Is Symphony een waardig alternatief voor Slack?

© Symphony
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Het aantal corporate chat apps dat Microsoft van de troon wil stoten op de werkvloer wordt alsmaar groter. Slack is de populairste nieuwkomer, maar ook Symphony kan op heel wat belangstelling rekenen. “Wat wij voor hebben op Slack? Dat ons platform veilig is omdat alle data geëncrypteerd worden”, gooit Samantha Singh de knuppel in het hoenderhok.

Slack kennen heel wat mensen intussen. De populaire ‘e-mailkiller’ verovert de wereld aan een ongezien tempo en is één van de snelst groeiende business-toepassingen ooit. Intussen maken al 2,7 miljoen mensen gebruik van wat in essentie een chat app is, en wordt er een waardering van 3,8 miljard dollar geplakt op het bedrijf.

Toch is Slack niet de enige corporate chat app die over de tongen gaat. Ook Symphony gooit hoge ogen, omdat het één grote troef heeft die niet onbelangrijk is in de zakenwereld: alle boodschappen worden geëncrypteerd, in tegenstelling tot bij Slack, dat een kwalijke reputatie geniet op het vlak van security en waarbij alle data eigenlijk out in the open is.

Symphony is het geesteskind van de Franse ondernemer David Gurle. Het bedrijfje werd in 2014 opgericht in San Francisco in de nasleep van het Bloomberg-schandaal. Voor wie niet helemaal mee is: bleek dat de journalisten van Bloomberg toegang konden krijgen tot de veelgebruikte chat-toepassing in het bekende en peperdure ‘Bloomberg Terminal’-systeem. Dat systeem wordt door zowat elke financiële instelling in de wereld gebruikt, en geeft onder meer toegang tot realtime financiële gegevens zoals beurskoersen.

Voor David Gurle was het meteen duidelijk dat de banken vragende partij zouden zijn voor een nieuw én goedkoop communicatiesysteem dat niet kon worden afgeluisterd, en de man had het natuurlijk bij het rechte eind.

Van meet af aan werd Symphony geruggesteund door 18 giganten uit de financiële sector (Morgan Stanley, UBS, Deutsche Bank, Citibank, J.P.Morgan, Goldman Sachs, etc.), en – opvallend – ook Google sprong meteen mee op de trein.

Intussen kon de start-up al 165 miljoen dollar ophalen, en wil hij zijn diensten ook aanbieden aan klanten buiten de financiële sector. Dat bleek duidelijk tijdens de meest recente editie van het NetEvents-congres in Rome, waar directeur corporate communications Samantha Singh een Europees charmeoffensief inzette en haar toepassing kwam aanprijzen als een veilig alternatief voor Slack.

Wordt Symphony een Trojaans paard om mee binnen te breken in de banksector?

De directeur kwam uitleggen dat enkel klanten de sleutel in handen krijgen voor de end-to-end encryptie van de boodschappen op het platform. Symphony zelf kan dus nooit te weten komen over wat er gecommuniceerd wordt.

Sinds kort kan iedereen trouwens een account aanmaken, en net zoals bij Slack kan de basisversie van Symphony gratis gebruikt worden. Voor de business-versie, of voor het abonnement dat financiële informatie toevoegt, moet er 15 dollar per persoon per maand betaald worden. Wanneer u dit leest zouden ook de Android en de iOS-apps van Symphony zo goed als klaar moeten zijn.

Toeters en bellen

De app zelf ziet er – niet toevallig – uit als een replica van de chatbox in de Bloomberg Terminal, maar dan gecombineerd met enkele populaire features uit sociale media. Gebruikers hebben bijvoorbeeld een wall waarop ze hun ideeën kunnen spuien, en net zoals bij Twitter kan je zoeken op hashtags.

Bij de lancering werden er ook al content-partnerships aangekondigd, o.a. met The Wall Street Journal en S&P Capital, zodat geavanceerde gebruikers meteen toegang krijgen tot belangrijke nieuwsfeiten en beurskoersen. Net zoals bij Slack is er een API via dewelke toepassingen van externe partijen geïntegreerd kunnen worden in het cloudplatform.

Hoewel de app van Gurle en co. er lang nog niet zo gelikt uitziet als Slack en nog niet over evenveel toeters en bellen beschikt, gaan heel wat analisten er toch van uit dat Slack-oprichter Stewart Butterfield zijn nieuwe concurrent best goed in het oog houdt.

Het feit dat Google gelooft in het potentieel van het sociale netwerk voor financiële instellingen en onlangs mee stapte in het kapitaal, is alvast veelzeggend. Wordt Symphony een Trojaans paard om mee binnen te breken in de banksector?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content