Lenovo biedt MVNO-diensten ook in België aan

© reuters
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Lenovo introduceert een dienst voor zijn ThinkPad-laptops waarmee je in 45 EMEA-landen online kan gaan. De service, die ‘Lenovo Connect’ gedoopt werd, is nu ook in België beschikbaar.

‘Lenovo Connect’ zou wel eens een interessante differentiator kunnen worden in de competitieve mobiele markt.

Het Chinese technologiebedrijf wordt immers een wereldwijd actieve mobile virtual network operator (MVNO) die met een ‘competitief’ data-abonnement voor sommige van zijn toestellen gaat concurreren met lokale telecomoperatoren.

Gepeperde rekeningen omwille van de veel te hoge roaming-tarieven wanneer een burger van de EU zijn land (en dus zijn netwerk) verlaat, vormen al jaren een heikel punt tussen de telecomoperatoren en hun klanten, en tussen werkgevers en werknemers. Lenovo probeert daar nu dus op een handige manier op in te spelen.

Lenovo Connect is een simkaart gebaseerde oplossing waarbij je één keer intekent, en je in 45 EMEA-landen meteen online kan gaan. Een aparte sim-kaart wanneer je naar het buiteland reist is niet meer nodig. De dienst is intussen trouwens al beschikbaar in 110 landen wereldwijd.

In EMEA is het Ierse Cubic Telecom de infrastructuurpartner die de MVNO-diensten voor de Lenovo-toestellen afhandelt op de netwerken van de operatoren. Cubic Telecom werkt daarvoor samen met alle grote telco’s die actief zijn in en buiten Europa.

Compatibel

Voor u naar de winkel holt misschien nog dit: niet alle Lenovo-toestellen zijn compatibel. “We focussen momenteel op enkele laptops uit de ThinkPad-reeks”, geeft directeur business development voor Lenovo in EMEA Mark Fletcher een woordje uitleg.

“We mikken met dit aanbod in de eerste plaats op KMO’s”, klinkt het nog. “De ThinkPad-producten die ‘Connect’-enabled zijn, kunnen intussen ook in België besteld worden bij onze channel-partners.”

Fletcher wil niet gezegd hebben dat zijn bedrijf nu rechtstreeks gaat concurreren met telco’s die veel geld verdienen aan roaming. “We maken het gewoon gemakkelijker voor onze gebruikers om online te gaan in het buitenland. Vandaag de dag moet je overal kunnen werken, ook wanneer je een business trip maakt van enkele dagen.”

In eerste instantie zijn er een viertal formules beschikbaar voor Lenovo Connect: een data-plan voor een dag, drie dagen, een week en een maand. De prijzen, die nog niet werden meegedeeld, zouden erg competitief zijn en dus flink goedkoper dan het internationale aanbod bij onze operatoren.

Strategie

In China is Lenovo al langer actief als MVNO. Daar wordt Lenovo Connect trouwens ook aangeboden voor smartphones. Het bedrijf telt al 11 miljoen mobiele klanten.

Optreden als mobiele operator die een interessant roaming-tarief onderhandelt, is een interessante strategie voor Lenovo, dat zich op die manier kan onderscheiden van zijn concurrenten, die allemaal gelijkaardige toestellen verkopen.

Zeker voor zakelijke klanten, die toch nog steeds de hoofdmoot uitmaken bij de Chinese producent, is de dienst zinvol. Als je als hardwareleverancier ook nog eens de roaming-kosten van werknemers kan drukken, heb je toch wel een streepje voor.

Nu is het natuurlijk nog wachten op de precieze prijzen die per land zullen gevraagd worden voor de abonnementen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content