Je kan verpleegster worden, maar ook zorgrobots bouwen

Martine Tempels hoofd van Telenet Business en oprichtster van CoderDojo België

Ik heb een droom. Een droom dat meisjes met een hart voor zorg niet alleen verpleegkunde gaan studeren, maar ook ICT, om zo software te ontwikkelen die zorgbehoevenden helpt in hun dagelijks leven. Mijn droom ontstond in 2012, toen ik verkozen werd tot ICT Woman of the Year. Door beter uit te leggen welke toepassingen mogelijk zijn met ICT-vaardigheden, kunnen we vele duizenden meisjes stimuleren om te kiezen voor een STEM-richting. Als jurylid van de tiende editie van deze award hoop ik dat de laureaten ook voor de nieuwe generatie op dat vlak een rolmodel kunnen zijn.

Ik zie ze elke dag wanneer ik ‘s ochtends naar mijn werk rijd. Jonge meisjes die aan de bushalte wachten en gefocust bezig zijn op WhatsApp, Messenger of Snapchat. Of apps raadplegen om na te gaan waar hun bus blijft. Soms heb ik zin om uit te stappen en hen hierover aan te spreken. Om hen duidelijk te maken welke boeiende technologie daar achter zit. Als deze vorm van communicatie hen zo fascineert, dan moeten we hen ook kunnen doen nadenken over de mogelijkheden van een technologische studierichting.

Als we meisjes op zo’n concrete, toegepaste manier kunnen warm maken voor ICT, dan zullen de klassen langzaam vollopen. En dat is nodig, want volgens de laatste cijfers van Agoria ligt het aantal meisjes dat een technologische of ICT-richting gaat studeren nog altijd tussen de vijftien en de twintig procent. Daarom moeten we blijven praten over wat ICT kan betekenen voor ons leven en voor de maatschappij. Kijk maar naar VUB-professor robotica Bram Vanderborght. Als je tegen meisjes zegt dat hij via robots kinderen met autisme communicatieve vaardigheden aanleert of robots ontwikkelt die mensen helpen revalideren na een ongeval of beroerte, dan heb je hun aandacht.

Een ICT Woman of the Year kan veel in beweging zetten.

Toen ik in 2012 de titel ICT Woman of the Year kreeg, voelde ik me verantwoordelijk om met die award iets te gaan doen. In Ierland leerde ik CoderDojo kennen, een initiatief waarbij kinderen in buitenschoolse workshops leren programmeren. Vandaag hebben we jaarlijks 20.000 kinderen die zich inschrijven. Hun positieve ervaringen met technologie maken hen enthousiast, en dat positivisme moeten we nog meer aanmoedigen bij meisjes.

Een ICT Woman of the Year kan veel in beweging zetten. Vorig jaar ging de titel naar Murielle Delathouwer, CEO bij EVS Broadcast Equipment, wereldleider in technologie voor live videoproductie. Zij heeft door haar netwerk CoderDojo geïntroduceerd in Wallonië, en dankzij haar krijgen we nu zelfs subsidies voor onze workshops.

Maar we blijven rolmodellen nodig hebben. Denk maar aan Susan Wojcicki, de huidige CEO van YouTube, het meest populaire communicatiekanaal bij jonge meisjes. Of Sheryl Sandberg, bij Facebook de rechterhand van Mark Zuckerberg. Als ik dat aan meisjes vertel, beginnen hun ogen te glunderen. Het zijn zulke voorbeelden die we meer moeten uitspelen.

Eens we meisjes kunnen doen inzien dat zij in de technologische sector écht het verschil kunnen maken, zijn we echt op weg naar een meer diverse, digitale wereld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content