Huawei ambieert plaats in premium-segment met P8-vlaggenschip

© Huawei P8
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Met de nieuwe P8-smartphone mikt Huawei op prijsbewuste consumenten die een premium-toestel op de kop willen tikken voor een redelijke prijs. Naast topspecificaties biedt het nieuwe vlaggenschip een modern en fris design dat in het verlengde ligt van de iPhone 6 en de Sony Xperia Z3.

Sinds Huawei bijna drie jaar geleden de Belgische markt betrad als smartphoneverkoper, heeft het bedrijf al een mooi parcours afgelegd. Qua verkoop moeten de Chinezen enkel nog Samsung en Apple boven zich dulden, Nokia/Microsoft is intussen bijgebeend en ingehaald. Dit gezegd zijnde, is het vooralsnog in de low end en in het middensegment dat Huawei marktaandeel afsnoept van zijn concurrenten (vooral Samsung), in de premium-klasse kon het bedrijf nog niet echt potten breken.

Van de 280.000 toestellen die Huawei vorig jaar verkocht in ons land, behoorden er ruim 30.000 tot de P7-familie, het vorige vlaggenschip zeg maar. En de Mate 7-phablet, Huawei’s antwoord op de Galaxy Note-familie van Samsung, is momenteel nog een absoluut nicheproduct in België.

“Ruim tien procent van de toestellen die we vorig jaar sleten op de Belgische markt waren premium-toestellen”, knikt algemeen directeur Dirk Pauwels van de mobiele divisie van Huawei Belux. “Dat is zeker niet slecht, als je er rekening mee houdt dat we nog niet zo lang actief zijn, en dat de premium-kopers onze toptoestellen nog moeten leren kennen.”

Met de P8 mikt Pauwels alvast op 40.000 verkochte toestellen in 2015. Afgaand op de specificaties, het design en de prijs van de nieuwkomer, is dat geen onhaalbare kaart. “Consumenten die de goedkopere toestellen van Huawei al in huis gehaald hebben, zijn daar erg tevreden over”, klinkt het. “Onder meer die categorie van mensen willen we overtuigen om eens voor een high-end telefoon van Huawei te gaan. Want ook in het premium-segment bieden we toptoestellen aan voor een prijs die toch nog steeds een pak lager ligt dan bij concurrenten als Apple en Samsung.”

Dat Huawei een plaats ambieert tussen die toppers, bleek overduidelijk tijdens de persvoorstelling van de P8 in Londen. Vergelijkingen met de iPhone 6 en de Galaxy S6 waren niet van de lucht. Zo is het volledig metalen toestel van de Chinese producent met zijn 6,4 mm niet alleen dunner dan de bovengenoemde concurrenten, het zou ook zuiniger zijn en het heeft kleinere bezels, waardoor het scherm groter lijkt.

Wat ons meteen bij de specs brengt. Huawei grijpt niet naar de alomtegenwoordige Snapdragon-chipsets van Qualcomm voor zijn vlaggenschip, maar doet een beroep op de in huis ontwikkelde Kirin 930 64-bits octacore processor. Volgens Huawei is die nieuwe Kirin 80 procent sneller dan de chipset in de P7, en dankzij zijn speciale architectuur (waarbij de verschillende processorkernen, afhankelijk van het scenario, slechts geactiveerd worden wanneer het echt nodig is) zou hij ook tot 20 procent zuiniger zijn. Het werkgeheugen klokt af op een mooie 3GB.

Wat de autonomie betreft, zingt de P8 het anderhalve dag uit, bij intensief gebruik een dag. De ‘power consumption firewall’ zorgt er bovendien voor dat het te gulzige verbruik van sommige apps wordt geblokkeerd, waardoor de 2600 mAh-batterij sowieso langer meegaat.

Camera

Eén van de blikvangers op de P8 is de 13 MP-camera. Net zoals de camera op de Galaxy S6 zou dit exemplaar bijzonder goed presteren in donkere lichtomstandigheden, onder meer dankzij de speciale Imaging Signal Processor (ISP) en de rgbw-sensor, die voor het eerst op een smartphone is terug te vinden. De optische beeldstabilisatie zou ook hevigere schokken kunnen ‘neutraliseren’ dan de iPhone 6, en uit de eerste tests blijkt inderdaad dat je met de P8 bijzonder fraaie beelden kan schieten. Dat Huawei fan is van selfies, wisten we al langer. Aan de voorzijde is dan ook een flinke 8MP-camera voorzien, en de mogelijkheden om foto’s bij te werken en op te leuken lijken eindeloos.

Het 5.2-inch scherm heeft een full HD-resolutie (1920×1080 pixels), en gaat daarmee in tegen de trend om voor quad HD te kiezen. Een toegeving om de prijs te kunnen drukken? Allicht wel. Maar de vraag blijft of je zo’n quad HD-scherm wel echt nodig hebt op een telefoon.

Voorts is het dual sim-toestel voorzien van roaming+, waardoor het tot drie keer sneller verbinding kan maken met het juiste netwerk, en de wifi+ optie zorgt er voor dat de telefoon automatisch het beste wifi-netwerk kiest in de buurt.

Wat software betreft, biedt de Android 5.0-smartphone heel wat toeters en bellen. Zo onderscheidt het scherm vingers en ‘knuckles’, en kan je met een knuckle zowaar teksten selecteren en knippen. Huawei heeft het daarbij over ‘rich touch’.

De smart international dialer zorgt er voor dat het toestel van op eender welke plaats het juiste nummer draait zonder dat je nog landencodes moet toevoegen, en wie zijn P8 even niet vindt, kan het toestel roepen en krijgt meteen antwoord.

Max en lite

Grote verrassing op het persevent in Londen was dat Huawei niet één toestel boven de doopvont hield, maar drie. Zo krijgt de P8 een phablet-zusje, de P8 Max, met een monsterscherm van 6.8 inch en een batterij van maar liefst 4360 mAh. Eigenlijk kan je even goed spreken over een kleine tablet in dit geval. De P8 Lite is dan weer een aanzienlijk goedkopere broer uit de midrange, die draait op een Kirin 620 octacore processor en een scherm van 5 inch meekrijgt (1280×720 pixels).

Het basismodel van de ‘gewone’ P8 kost 499 euro (16 GB opslaggeheugen), de premium-versie met een opslaggeheugen van 64 GB kost 599 euro. De P8 Max heb je vanaf 549 euro, de P8 Lite krijgt een adviesprijs van 250 euro mee. De P8 en de P8 Max komen overigens in vier kleuren: Mystic Champagne, Prestige Gold, Titanium Grey en Carbon Black. Vanaf half mei moeten de toestellen opduiken in de Belgische winkels.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content