs van Adobe Acrobat een struikelblok. Er zijn goedkopere alternatieven op de markt, zoals PDF Converter Professional 6 van Nuance. Kan deze software concurreren met het product van Adobe? We bekeken de nieuwste versie.

Het Portable Document Format ofwel PDF is vooral bekend dankzij Adobe. Maar voor veel mensen vormt de prijs van Adobe Acrobat een struikelblok. Er zijn goedkopere alternatieven op de markt, zoals PDF Converter Professional 6 van Nuance. Kan deze software concurreren met het product van Adobe? We bekeken de nieuwste versie.

Als je de highlights van Nuance PDF Converter Professional 6 bekijkt, lijkt het erg op Adobe Acrobat 9 Pro Extended. PDF-portfolio’s maken, PDF-documenten vergelijken, PDF-formulieren maken en documenten beheren en beveiligen… Het kan allemaal met Adobe Acrobat 9 Pro Extended en dus ook met Nuance PDF Converter Professional 6. De adviesprijs van Adobe Acrobat 9 Pro Extended bedraagt 990,99 euro, inclusief BTW. De adviesprijs van Nuance PDF Converter Professional 6 bedraagt slechts 99 euro, inclusief BTW!

Portfolio We kennen PDF-portfolio’s reeds uit Adobe Acrobat 9 Pro Extended. Daar was het maken van een portfolio erg eenvoudig. Ook in PDF Converter professional 6 kan je meerdere bestanden of zelfs mappen onderbrengen in één PDF-bestand. Ook het toevoegen van Flash-video kan. Aantrekkelijke documenten samenstellen voor klanten? Geen probleem. We maken een PDF-portfolio met daarin een Word- en Excel-document, een flv-filmpje, een audio-bestand en een foto. Al bij het aanmaken valt het op dat Adobe uitgebreider is. Bij Adobe Acrobat 9 Pro Extended heb je de keuze uit een hele reeks lay-outs. Bij PDF Converter Professional 6 kan je standaard alleen kiezen voor ‘Basisraster’. De functionaliteit van PDF-portfolio’s is in Acrobat 9 Pro Extended (veel) beter dan die van Nuance. PDF Converter Professional 6 maakt gebruik van externe software voor het weergeven van de content. Dat doet meteen het grote voordeel van PDF-portfolio’s teniet.

Splitsen Het splitsen van documenten op basis van bestandsgrootte belooft een erg interessante functie te zijn. Het kan vaak handig zijn als je documenten via e-mail wil verzenden. Het werkt eenvoudig. Je kiest voor ‘Document splitsen’, geeft de bestandsgrootte op en klikt op ‘OK’. Dat is alles. Uiteraard moet je nog wel een locatie opgeven om de bestanden te bewaren. Helaas had het splitsen bij ons een negatief effect. Ons (willekeurig) testbestand was 12,1 MB groot. In plaats van zeven bestanden van maximaal 2 MB kregen we zeven bestanden van +- 11,6 MB… Dat is uiteraard niet de bedoeling. We proberen het nogmaals met een ander willekeurig PDF-document. Helaas, ook een tweede en derde poging lijken niet te lukken. Een ander bestand van ongeveer 15 MB splitsen in documenten van 2 MB mislukt volledig!

Conclusie Nuance werpt PDF Converter Professional 6 op als volwaardig alternatief voor Adobe Acrobat “tegen slechts één derde van de prijs van Acrobat”. Naar onze mening is en blijft Acrobat de beste zakelijke software voor het creëren en bewerken van PDF’s. Nuance laat hier en daar nog enkele steken vallen, bijvoorbeeld met het splitsen op basis van bestandsgrootte. Als de vermelde problemen opgelost worden, kunnen we het pakket voor 99 euro zeker aanbevelen. Voorlopig houden we Adobe Acrobat als beste keus.

Nick Kinschots Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content