Accuduur blijft problematisch

© IS

We testten veertien Android-smartphones uit twee marktsegmenten: hogere middenklasse en premium.

Moet een smartphone meer kosten dan een flinke bedrijfslaptop om bruikbaar te zijn? Helemaal niet, zo blijkt uit onze test van veertien Android-smartphones. Smartphones uit het premiumsegment presteren uiteraard superieur, maar de autonomie blijft een probleem. Smartphones uit het middenklasse-segment hebben vaak accu’s die langer meegaan, terwijl de prestaties en mogelijkheden zeker in een bedrijfsomgeving meer dan voldoen.

Testmethode

We beoordelen de smartphones aan de hand van bijna tweehonderd verschillende technische criteria. Daarnaast voeren we ook verschillende benchmarks uit (Futuremark, GFXBench). De testmethode is grotendeels dezelfde als die van vorig jaar (zie online archief). Uitgebreide productinformatie vindt u samen met alle technische specificaties en benchmarkresultaten in de bijbehorende tabel op onze website.

Alcatel 5

Het 5,7-inch scherm van deze dual-sim LTE Cat4 smartphone loopt tot tegen de randen van het aluminium chassis. Het scherm heeft een ‘moderne’, langwerpige beeldverhouding van 18:9, maar de pixeldichtheid is beperkt tot 282 ppi. Op de achterkant zit één camerasensor van 12MP. De camera aan de voorkant is dubbel uitgevoerd: 13MP met dieptesensor van 5MP. De wifi-chip pikt alleen signalen op in de 2,4 GHz frequentie. In de accubenchmark houdt deze smartphone het 543 minuten uit. Dat is beter dan de HTC Desire 12, maar veel slechter dan de Wiko View 2 Pro, smartphones uit dezelfde goedkopere prijsklasse. De oudere Android 7.0-versie is een serieus minpunt.

– € 189,- (3GB/32GB)

– Prestatiescore: 57

– Prijsprestatiescore: 74

Asus Zenfone 5z

Het 6,2-inch scherm van deze dual-sim LTE Cat18 smartphone heeft een beeldverhouding van 19:9 en een pixeldichtheid van 402 ppi. Dit is het topmodel in het Asus-gamma, maar de prijs ligt eerder in lijn van de hogere ‘midrange’-smartphones van bekendere fabrikanten. Uitrusting, design en prestaties zijn premiumklasse, mede dankzij de krachtige Qualcomm SOC (System on Chip) en grote accu die het in onze benchmark een respectabele 526 minuten uithoudt. De Zenfone 5z ondersteunt 192 kHz/24-bit Hi-Res Audio. Achteraan zijn er twee hoofdcamera’s, de eerste met 83 °-gezichtsveld en 12MP sensor en de tweede met 120 °-gezichtsveld en 8MP sensor. AI-fotofuncties detecteren automatisch zestien verschillende scènes (lucht, voedsel, mensen, QR code, nachtzicht enzovoort). Vooraan is er een derde selfiecamera met 8MP sensor. De Zenfone 5z levert high-end prestaties voor een middenklasseprijs.

Alcatel 5
Alcatel 5

– €412,- (6GB/64GB)

– Prestatiescore: 78

– Prijsprestatiescore: 71

BlackBerry KEY2

BlackBerry Mobile smartphones worden met een licentie van BlackBerry Ltd. ontworpen, gebouwd en verkocht door TCL Corporation, ook verantwoordelijk voor Alcatel Mobile-smartphones. De LTE Cat12 KEY2 heeft onder het 4,5-inch scherm (433 ppi, 3:2 beeldverhouding) een verlicht fysiek toetsenbordje met 35 toetsen. De spatiebalk dient tegelijk als vingerafdruksensor, terwijl het volledige fysieke toetsenbord ook als aanraakgevoelig vlak functioneert. Toetsencombinaties programmeert u met behulp van een speciale sneltoets, bijvoorbeeld om veelgebruikte apps te activeren.

