Microsoft bevestigt: opgepast voor oplichters!

© Windows 10
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De voorbije dagen werden verschillende Belgen per mail gecontacteerd door fraudeurs die hen in naam van Microsoft aanmoedigen om naar Windows 10 te upgraden via de bijgevoegde software. Microsoft België vraagt burgers met aandrang om niet in te gaan op deze mails.

Data News meldde gisteren al dat criminelen de lancering van Windows misbruiken en ransomware rondsturen. Wanneer je ingaat op de uitnodiging, worden alle bestanden op je computer gecodeerd en verschijnt er een waarschuwingsbericht met timer op het bureaublad. Het bericht laat weten dat wanneer er niet betaald wordt binnen 96 uur, alle data op je computer verloren gaat.

Als de cybercriminelen de kans krijgen om de kwaadaardige software op je computer te installeren, blijft hij onder controle van de oplichters. Zelfs wanneer betaald wordt, bestaat de kans dat de gegevens voorgoed versleuteld blijven. Microsoft vraagt burgers dan ook met aandrang niet in te gaan op deze mails. De upgrade wordt door Microsoft automatisch uitgerold via Windows Updates.

“We zijn sinds kort op de hoogte dat er enkele pogingen ondernomen zijn om mensen op te lichten en te verleiden om op kwaadwillige links te klikken in een e-mail”, vertelt security lead Karel Dekyvere van Microsoft Belux. “Hiervoor misbruikt men het enthousiasme dat momenteel leeft rond Windows 10. We willen onze klanten er graag op wijzen dat Windows 10 niet aangeleverd wordt via links in e-mails.”

Gebruikers van Windows 7 en Windows 8.1 kunnen zich aanmelden voor de gratis upgrade naar Windows 10 via de “Windows 10 Downloaden” app. Deze is te vinden in de taakbalk. De app checkt of het toestel compatibel is en reserveert de upgrade. Hierna kan het een tijdje duren voordat men kan upgraden omdat de personen die eerder een reservatie maakten voorrang krijgen. De app laat weten wanneer de upgrade op het apparaat kan worden geïnstalleerd.

Hoe herken je de kwaadaardige mail?

• Hij wordt meestal verzonden vanaf ‘update@microsoft.com’. Dit wekt op het eerste zicht vertrouwen maar in de hoofding is te zien dat het om een Thais IP-adres gaat.

• Het kleurgebruik van de mail ligt in lijn met het kleurenschema van Windows 10 o.a. een blauwe achtergrond.

• De mail is in het Engels opgemaakt. Er worden echter verschillende karakters foutief weergegeven.

• Onderaan wordt vermeld dat de inhoud gescand is door een antivirusscanner. Volgens de tekst zouden er geen virussen aangetroffen zijn. In het bericht wordt gelinkt naar een bestaande open-source e-mailfilter, waardoor heel wat mensen zich laten misleiden.

Wat te doen indien je computer al overgenomen is geweest door de oplichters?

Indien je al toegang tot je computer hebt gegeven, koppel dan de computer onmiddellijk los van het internet en voer een volledige scan uit met een recente en up-to-date virusscanner en verwijder de ontdekte malware. Je kan indien nodig je computer ook opnieuw laten installeren.

Wijzig zeker ook alle wachtwoorden, zowel van de computer als van alle internet accounts (mailbox, Facebook, Twitter, …). Wijzig ook de veiligheidsvragen die je krijgt wanneer je je wachtwoord van die accounts vergeet.

Wat te doen indien je schade hebt geleden?

Heb je naar aanleiding van dit type van oplichting schade geleden, dan kun je een klacht neerleggen voor hacking en sabotage van je computer bij je lokale politie. Verzamel alle gegevens die bewijs kunnen leveren van de feiten en van de geleden schade. Noteer alle gegevens die je van de oplichters kreeg, zoals telefoonnummers, namen en websiteadres en neem deze mee naar de politie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content