Zowel synchronisatie- als back-upsoftware

Het Amerikaanse bedrijf 2BrightSparks brengt met SyncBack een product op de markt waarmee je bestanden en directory’s zowel kan synchroniseren als back-uppen. We bekeken de gratis versie van SyncBack.

Het Amerikaanse bedrijf 2BrightSparks brengt met SyncBack een product op de markt waarmee je bestanden en directory’s zowel kan synchroniseren als back-uppen. We bekeken de gratis versie van SyncBack.

Het product bestaat in twee betalende versies: SyncBack Pro en SyncBackSE kosten respectievelijk zo’n 25 en 30 euro per licentie, maar je kan hiervan een probeerversie downloaden die je gratis mag uitproberen. Het spreekt vanzelf dat de beide betalende versies nog meer functionaliteit aan boord hebben dan de gratis versie die we hier bespreken.

Profiel De gratis versie start met een zeer gebruiksvriendelijke wizard die je helpt om zo snel mogelijk van start te gaan. Het programma werkt op basis van profielen. Een profiel is een soort van back-up- of sychronisatietaak met alle bijhorende inlichtingen. De wizard helpt je een profiel aan te maken. Dat kan met een erg eenvoudige dialoog, maar je kan er ook een kiezen met meer detaillering. En als je erg goed weet wat je doet, kun je op een knop ‘Expert’ klikken om de grootste hoeveelheid details te zien. Elk profiel kan maar met één bron en één doel overeenkomen. Als je meerdere bronnen en doelen wil opgeven, moet je voor elk een apart profiel aanmaken. De betalende versies staan je wel toe meer bronnen en doelen per profiel op te geven. Een bron of een doel kan een directory op jouw systeem zijn of eentje die via het netwerk of via internetprotocollen, zoals ftp of WebDAV, bereikbaar is. In feite wekt het systeem de indruk alsof ftp alleen maar beschikbaar is voor een doel, maar het blijkt wel degelijk ook voor een bron te kunnen.

Bron en doel De betalende versies bieden onbeperkte compressie en 256-bit AES-encryptie tijdens de datatransmissie. Bij de gratis versie moet je altijd één directory als bron en één als doel opgeven en daarna kun je wel bestanden laten uitsluiten, maar bij een betalende versie krijgt je een volledige beheersing over welke bestanden en directory’s geback-upt moeten worden. Het kopiëren van geopende of vergrendelde bestanden is alleen mogelijk vanaf Windows XP/2003 of hoger en bij de betaalversies. Hetzelfde geldt voor het gebruik van Unicode zodat bestanden in gelijk welke taal gekopieerd kunnen worden. En ten slotte biedt een betaalde variant een ‘Fast Backup’ waardoor veel sneller geback-upt kan worden, zeker over netwerken heen

Conclusie Zelfs de gratis versie van SyncBack biedt een indrukwekkende functionaliteit en werkt erg goed voor zowel back-ups als synchronisatie. We kennen geen betere synchronisatiesoftware voor Windows.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content