De KEY2 bevat enkele specifieke BlackBerry-apps, met als belangrijkste de Hub, een geünificeerde inbox voor alle communicatiekanalen (BBM inbegrepen). In de Locker scheidt u privébestanden en -foto’s van de rest van het systeem. De encryptie gebeurt op hardwareniveau. ‘Privacy screen’ maakt het scherm onleesbaar voor mensen in de buurt. Het fysieke toetsenbordje en de vele zakelijke functies maken van de KEY2 een echte zakelijke smartphone, met functies die ook geapprecieerd zullen worden door gebruikers die nooit met een historische BlackBerry werkten.

-€ 537,- (6GB/64GB)

– Prestatiescore: 73

– Prijsprestatiescore: 62

HTC Desire 12

Deze dunne, lichte dual-sim LTE CAT4-smartphone met langwerpig 5,5-inch scherm (18:9; 293 ppi) is gebouwd rond een betaalbare quadcore MediaTek SOC. Vooral de grafische prestaties zijn zwak; alleen de LG Q7 doet het nog iets slechter. Er is ook een iets grotere plusversie met Android 8,6-inch scherm en iets krachtigere Qualcomm SCO. Beide smartphones bedien je vlot met één hand. Alleen het duurdere model heeft een dubbele camera op de achterzijde. Bij het kleinere model zit er achteraan één 13MP-sensor. Deze smartphone moet het vooral hebben van zijn compactheid, behoorlijke autonomie (506 m) en lage prijs. De oudere Android 7.1-versie is een serieus minpunt.

HTC Desire 12
HTC Desire 12

– €159,- (3GB/32GB)

– Prestatiescore: 50

– Prijsprestatiescore: 70

HTC U12+

Deze dual-sim LTE Cat18 Android 8-smartphone is meer een evolutionaire dan een revolutionaire vernieuwing van de U11+, het vorige model. Het gewicht bleef hetzelfde, maar de nieuwe versie is iets kleiner, met smallere schermranden. Het 18:9 scherm met een pixeldichtheid van 537 ppi wijzigde niet. Behalve een iets krachtigere Qualcomm SOC (dezelfde overigens als in de Asus Zenfone 5z) is de opvallendste vernieuwing de afwezigheid van mechanische bedieningstoetsen. Er zijn wel uitstulpingen waar de nieuwe aanraakgevoelige toetsen in het chassis zijn geïntegreerd, maar die hebben dus geen bewegende onderdelen meer. ‘Edge Sense’ (bediening van allerlei functies met knijpbewegingen) zit nu aan versie 2.0, met meer mogelijkheden, zoals tikken om een app te openen. De geïntegreerde toetsen verhogen de water- en stofdichtheid. De camera’s zijn nu zowel voor als achter dubbel uitgevoerd. De dubbele uitvoering vooraan laat niet alleen selfies met nagebootst ‘bokeh’-effect toe, maar verbetert vooral de gezichtsherkenning. Het glazen chassis is een magneet voor moeilijk te verwijderen vingervlekken.

Huawei Mate 20 Lite
Huawei Mate 20 Lite

De autonomie valt helaas tegen: in onze benchmark kwam de U12+ ook na meerdere pogingen niet verder dan 413 minuten! Dat de accu minder krachtig is dan bij het inzake autonomie betere presterende vorige model zit daar zeker voor iets tussen. Daar tegenover staat dat dit een van de snelst presterende toestellen is, vooral in de algemene prestatiebenchmark, iets minder in de grafische benchmarks.

– €661,- (6GB/64GB)

– Prestatiescore: 80

– Prijsprestatiescore: 63

Huawei Mate 20 Lite

De Mate-serie is Huawei’s midrange-gamma. Huawei lanceert eerst de Mate 20 Lite, een dual-sim LTE Cat12 smartphone met 6,3-inch scherm (19,5:9; 409 ppi). Het aluminium body van deze slechts 7,6 mm dunne smartphone is onberispelijk afgewerkt, maar het schermoppervlak is een magneet voor moeilijk verwijderbare vingerafdrukken. Met 176 g is dit niet de lichtste smartphone in de test. Dat ligt niet alleen aan het metalen body, maar ook aan de vrij zware Li-Ion accu (3750 mAh). Die gaat in onze strenge benchmark wél het langst mee van alle geteste mobieltjes (789 minuten).

