Gevaarlijke computerworm heeft het gemunt op Apple-computers

© Thinkstock
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Securityspecialisten hebben een erg gevaarlijke computerworm ontdekt die zich diep kan ingraven in Mac-computers. Een patch is er nog niet.

Als je er van uitgaat dat Apple-computers veiliger zijn dan hun Windows-equivalenten, lees je best even verder. Beveiligingsspecialisten hebben immers een nieuwe en gevaarlijke manier ontdekt waarop Mac-computers gekraakt kunnen worden. Hoewel er nog geen oplossing is voor het probleem, zouden criminelen intussen al gebruik maken van de exploit.

De worm, die Thunderstrike 2 genoemd wordt, graaft zich via het besturingssysteem diep in in de root van Mac-computers en kan niet worden opgemerkt door antivirusprogramma’s. Daar verandert hij de toegangsregels, waardoor de weg openligt voor hackers. Opvallend is dat de malware geen internetverbinding nodig heeft om zich te verspreiden naar andere Mac’s, de ‘Thunderbolt’ ethernet-accessoires van Apple volstaan.

Het grote probleem is dat de worm gemakkelijk een reboot van je systeem overleeft. De enige manier waarop je Thunderstrike 2 van je computer kan halen is door de chip te herprogrammeren, en daar zijn de meeste mensen niet toe in staat.

Omdat er nog geen patch beschikbaar is, wordt Mac-eigenaars aangeraden om zich met grote voorzichtigheid op het internet te begeven, het lek maakt het immers ook mogelijk om Apple-computers te besmetten die een webpagina met malafide inhoud bekijken. Linkjes van onbekenden volgen in mails is met andere woorden geen goed idee.

Het is momenteel nog onduidelijk wanneer en hoe Apple het lek in zijn besturingssystemen gaat dichten, maar Kim Zetter van het gerenommeerde technologietijdschrift Wired stipt alvast terecht aan dat hardwaremakers zoals Apple hun gebruikers de mogelijkheid zouden moeten bieden om de firmware op hun computer regelmatig grondig te checken op onregelmatigheden.

De computerbouwers zijn daar echter niet op uit omdat ze hun hele systeem opnieuw zouden moeten ontwerpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content