Guido Declercq

“Het is nu aan de R&D van Telenet om zich te bewijzen”

Guido Declercq Guido Declercq is voorzitter van Dellan Trade en één van de eersten die Telenet mee op de kaart zette.

Guido Declercq, voorzitter van Dellan Trade en één van de eersten die Telenet mee op de kaart zette, zet de geschiedenis van de kabeloperator nog even op een rijtje en voegt er een aantal bedenkingen bij.

Guido Declercq, voorzitter van Dellan Trade en één van de eersten die Telenet mee op de kaart zette, zet de geschiedenis van de kabeloperator nog even op een rijtje en voegt er een aantal bedenkingen bij. Even terug naar het begin 1994 : Het project ‘Telenet Vlaanderen’ wordt opgericht om via de GIMV te onderzoeken of op het in Vlaanderen 95% bedekte TV kabelnet ook telefonie kan aangeboden worden.

1995 : een meer fundamentele studie moet nagaan of het kabelnet gebruikt kan worden voor niet alleen simpele telefonie, maar ook om veel andere diensten aan te bieden. Gesteund door de Vlaamse Regering en de GIMV en onder mijn projectleiding werd deze haalbaarheid duidelijk aangetoond.

16 en 17 juli 1995 : De haalbaarheidsstudie wordt voorgesteld aan de Vlaamse regering, de kabelmaatschappijen, toekomstige aandeelhouders ( banken) en de media. De naam Telenet wordt verkozen boven “Telenet Vlaanderen” omdat dit te beperkt was. De toekomst moest gebaseerd zijn op twee domeinen. Het ging om ‘telefonie’ (zonder prijsconcurrentie met bestaande operatoren) maar met nieuwe mogelijkheden zoals ‘call back when available’, en om nieuwe diensten op basis van het bestaande coax kabelnetwerk zoals video on demand.

En dan nu een stap verder 2004 : overname van de aandelen van Callahan – via schuldovername – door Liberty.

2007 : GIMV en lokale Vlaamse kabeloperatoren verkopen ook hun aandelen waardoor Liberty 49,7% van de aandelen in handen krijgt, later gevolgd door de overname van de aandelen van Cyrte. Liberty beschikt over 50,04% van de aandelen.

2012 : Telenet beweert voor ongeveer 700 miljoen te lenen (is dus wel een schuld!) om voor slechts € 31,75 per aandeel nog eens aandelen terug te kopen. De Liberty groep krijgt uiteindelijk toch erg goedkoop zowat 62% van de aandelen goedkoop in handen. Zal Liberty Global zou nu een bod lanceren om het gros van de overige aandelen (wederom) proberen te verwerven voor slechts € 35,00 per aandeel? Wie de verkopers zullen zijn, is koffiedik kijken. Maar om van zowat 62% over te schakelen naar meer dan 95% van de aandelen om aldus van de beursnotering te verdwijnen is nog een hele stap.

Enkele bedenkingen Zal de naam ‘Telenet’ gewijzigd worden of verdwijnen? Who cares? Dat Telenet vandaag een zeer mooi logo heeft is duidelijk. Maar dat er na een volledige overname een indicatie ‘Liberty’ bijkomt is volgens mij helemaal geen probleem. De naam ‘UPC’ is echter zonder inhoud. Ik heb zoveel overnames gezien met naamswijzigingen. Telkens had dit amper invloed op het succes. Het belangrijkste is het toekomstig investeringsniveau!

Hoe zit het met de internationale aanpak van de Liberty Global Group? We moeten dit neutraal bekijken. In de kabelsector is deze groep feitelijk enkel in Europa aanwezig en dus is Telenet een zeer interessante partner.

Wat wordt er van het technologisch platform ‘Horizon’? Dat Telenet tot op heden allicht veel heeft geïnvesteerd in haar eigen YELO setopbox-systeem en daar uiteraard ook emoties bij heeft is normaal. Maar met mijn kennis van de software ontwikkelingskost, support en aanpassingen, zal de Liberty (zegge UPC) groep uiteindelijk wellicht voor één platform kiezen. Dat het best ontwikkelde platform het moge winnen en daardoor kan doorgroeien tot een internationale erkende standaard. Het is uiteindelijk aan de R&D van Telenet om zich te bewijzen, en niet alleen aan Liberty!

En tenslotte nog mijn opinie over de Raad van Bestuur. Het is logisch en normaal dat deze zal wijzigen bij een volledige overname, maar ik hoop dat de nieuwe ‘eigenaar’ zijn verantwoordelijkheid zal nemen om zijn Raad van Bestuur samen te stellen uit competente en neutrale bestuurders … die ook kunnen meedenken of Base al dan niet moet overgenomen worden, of er al dan niet correcte ‘auteursrechten’ betaald moeten worden, enzovoort. Alles in het kader van correcte ‘Corporate Governance’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content