De Mate 20 Lite legt de nadruk op fotografie, met AI-functies zoals automatische scèneselectie. De hoofdcamera heeft twee sensoren, een normale van 20MP en een dieptesensor van 2MP. Ook de selfiecamera is dubbel: 24MP hoofdsensor en 2MP dieptesensor. Huawei’s eigen EMUI-interface grijpt redelijk diep in op de standaard Android-interface.

Het premium-model van Huawei testten we eerder voor Data News online. U leest de uitgebreide review op onze website.

Huawei P20 Lite

– € 330,- (4GB/64GB)

– Prestatiescore: 68

– Prijsprestatiescore: 71 Huawei P20 Pro

– ? 743,- (6GB/128GB)

– Prestatiescore: 83

– Prijsprestatiescore: 63 LG Q7

Dit is een midrange single-sim LTE Cat6 smartphone met 18:9 scherm van 5,5-inch scherm (439 ppi), waarvan de licht gebogen 2.5D-randen in het metalen frame verdwijnen. Het design oogt even modern als de duurdere geteste smartphones. Het chassis weerstaat weersinvloeden volgens de IP68-normen. De Q7 is daarnaast MIL-STD-810G compliant. Het is bovendien de kleinste en op één na (HTC Desire 12) lichtste smartphone in deze test (145 g). De accu is eerder aan de kleine kant, reden waarom de Q7 in de autonomiebenchmarks de tweede slechtste score haalt, ná de HTC U12+ (437 minuten).

-€ 289,- (3GB/32GB)

– Prestatiescore: 55

– Prijsprestatiescore: 67

LG Q7 ThinQ

Uiterlijk lijkt LG’s high-end Q7 ThinQ sterk op de midrange Q7, maar zodra u het iets grotere, maar ook dunnere toestel beetneemt merkt u de betere bouwkwaliteit, die gepaard gaat met een hoger gewicht. Aan de accu kan het niet liggen, want die heeft dezelfde capaciteit (3.000 mAh). Wel is de autonomie beter, maar 511 minuten is géén hoogvlieger. Deze single-sim LTE Cat16 smartphone heeft een groter scherm van 6,1 inch (19,5:9; 564 ppi). Net zoals zijn goedkopere broer is de LG Q7 ThingQ IP68- en MIL-STD-810G-genormeerd en dus beperkt water- en stofdicht. Extra’s tegenover de Q7 zijn een 32-bit DAC voor Hi-Res Audio, Blue-tooth 5.0 compatibiliteit, snellere wifi-chip, draadloos laden, dubbele 16MP hoofdcamera (maar dezelfde selfiecamera), méér geheugen en uiteraard een hoger gepositioneerde soc, overigens dezelfde als in de HTC U11+. Met de Q7 ThinQ speelt LG in dezelfde liga als Asus met de Zenfone 5z: een high-end smartphone voor een bijna-midrange prijs. Bij een directe vergelijking is de Zenfone 5z het best presterende apparaat.

Motorola Moto Z3 Play
Motorola Moto Z3 Play

– € 495,- (4GB/64GB)

– Prestatiescore: 75

– Prijsprestatiescore: 65

Motorola Moto Z3 Play

De functionaliteit van deze dual-sim LTE Cat12 smartphone breidt u uit met verschillende ‘Moto Mods’, modulaire hardware-opties die achteraan vastklikken. Er bestaan er intussen een tiental, zoals het Moto TurboPower Pack met 3940 mAh-accu dat een extra dag autonomie toevoegt. De interne accu zelf houdt het in onze benchmarks trouwens een meer dan respectabele 657 minuten uit. Met uitzondering van het grotere scherm (6 inch; 18:9; 402 ppi) en de Bluetooth 5.0-functionaliteit veranderde er weinig tegenover zijn voorganger, de Z2 Play. De prestaties zijn grotendeels hetzelfde.

