MedTech Flanders wil productie Vlaamse medische technologie op vijf jaar verdubbelen

stethoscope on a keyboard in cool blue © medtech

In Kontich is maandag MedTech Flanders gelanceerd, een belangen- en expertisevereniging voor Vlaamse bedrijven die medische hulpmiddelen produceren. Zowel gevestigde als startende bedrijven willen een cluster vormen en samen hun productie en export op relatief korte tijd verdubbelen.

Onder ‘medtech’ – medische technologie – worden onder meer curatieve middelen zoals operatierobots of diagnostische scantechnologie verstaan. Geneesmiddelen vallen erbuiten. Wereldwijd is de sector goed voor een omzet van 350 miljard dollar, maar volgens de nieuwe vzw speelt Vlaanderen een te beperkte rol.

De ambitie om op vijf jaar de productie en export van Vlaamse technologie te verdubbelen wil men bereiken met een drieledig actieplan: via clustervorming elkaar helpen, technologie-experts en ondernemers samenbrengen, alsook technologie tot bij patiënten proberen te krijgen.

Concreet wil men dat gezondheidtechnologische ideeën sneller kunnen worden gerealiseerd. “Tussen een idee en de concrete toepassing liggen al snel tien tot vijftien jaar”, zegt gedelegeerd bestuurder en hoogleraar biomedic engineering Pascal Verdonck, die stelt dat een dergelijk lange doorlooptijd de sector ook extra kwetsbaar maakt tijdens haar zoektocht naar investeerders.

Andere mogelijkheden zijn het delen van zware infrastructuur, of het uitwisselen van kennis over HR of patiënten-datastromen. De toegang van de technologie voor patiënten, bijvoorbeeld op de thuismarkt, wordt ook als een heikel punt aangehaald. Terugbetalingssystemen zijn daarvoor belangrijk.

Verdonck kijkt graag naar Zwitserland, dat volgens hem erg lijkt op België, maar negen keer meer medtech-medewerkers telt. “De lucht is er financieel zuiverder, maar men heeft er clusters en regio’s tot één geheel gemaakt”, stelt hij.

MedTech kijkt voor haar werking ook uit naar een nakende ‘call’ vanuit Vlaanderen met steun voor clustervorming. Minister van Welzijn en Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) vindt het initiatief “een geschenk uit de hemel” en zag opportuniteiten met de overheidsinitiatieven Flanders Care en Flanders Investment & Trade.

Negentien bedrijven, waaronder Barco Healthcare, Novosanis en Imec doen alvast mee. Andere, soortgelijke bedrijven met beslissingscentra in Vlaanderen kunnen zich aansluiten.

(Belga/FT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content