Incubator iMinds vierde beste in de wereld

© iStart
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Het iStart-incubatieprogramma van iMinds is volgens de Zweedse analist UBI Global het vierde beste in de wereld in de categorie ‘Top University Business Accelerators’. Kijken we naar Europa, dan moet iMinds enkel zijn Ierse equivalent NDRC laten voorgaan.

UBI Global is een Zweedse vzw die incubatieprogramma’s in kaart brengt en begeleidt, en die jaarlijks de prestaties van meer dan 400 incubatoren uit 70 landen benchmarkt aan de hand van 58 parameters. Het iStart-incubatieprogramma van iMinds scoort opvallend goed in die ranking.

Werd er vorig jaar nog afgeklokt op een 25ste plaats in de categorie Top University Business Accelerators, dan belandt iStart dit keer op de vierde plaats in de wereld, na Entrepreneurial Laval (Canada), NDRC (Ierland) en Mass Challenge (Boston, VS).

Op Europees niveau moet iMinds volgens UBI Global enkel in het Ierse NDRC zijn meerdere erkennen. De vraag die zich dan stelt, is wat iStart zo speciaal maakt. “Blijkbaar is iStart één van de incubatoren die er het best in slaagt om start-ups te matchen aan lokale researchexpertise”, geeft incubatiemanager Sven De Cleyn van iMinds een woordje uitleg.

“We trachten te achterhalen waar onze starters nood aan hebben, en proberen die noden te linken aan de kennis die er in onze onderwijsinstellingen voorhanden is. Je zou denken dat elke aan de universiteit gelinkte incubator dat doet, maar dat blijkt toch niet helemaal het geval te zijn. Meestal werkt het andersom, en wordt kennis uit de instellingen gepusht naar spin-offs.”

Een tweede element waarop iStart goed scoort, is het feit dat de incubator er bijzonder goed in slaagt om start-ups naar vervolgfinanciering te leiden. “De iMinds start-ups hebben sinds 2010 meer dan 24 miljoen euro aan externe financiering opgehaald, ondanks hun prille leeftijd en de vaststelling dat risicokapitaal een schaars goed blijft in België”, vult ceo Danny Goderis van iMinds aan.

“Wat die vervolgfinanciering betreft, zitten we bij de beste drie procent in de wereld. Elke euro die wij investering in onze starters, is momenteel goed voor gemiddeld 3,6 euro externe financiering. Dat is een resultaat waar we niet anders dan tevreden mee kunnen zijn.”

Selectieprocedure

Het iStart-incubatieprogramma van iMinds bestaat intussen vier jaar, en sindsdien zijn er een kleine 100 Belgische bedrijven ondersteund geweest. “Voorlopig ‘overleeft’ 80 procent van die start-ups”, benadrukt De Cleyn. “Ik weet wel, dat is een erg hoog percentage dat nog wel zal zakken naar de toekomst toe, maar het geeft toch aan dat we een goede selectieprocedure hanteren. De ambitie moet 50 procent ‘overlevers’ zijn. Alles daarboven is bonus.”

iStart is een business-incubatorprogramma, wat zoveel wil zeggen als dat start-ups toch best een minimal viable product (MVP) of een proof of concept moeten kunnen presenteren om in aanmerking te komen. “Wie enkel een idee heeft, gaat beter aankloppen bij de pre-incubatoren zoals de Microsoft Innovation Centers of de Startit@KBC-afdelingen”, vindt De Cleyn.

Start-ups die wél weerhouden worden, kunnen onder meer rekenen op 50.000 euro zaaikapitaal, een dedicated coach, een goed uitgewerkt workshopparcours en huisvesting voor een 12-tal maanden. iMinds vraagt voor het ganse pakket 6 procent equity in ruil.

Momenteel telt de iMinds-portfolio meer dan 100 bedrijven, waarvan de helft jonger is dan twee jaar. Tot de bekendste namen behoren Posios (intussen Lightspeed), neoScores, Ugentec en DataCamp.

Globaal genomen werden er al meer dan 300 arbeidsplaatsen gecreëerd, en draaien de bedrijfjes samen ruim 16 miljoen euro omzet. “Dat zijn uiteraard nog beperkte cijfers, maar de bal gaat nu wel aan het rollen”, besluit de incubatiemanager.

“We merken dat de totale omzet van onze starters in de eerste helft van 2015 60 procent hoger lag dan een jaar eerder, en wat de arbeidsplaatsen betreft bedroeg de stijging meer dan 50 procent. Die cijfers doen alleen maar het beste vermoeden naar de toekomst toe.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content