Prima bruikbaar voor zowel back-up als beeldkopie

Acronis True Image laat de lijnen vervagen tussen back-upsoftware en software voor het maken van beeldkopieën van harde schijven. De Home-editie 2009 is de allernieuwste versie en wij voelden die voor jullie aan de tand.

Acronis True Image laat de lijnen vervagen tussen back-upsoftware en software voor het maken van beeldkopieën van harde schijven. De Home-editie 2009 is de allernieuwste versie en wij voelden die voor jullie aan de tand.

De ‘True Image’-serie van Acronis heeft altijd gedraaid rond het maken van beeldkopieën van een harde schijf en over de jaren heen werd dat flink uitgebreid. De huidige True Image software heeft bijvoorbeeld al een paar jaar voorzieningen om te werken als een gewoon back-upprogramma. Een back-upprogramma stelt bestanden veilig, terwijl een beeldkopieprogramma hele partities veiligstelt. De twee leken onverenigbaar. De oplossing van Acronis bestaat erin om – alleen voor Windows – te beginnen met een beeldkopie, dat bestand als een soort van virtuele drive toe te voegen aan Windows en dan kun je back-uppen naar die virtuele drive toe. Probleem opgelost.

Herstelpunt Acronis ging nog een stapje verder en pakte ook het systeem van herstelpunten aan dat Microsoft introduceerde bij Windows XP. De handicap van de herstelpunten van Microsoft is dat ze niet gebruikt kunnen worden als Windows niet meer start en ook niet als de harde schijf zelf stuk is. Acronis werkt met een ‘Secure Zone’ (letterlijk: veilige zone), een aparte partitie op je harde schijf (of een andere) die normaal onzichtbaar is en waarin Acronis een herstelpunt bewaart. Start Windows niet meer, dan kan Acronis toch vanuit de veilige zone alles weer herstellen. Gaat de harde schijf stuk, dan is de veilige zone weg als die op die schijf stond. In elk geval kan dan het systeem hersteld worden op een nieuwe harde schijf vanuit de laatst gemaakte beeldkopie. Back-ups en beeldkopieën bewaar je natuurlijk altijd op een andere en liefst zelfs externe harde schijf, dat spreekt vanzelf.

Universal Restore De flexibiliteit van back-ups versus beeldkopieën vinden we prima. Wat we missen is een optie om een gemaakte beeldkopie op verschillende hardware te herstellen. De bedrijfssoftware ‘True Image Enterprise’ heeft een optie die ‘Univeral Restore’ heet waarmee je dat kunt. Wij vinden het verbijsterend dat dat daar voorzien is en niet in de Home-editie. Tenslotte hebben bedrijven meestal onderhoudscontracten die hen garanderen dat ze dezelfde hardware terugkrijgen als er iets kapot zou gaan. Thuisgebruikers hebben dat niet. Als jouw pc stuk gaat, is de kans groot dat je hetzelfde moederbord niet meer kan krijgen. Dan moet je dat vervangen door iets anders. Dat verschil is vaak groot genoeg opdat Windows dan niet meer wil starten. Met zo’n ‘Universal Restore’-optie zou je een beeldkopie toch op andere hardware kunnen terugzetten. Ons inziens is die behoefte bij een thuisgebruiker veel groter dan bij een bedrijf.

Conclusie Acronis True Image Home 2009 is prima bruikbaar als zowel back-up- als beeldkopieprogramma en schakelt flexibel heen en weer tussen die twee. De nieuwe interface ziet er ook keurig uit, al vinden we een Vista-achtige interface niet per se hoeven – zeker niet voor een pc met XP. En de Home-editie moet van ons zeker de ‘Univeral Restore’-optie aan boord krijgen! Als dat allemaal in orde is, zou dit het allerbeste back-up- en beeldkopieprogramma zijn.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content