Google werkt aan nieuwe techniek om kanker op te sporen

© Reuters

Google voert onderzoek naar een nieuwe manier om ziektes als kanker vast te stellen. De onderneming schat dat het dankzij nanodeeltjes mogelijk kan zijn om dergelijke aandoeningen in de toekomst al in een vroeger stadium vast te stellen.

De ambitie van het Amerikaanse technologiebedrijf is om via die microscopisch kleine nanodeeltjes het bloed van een persoon constant te monitoren. ‘De nanodeeltjes zouden via een pil ingenomen kunnen worden en vervolgens in het bloed worden opgenomen. Ze zouden ontworpen zijn om daarin bepaalde celypes, zoals tumorcellen, op te sporen en zich eraan vast te hechten’, luidt het.

Google onderzoekt nu in de eerste plaats het potentieel van die nanodeeltjes om zeldzame cellen te detecteren en om geleidelijke veranderingen in het bloed te meten. Op die manier zouden naast kankercellen bijvoorbeeld ook hartaanvallen en beroertes al in een erg vroege fase ontdekt kunnen worden.

Polsband met sensor

Vervolgens kan een diagnose gesteld worden door die nanodeeltjes in verbinding te brengen met een sensor, die bijvoorbeeld in een polsband kan worden gedragen. Die verbinding kan via radio- of lichtgolven tot stand worden gebracht.

Het onderzoek valt onder het toezicht van “Google X”, de bedrijfseenheid die ook ook andere futuristische projecten onderzoekt zoals de zelfrijdende wagen (Google Car) en de interactieve bril (Google Glass). Het bedrijf benadrukt dat het onderzoek zich nog in een pril stadium bevindt. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content