‘Google Chrome lijdt aan obesitas’

. © .

Googles browser Chrome verbruikt te veel computerpower. Op systemen met minder dan 4 gigabyte is het sowieso een afrader.

Dat stelt Brian Fagioli, een systeembouwer die blogt op de Amerikaanse nieuwssite betanews. Fagioli heeft Chrome inmiddels – waar mogelijk – ingeruild voor Firefox. Terwijl hij tot voor kort op ieder nieuw systeem als eerste Chrome installeerde.

Fagioli’s onvrede is gewekt door de consequenties van een drietal ontwerpbeslissingen van Google. De eerste is dat Chrome iedere tab en ieder aanvullend programma als een nieuw proces opstart. Dat heeft een duidelijk voordeel: de browser zal niet vastlopen als één van de geopende tabbladen hapert. Maar het nadeel is dat je niet eenvoudig een overzicht kunt krijgen van de hoeveelheid geheugen die Chrome in beslag neemt, en dat het beslag op processor en geheugen behoorlijk op kan lopen naarmate je Chrome intensiever gebruikt.

Voorts valt Fagioli over het feit dat Google Chrome standaard in de achtergrond draait als je het installeert. Die keuze heeft Google gemaakt omdat je dan bereikbaar bent in de Hangouts-extensie, ook wanneer je je browser niet open hebt staan. Maar daar zijn andere oplossingen voor die minder beslag op je systeem leggen.

“Het is wat absurd om een webbrowser in de achtergrond te laten draaien, en dus je systeem te laten belasten, alleen maar om een extensie te kunnen gebruiken om te chatten”, zegt Fagioli. De man ergert zich ook aan het feit dat Google Chrome op Windows en Linux shortcuts naar zijn webapps op het bureaublad zet.

Om die reden gebruikt hij voortaan op Windows en Android Firefox, hoewel dat – met 700 MB – ook niet bescheiden is in het beslag dat het op de beschikbare resources legt.

Bron: AutomatiseringGids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content