Gras, muziek, bier en Bluetooth

© foto: www.rockwerchter.be
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Leuk experiment daar op de heilige wei. Wetenschappers aan de Gentse universiteit zetten scanners in op Rock Werchter om de Bluetooth-signalen op te vangen die door allerlei electronica in de lucht worden gestuurd.

Leuk experiment daar op de heilige wei. Wetenschappers aan de Gentse universiteit zetten scanners in op Rock Werchter om de Bluetooth-signalen op te vangen die door allerlei electronica in de lucht worden gestuurd.

“Alle personen met een gsm, smartphone, pda of laptop met ingeschakelde Bluetooth-functie, die traceerbaar is voor andere toestellen, worden geregistreerd door scanners op het terrein”, moet Nico Van de Weghe van de vakgroep Geografie gezegd hebben tegen het persagentschap Belga. Die laptop is dan een theoretisch voorbeeld neem ik aan, want ik kan mij toch niet echt inbeelden dat iemand zijn laptop meeneemt naar een concert, laat staan er überhaupt mee door de security geraakt. Of het moet zijn dat sinds mijn laatste passage op de camping in Werchter de tijden zodanig veranderd zijn dat iedereen daar nu met een laptop in zijn tentje zit: ik durf het toch te betwijfelen.

Gsm, smartphone, pda: ja, die gaan waarschijnlijk wel mee. Maar hoeveel mensen laten de Bluetoothfunctie ingeschakeld, wat bij mijn weten toch een voorwaarde is om getraceerd te kunnen worden? Bluetooth is een batterijverslindende technologie en al wie een smartphone heeft houdt het toch liefst zo lang mogelijk vol met één volle lading. Zeker als je enkele dagen kampeert op een locatie waar stopcontacten even zeldzaam zijn als vuvuzela’s voor het podium – of dat mogen we toch hopen.

“Bij eerdere projecten konden op die manier de verplaatsingen van ongeveer 15 procent van de festivalgangers gevolgd worden”, lees ik in datzelfde bericht nog. Vier dagen met maximaal 80.000 festivalgangers per dag: dat zou betekenen dat er dagelijks toch nog 12.000 met een Bluetoothzender rondlopen. Het lijkt me eerlijk gezegd nog veel. Maar goed, een leuk experiment en dat meen ik echt. Al hoop ik toch dat de heren wetenschappers tussendoor ook even van de optredens zullen genieten. Liefst zonder Bluetooth stereo-headsetje.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content