Lopende zaken = Out of office?

“Bedrijven investeren opnieuw in IT”, kopte een krant deze ochtend. Klopt, maar de groei in ons land zou wel eens snel gefnuikt kunnen worden omdat de federale regering in lopende zaken is.

“Bedrijven investeren opnieuw in IT”, kopte een krant deze ochtend. Klopt, maar de groei in ons land zou wel eens snel gefnuikt kunnen worden omdat de federale regering in lopende zaken is.

Een slimme overheid investeert in ICT; enkele weken geleden berekende Agoria nog dat de federale overheid met een project als Tax-on-Web vorig jaar liefst 30 miljoen euro bespaarde. Het is maar één voorbeeld van hoe de overheid geld kan winnen met eGov en het is alvast geen onaardig bedrag in tijden waarin overheden de broeksriem moeten aanhalen. Maar voor slimme investeringen, is er natuurlijk wel een overheid nodig die slimme beslissingen neemt. En daar knelt het schoentje: onze federale regering in lopende zaken mag of kan amper nieuwe ICT-projecten opstarten.

Administratie on hold?Data News bijvoorbeeld kwam er vorige week nog achter dat Fedman II, het overheidsnetwerk van de federale ambtenaren van 25 verschillende instanties, aan zijn maximumcapaciteit zit. Door het uitblijven van een nieuwe regering kan geen nieuw contract afgesloten worden. Out of office, on hold, technisch werkloos? Is dat straks de boodschap die de burger krijgt als hij een mail stuurt naar de overheid?.

Ach, zullen sommigen zeggen, zonder nieuwe regering zijn er ook geen nieuwe uitgaven en besparen we dus geld! Fout, want wat we vandaag uitsparen door investeringen uit te stellen verdwijnt in het niets met het bedrag dat we de volgende jaren zouden kunnen uitsparen. Onlangs nog lijstte Agoria enkele eGovprojecten die ons land op jaarbasis (!) tot honderden miljoenen euro’s kan opleveren. Leveranciers laten werken met elektronische facturen, openbare aanbestedingen via elektronische weg laten verlopen,… Andere landen bewijzen dat het kan, als ICT-projecten tenminste niet in lopende zaken geplaatst worden.

eGovprojecten die in de koelkast blijven zitten, is maar één aspect. De federale overheid is voor heel wat ICT-bedrijven, waaronder vele KMO’s, ook een belangrijke klant. Aan de ene kant helpen ICT-bedrijven bij het optimaliseren van processen, infoverwerking: allemaal zaken die essentieel bij de beleidsvoorbereiding, zodat de overheid sneller een efficiënte en moderne instelling wordt. En aan de andere kant levert dat ook nog eens jobs op. Van potentiële win-win gesproken! Dan is het dubbel frustrerend vast te stellen dat de federale lopende zaken er straks voor zorgen dat het verlies van het investeringsvolume van de federale overheid kan oplopen tot in de zware dubbele cijfers.

Groei in Europa en Belgium on hold? Hoe ziet de toekomst eruit? Dat de afgelopen twee jaar moeilijk waren voor de ICT-bedrijven als gevolg van de wereldwijde crisis is geen geheim. Maar dit jaar en de komende jaren komen het traditionele groeipad van voor de crisis weer in zicht. Dat betekent dat we weer kunnen hopen op groeicijfers van 3 tot 4 procent. Althans, dat is de algemene tendens in Europa. Want in België dreigen we een stuk van die groei compleet mis te lopen als gevolg van de aanhoudende regeringsonderhandelingen en het uitblijven van beslissingen.

Daarom roepen we de federale regering in lopende zaken op om bij de opmaak van de begroting van 2011 en de daarbij aangekondigde besparingsronde onze toekomst niet te hypothekeren door investeringen uit te stellen. Stilstaan is achteruitgaan en dat geldt zeker voor ICT. Projecten die nu ‘on hold’ worden gezet, zijn achteraf niet meer in te halen. Projecten die worden geschrapt kosten jobs én draaien de modernisering van de overheid voor enkele jaren terug.

Christian Vanhuffel Directeur ICT-sector bij Agoria

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content