Elimity is poortwachter van de bankdata

© B. Vanden Eynde - whitevision

Dat uw bankier de stand van uw bankrekening kent? Dat kan niet anders. Maar het is niet omdat hij dat weet dat zijn secretaresse of de informaticus van de financiële instelling dat ook moet weten. De Mechelse start-up Elimity houdt een scherp oog op wie toegang heeft tot de privacygevoelige data van een bank.

Hou als financiële instelling maar het overzicht op je Identity and Acces Management (IAM)”, legt Elimity-CEO Maarten Decat uit. “Wie toegang heeft tot welke data, dat is immers een kwestie die van overheidswege streng gereguleerd wordt. Er is niet alleen de recente GDPR, ook elk land heeft zijn specifieke wetgeving ter zake. Je daaraan houden vraagt een behoorlijk scherp oog, en een hoop administratie.”

Die administratie gebeurt meestal met gewone excelsheets waarin per medewerker de rol en het bijhorende toegangsniveau is bepaald. “Erg omslachtig, en al snel eens achterhaald”, weet Decat. “Dat daagde ons, en daarom zijn we met Elimity begonnen. We ontwikkelden een tool die door koppeling met HR-gegevens eerst en vooral een overzicht opstelt rond toegang tot gevoelige data. Die IAM-datamart verzamelt nauwkeurig wie welke permissies heeft. Door dat allemaal handig bij elkaar te krijgen, kunnen vervolgens ook heldere regels ingesteld worden wie welk accessniveau heeft. Ook kan je perfect met een simpele query anomalieën opsporen, of een alarm instellen dat waarschuwt als één van je regels gebroken wordt.”

Als start-up moet je je niche kiezen

Binnen de firewall

Elimity is opgevat als on-premise software die in licentiemodel verkocht wordt. “Eigenlijk zouden we de software graag in een SaaS-model aan de man brengen, maar we merken dat klanten zo’n gevoelig product toch graag binnen hun eigen firewall, weg van het internet, hebben. Daar moeten we in volgen. De software is one-size fits all, en dus compatibel met elk intern banksysteem. Het is de bedoeling onze tool zo schaalbaar te maken dat we in de toekomst snel kunnen groeien.”

De start-up van Decat groeide in april 2017 uit als spin-off van de KU Leuven, en kreeg al snel een eerste kans in de Fintech Village van ING. “Daar konden we ons proof of concept ontwikkelen, en bewijzen dat onze software werkt”, klinkt het bij de founder. “Snel daarna konden we met Rabobank al een eerste klant verwelkomen, waar ons product ondertussen fulltime draait. We zijn nu in gesprek met ING en andere banken, maar in de financiële wereld gaat een salescyclus traditioneel erg traag.”

De financiële markt

Toch is dat de markt waar Elimity voorlopig op mikt. “Als start-up moet je je niche kiezen”, zegt Decat, “maar natuurlijk is ons product toepasbaar in elke sector waar men met gevoelige gegevens omgaat. Geneeskundige of farmaceutische bedrijven kunnen net zo goed interesse in ons product hebben. Voorlopig houden we het echter bij banken: eerst in de Benelux en dan West-Europa, met een focus op Parijs en Londen. Ook naar Scandinavië kijken we met veel interesse, want de bankwereld staat daar meer dan hier open om met start-ups in zee te gaan, als die een goed voorstel hebben. En dat hebben we. We zijn ook de enigen met dit soort product. De enige concurrentie die we hebben is van mensen die bij het oude systeem met spreadsheets zweren. De grootste uitdaging is hen te overtuigen dat het eenvoudiger en efficiënter kan.”

Elimity heeft zich tot nu toe gebootstrapt, waaronder een tijdje onder de vleugels van Start It @KBC. Ondertussen is het bedrijf laureaat van dat programma, en kijkt het verder. “Eind dit jaar willen we een eerste kapitaalronde op poten zetten, waarvoor we naar VC-geld kijken”, klinkt het. “Daarvoor zijn al eerste gesprekken bezig, maar het is te vroeg om daar nog meer over te zeggen.”

Elimity

Maatschappelijke zetel: Mechelen

Aantal vennoten: 4

Bijkomend kapitaal?: Eerste kapitaalronde gepland eind 2018.

Website: www.elimity.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content