Een nieuwe mod die we kort testten is de Insta-Share Projector. Met deze 104 g wegende 50-lumen DLP-minibeamer projecteert u beelden tot 1,77 m met een beeldverhouding van 16:9 op een licht oppervlak in een (gedeeltelijk) verduisterde kamer. De geïntegreerde ‘kickstand’ op de achterkant helpt bij het richten van het beeld naar een wand of op het plafond. Scherpstellen gebeurt met een klein rolwiel op de zijkant van de mod. Via de stroomknop van de miniprojector wijzigt u de trapeziumcorrectie en de helderheid. U kan de projector ook bedienen met uw stem. De miniprojector heeft een eigen 1100 mAh accu, die u apart of via de smartphone laadt en die tot een uur projectie-autonomie biedt. Het beeld is verrassend helder en scherp. Dit is zeker bruikbaar tijdens mobiele zakelijke presentaties.

Samsung Galaxy A6+
Samsung Galaxy A6+

– € 330,- (4GB/64GB)

– Prestatiescore: 69

– Prijsprestatiescore: 72

Samsung Galaxy A6+

Deze dual-sim LTE CAT6-smartphone heeft vrijwel dezelfde omvang als Samsungs veel duurdere S9+. De A6+ heeft rechte randen en een matte achterzijde: het glas van het 18,5:9 sAMOLED-scherm loopt hier niet zoals bij de S9+ door over de achterkant. Het scherm heeft een fhd+-resolutie (412 ppi), tegenover quad-hd+ (531 ppi) voor de grote broer. De hoofdcamera heeft een dieptesensor voor het populaire bokeh-effect. De selfiecamera combineert een hoge resolutie van 24MP met een eigen led-flash die met drie instelbare lichtintensiteiten werkt.

Interessant is dat met twee geïnstalleerde simkaarten de berichten-app via de ‘Dual Messenger’-functie met beide tegelijk werkt. Ook interessant is de Samsung Secure Folder met gescheiden, beveiligde opslag van de rest van het toestel. Wel is de beveiliging van die folder volledig softwarematig, dus alleen geschikt voor niet-sensitief gebruik. Wie niet teveel wil besteden, koopt met de Galaxy A6+ een redelijk presterende smartphone met een goede autonomie (678 m).

– € 280,- (3GB/32GB)

– Prestatiescore: 67

– Prijsprestatiescore: 76

Samsung Galaxy S9+

Het 6,2-inch gebogen, randloze sAMOLED-scherm van deze dual-sim LTE Cat18 smartphone (18,5:9; 531 ppi) is identiek aan de voorganger S8+, maar de opvolger is iets groter, dikker en zwaarder. Aan de voorkant merk je weinig verschil tussen beide modellen. De achterkant is wel verschillend, want de S9+ heeft twee 12MP-hoofdcamera’s (één breedbeeld en één met telefunctie), met de vingerafdruksensor er vlak onder. Dankzij de beide lenzen kan de S9+ optisch 2x zoomen. Deze smartphone is stof- en waterdicht volgens de IP68-voorschriften. Standaard valt de schermresolutie overigens terug op full HD+ om de accu te sparen. SOC-kracht en hoeveelheid geheugen gingen erop vooruit, maar de accu bleef hetzelfde. Onvermijdelijk dus dat de S9+ het in de accubenchmark minder lang uithoudt dan de S8+: 588 minuten tegenover 755 minuten (en dit met de lagere ‘spaarstand’-resolutie). Dat is toch wel een aanzienlijke achteruitgang van de nominale autonomie! Dramatisch verschilt de nieuwe Galaxy S9+ niet met zijn voorganger; upgraden is voor bezitters van de S8+ geen must.

