Impact van Microsoft-Skype ook voor bedrijven groot

Vaak wordt gesteld dat Skype niet geschikt is voor bedrijfscommunicatie. En ja, door het gebruik van het internet zijn de verbindingen niet stabiel, en Skype zal een stuk veiliger moeten worden alvorens er trafiek kan lopen tussen het bedrijfsnetwerk en de buitenwereld. Dat neemt echter niet weg dat al veel internationale bedrijven gebruik maken van Skype.

Vaak wordt gesteld dat Skype niet geschikt is voor bedrijfscommunicatie. En ja, door het gebruik van het internet zijn de verbindingen niet stabiel, en Skype zal een stuk veiliger moeten worden alvorens er trafiek kan lopen tussen het bedrijfsnetwerk en de buitenwereld. Dat neemt echter niet weg dat al veel internationale bedrijven gebruik maken van Skype.

Microsoft krijgt toegang tot een wereldwijd communicatieplatform, en dit zonder de gereguleerde telecommarkt te betreden. De telco’s zullen hier met argusogen naar kijken. Skype is wel degelijk een challenger voor de vaste telefonie. Wordt dit nu ook zo voor mobiele telefonie met voice over WiFi het geval op grote schaal?

Microsoft voorkwam dat de concurrenten Skype in handen kregen, en heeft een concurrent minder voor zijn collaboration platform. De integratie van voice en video binnen collaboration is erg belangrijk. Microsoft zal Skype integreren in Lync en Outlook. Lync is gebouwd om telefooncentrales uit te breiden, en zelfs te vervangen, en is ook bedoeld om communicatie in bedrijfstoepassingen in te sluiten. Dit nieuws zal aanbieders van Unified Communications zeker hebben laten slikken. Blijven partnerships van Skype met concurrenten als Avaya mogelijk? Natuurlijk is er de vrees dat Microsoft zal opteren voor een gesloten systeem. Er is een grote opportuniteit voor de bedrijfswereld als Microsoft ervoor kiest de voordelen van unified communications naar de communicatie tussen verschillende bedrijven te brengen, door het federeren – samenwerken – van platformen van verschillende vendors mogelijk te maken. Het is ook cruciaal dat Skype mogelijk blijft op de platformen van Apple, Linux en Android. Een recente studie van BELTUG toonde aan hoe de vrees voor vendor lock in er in zit bij ondernemingen.

Deze overname voegt een interessante dimensie toe aan het netneutrality debat. In Nederland kondigde KPN aan Skype via de mobiele netwerken en het internet te gaan tarifieren. Zullen de mobiele operatoren minder geneigd zijn Microsoft te blokkeren dan Skype? Of, zullen de regulatoren net minder sympathie hebben voor Microsoft als ze klagen geblokkeerd te worden door de telecomoperatoren? Of zal Microsoft met Skype met telco-vriendelijke alternatieven komen?

En dan is er de consumerisation van IT, die vooral gaat over het gebruik van communicatiemiddelen. Deze overname zal het privé- en bedrijfsgebruik van communicatie weer een stap dichter bij elkaar brengen.

Microsoft investeerde al in Facebook. Daarmee heeft Microsoft een bondgenoot in de strijd tegen Google. Zo is er Facebook Docs, waarbij Facebook gebruikers Word, Excel of PowerPoint bestanden kunnen uitwisselen. En Microsoft zette Google een hak met de recent aangekondigde integratie van Facebook informatie in de zoekresultaten van Bing. Omgekeerd kan Skype ook in Facebook geïntegreerd worden.

Hopelijk brengt deze overname een impuls aan de ontwikkeling van real time diensten vanuit de cloud. En laat ons ook hopen op een nieuwe dynamiek in de netwerken, want zonder netwerk geen cloud! Een wereld met minder roaming, en meer concurrentie.

Danielle Jacobs, Directeur BELTUG Met dank aan de leden die hun inbreng gaven. Op 23 juni organiseert BELTUG een debat over Microsoft-Skype om de visies vanuit verschillende hoeken bij elkaar te brengen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content