Hoe staat het met de glasvezelplannen van Proximus?

© Thinkstock
Pieterjan Van Leemputten

België staat niet op de lijst met de grote FTTH-projecten. Proximus blijft voorlopig inzetten op andere technologie, al klinkt er op de bedrijfsmarkt klinkt een ander verhaal.

Een jaar geleden vernam onze redactie dat Proximus een FTTH-proefproject in de buurt van de Anspachlaan in Brussel plande. Toen werden die plannen bevestigd noch ontkend, en ook vandaag is dat het geval. Maar er zijn wel plannen met glasvezel.

Voor consumenten blijft het bedrijf vasthouden aan Fiber To The Node, vandaag bij 90 procent van de straatcabines. Het traject tot in uw huis loopt over een koperverbinding. De snelheid van koper ligt stukken lager dan die van glasvezel, maar de wonderen der techniek zorgen er voor dat die snelheid de afgelopen 20 jaar herhaaldelijk flink werd opgetrokken.

Dat is ook nu het geval met vectoring, een technologie die Proximus sinds 2014 uitrolt, waardoor eind 2015 één op drie klanten snelheden tot 100 Mbps kan halen. De gemiddelde snelheid ligt daarbij op 46 Mbps.

Voor bedrijven is de strategie anders. Daar is de nood aan hoge up- èn downloadsnelheden hoger door het groot aantal gebruikers en de komst van clouddiensten. Daarom is er dedicated fiber voor bedrijven (bijvoorbeeld de agentschappen van ING en Belfius), en is er glasvezel op 80 procent van de Belgische industriezones.

Volgens cijfers van de FTTH Council, vastgesteld in september, is in ons land minder dan 1 procent van de huizen aansluitbaar op glasvezel. Al nuanceert Edgar Aker, president van de FTTH Council, dat lage cijfer:

“In heel wat West-Europese landen is de kwaliteit van het kopernetwerk goed, wat het moeilijk maakt om snel te investeren in glasvezel. Om dezelfde reden groeit glasvezel ook moeilijk in Duitsland.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content