Luc Blyaert

Het spoort niet altijd makkelijk

Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

Jo, weet je nog dat je me vertelde dat je samen met de gewezen Belgacom topman John Goossens had afgesproken om op je 55ste te stoppen met werken? Goossens overleed toen hij 58 was, maar jij ging door. Nu ben je er 69 en liet je je door Johan Vande Lanotte overhalen om het spoor te leiden.

Beste Jo,

Weet je nog dat je me vertelde dat je samen met de gewezen Belgacom topman John Goossens had afgesproken om op je 55ste te stoppen met werken? Jullie waren beiden van 1944. John Goossens overleed toen hij 58 was, maar jij ging door, ook na je topcarrière van 31 jaar bij Alcatel. Als chief operations officer, de nummer twee in Parijs had je een geweldig parcours doorlopen. Daarvoor hebben we je bij Data News in april 2010 ook gelauwerd als ICT Personality of the Year. Je was toen al 66 en aan je laatste dagen toe als ceo van Agfa Gevaert. Nu ben je er 69 en laat je je door Johan Vande Lanotte overhalen om het spoor te leiden.

Jij, pientere, rijzige en bescheiden man – je hebt zelfs geen vermelding op wikipedia – komt nu plots in een mediastorm terecht. Een tsunami op het rustige La Réunion waar jij op vakantie bent. Men verwijt je dat je je zitjes in de raden van bestuur van Belgacom, KBC en Agfa-Gevaert niet wil opgeven. Eigenlijk gaat het niet om die mandaten, de vox populi staart zich blind op de ruim 200.000 euro die je er aan verdient.

Persoonlijk denk ik dat het best een goede zaak is dat je in de raad van bestuur van Belgacom zetelt, toch iemand die daar snapt waar het om draait in de telecombusiness (zonder waanzinnig goed betaalde hand- en spandiensten aan leveranciers). Jij had de voorzitter moeten worden, zoveel is duidelijk.

Je bent vaak gepolst door headhunters om grote ondernemingen te leiden. In 1996 werd je gevraagd om Sabena te leiden. Je weigerde. “Ik had helemaal geen ervaring met de luchtvaartindustrie. Sabena telde 12.000 werknemers en 150 toestellen terwijl KLM twee keer meer toestellen had met de helft van het personeel.” Dat vond je niet serieus.

Een jaar later werd je gevraagd om Telenet te leiden. Ook toen weigerde je: “Ik wou geen staatsinstelling leiden met alle politici er rond. Kijk naar de ervaringen van topmensen bij De Post of de NMBS.” Dat vertelde je me tijdens een interview in 2005.

Je wist dus wat er boven je hoofd hing toen een wanhopige Johan Vande Lanotte je polste als vervanger van Frank Van Massenhove die zelf nooit aan deze hondenjob begon. Je zal er 74 zijn als je het volledige mandaat bij de NMBS uitzit. Chapeau dat je die baan nog op je wil nemen. Voor het geld hoef je het immers al lang niet meer te doen. Ik maak me sterk dat je als ceo het juiste spoor zal vinden en wie weet, straks nog gelauwerd zal worden als manager van het jaar. Het zou me niet verbazen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content