Webtoepassingen voor het bewerken van foto’s

Vaak heb je geen softwarepakketten nodig om foto’s te bewerken, maar bieden eenvoudige webtoepassingen voldoende functionaliteit. Wij bekeken Photoshop Express en Picnik.

Vaak heb je geen softwarepakketten nodig om foto’s te bewerken, maar bieden eenvoudige webtoepassingen voldoende functionaliteit. Wij bekeken Photoshop Express en Picnik.

Adobe heeft sinds kort Photoshop Express online gezet. Het is een gratis webtoepassing. Je kunt er foto’s opslaan en bewerken. Je kunt een account aanmaken en dan direct foto’s van je pc verzenden naar Photoshop Express. Het werkt alleen met Jpeg-bestanden. Dat zal voor de meeste fotografen geen bezwaar vormen. Zogenoemde ‘prosumers’ hebben niets aan Photoshop Express. Adobe’s Photoshop Express is een reactie op een ander, al langer bestaande online toepassing: Picnik. De Picnik software is volledig geïntegreerd met Yahoo! Flickr foto-opslagdienst. De eenvoudige versie is gratis. Maar die doet nauwelijks meer dan Windows Live Fotogalerij. Nee, het gaat om de betaalde variant Picnik. Die heeft zo’n beetje alles wat Photoshop Express biedt plus nog een reeks andere functies en effecten.

Photoshop Express Photoshop Express ziet er gelikt uit, zoals we dat van Adobe gewend zijn. Het scherm is zwart, zodat de foto’s beter uitkomen op het beeldscherm. Het programma kent integratie met Flickr, de online foto-opslagdienst van Yahoo!. Je kunt eenvoudig foto’s van Flickr ophalen, bewerken en weer opslaan. De bediening is eenvoudig. Iedereen die met Windows Live Fotogallerij of iPhoto overweg kan, kan ook Photoshop Express bedienen.

Picnic Twee toepassingen van Picnik zijn de moeite waard: ‘drop shadow’ en ‘vignette’. ‘Drop shadow’ geeft een Web 2.0 schaduweffect aan de foto. De vignette-functie zorgt voor een zwarte, langzaamverlopende rand om de foto. Dat laatste effect kan je ook met bestaande fotobewerkingsoftware bereiken, maar dan kost het meer handelingen (en dus veel meer tijd).

Oordeel Als je een gebruiker bent van Flickr Pro, dan is er eigenlijk geen reden om naast Picnik ook nog Photoshop Express te gebruiken. Behalve een mooiere gebruikersinterface is er geen overtuigend voordeel. De digitale fotograaf die geen Raw-foto’s schiet, heeft aan de combinatie WindowsLive Fotogalerij, Flickr Pro en Picnik Premium genoeg. Flickr Pro kun je gebruiken als je back-up. En voor de spaarzame keren dat je wat meer aandacht aan een foto wilt besteden, heb je aan Picnik Premium ruim voldoende. Het bedieningsgemak van zowel Picnik als Photoshop Express is overigens een stuk groter dan van de bestaande, serieuze fotobewerkingssoftware. Programma’s als Photoshop CS3 en Adobe Lightroom hebben een steile leercurve. Ik durf zelfs de stelling aan dat een gemiddelde digitale fotograaf meer plezier aan Picnik Premium zal beleven dan aan een krachtige desktop toepassing als Adobe Lightroom. Voor mijzelf geldt dat in ieder geval zeker.

Conclusie Het succes van ‘cloud computing’ leek zich tot voor kort te beperken tot Gmail en Hotmail. Met de komst van Photoshop Express en Picnik verandert dat. De applicaties verhuizen naar het internet. Zeker weten.

Ad Mulder (www.admulder.nl) Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content