Sony Xperia XA 2 Plus
Sony Xperia XA 2 Plus

– € 641,- (6GB/64GB)

– Prestatiescore: 84

– Prijsprestatiescore: 66

Sony Xperia XA 2 Plus

Deze dual-sim LTE CAT13-smartphone met Android 8.0 is dikker en zwaarder dan de andere geteste apparaten. Dat heeft te maken met de grote accu die het in onze strenge accubenchmark 756 minuten uithoudt, de beste prestatie op die van de Huawei Mate 20 Lite na. Het 6-inch full HD+ scherm (beeldverhouding 18:9; 403 ppi) heeft een beschermlaag die bestand zou zijn tegen valpartijen tot 1,6 meter op een harde ondergrond. Dit middenklasse-toestel is momenteel het topmodel van Sony Mobile op de Belgische markt. De hoger gepositioneerde XZ2 Premium is bij ons officieel niet beschikbaar. Behalve de bouwkwaliteit en de krachtige accu zijn ook andere uitrustingselementen eerder high-end dan midrange. Alleen de Qualcomm-SOC is er eentje uit de middenklasse. Maar deze smartphone ondersteunt wel als enige momenteel verkrijgbare ‘midranger’ Hi-Res Audio (24 bit/192 kHz). MP3’s worden verbeterd afgespeeld dankzij Sony’s DSEE HX-upscaling. Draadloze audio via Bluetooth wordt (naar een compatibel apparaat) gestreamd met Sony’s hi-res LDAC-codec. Daarnaast wordt ook de Qualcomm Aptx HD audiocodec ondersteund. De hoofdcamera heeft een resolutie van 23MP; die op de voorzijde is voorzien van een 120 °-lens met een resolutie van 8MP. De camera op de achterzijde filmt in 4K-resolutie.

Wiko View 2 Pro
Wiko View 2 Pro

– € 305,- (4GB/32GB)

– Prestatiescore: 68

– Prijsprestatiescore: 74

Wiko View 2 Pro

De zijkanten van deze dual-sim LTE Cat6 smartphone zijn gemaakt van CNC-machine gefreesd metaal, maar de achterkant van glanzende kunststof wekt alleen de illusie van een glazen achterkant zoals bij premium-smartphones. Het 6-inch scherm heeft een beeldverhouding van 19:9, maar een pixeldichtheid van slechts 282 ppi, dus zelfs nog iets lager dan bij de HTC Desire 12. In de praktijk valt de schermkwaliteit redelijk mee. De Wiko heeft trouwens een krachtigere midrange SOC van Qualcomm, gecombineerd met 64 GB opslagruimte en 4 GB ram. De wifi-chip is echter beperkt tot de 2,4 GHz-frequentieband, terwijl de dubbele 16MP hoofdcamera voor video-opnames niet verder raakt dan 1080p@30fps. Met 717 minuten presteert de View 2 Pro wel uitstekend in de accubenchmark.

– € 241,- (4GB/64GB)

– Prestatiescore: 59

– Prijsprestatiescore: 75

Raadpleeg de tabel op onze website http://datanews.knack.be/smartphones2018 voor gedetailleerde productinformatie en uitgebreide testcijfers.

BlackBerry KEY2
BlackBerry KEY2

Conclusie

De prestaties van de premium-smartphones van HTC, Huawei en Samsung zijn top en liggen dicht bij elkaar. De HTC U12+ presteert helaas ondermaats in de accubenchmark. Voor een veel lagere prijs presteert de Asus Zenfone 5z heel dicht bij deze toppers. De Sony Xperia XA2 Plus en vooral Huawei Mate 20 Lite vallen op door hun goede accuprestaties, gecombineerd met voldoende uitrusting en snelheid voor gebruik in een zakelijke omgeving. De behoorlijk presterende en betaalbare Motorola Moto Z3 is interessant omwille van zijn uitbreidbaarheid. De BlackBerry KEY2 is een krachtig model met een fysiek toetsenbordje en interessante zakelijke functies, niet in het minst op het vlak van beveiliging.

HTC U12+
HTC U12+

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content