Mijn restaurant

Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

Die Hollanders zijn me toch krankjorum. Sommigen toch, niet allemaal natuurlijk. Hoewel. Ik mag er niet aan denken. Je zit lekker te tafelen in een prettig restaurant, aardig landwijntje, leuk gezelschap, fijne babbel, en plots staat er een kerel in een blauw hemdje en blauwe broek naast je.

Die Hollanders zijn me toch krankjorum. Sommigen toch, niet allemaal natuurlijk. Hoewel. Ik mag er niet aan denken. Je zit lekker te tafelen in een prettig restaurant, aardig landwijntje, leuk gezelschap, fijne babbel, en plots staat er een kerel in een blauw hemdje en blauwe broek naast je.

Welja, blijkt dat hij een ict’er in opleiding is. “Hij moet leren luisteren naar wat de klant wil en ook precies leveren wat er gevraagd wordt”, verduidelijkt de directeur van het Nederlandse ict-dienstenbedrijf. Nou breekt mijn klomp. Blijkt dat deze topman al zijn medewerkers voor drie dagen stage uitstuurt naar het restaurant ‘Lust’ uit Hilversum.

‘Lust’ dan nog. Ik dacht even dat het een late 1 aprilvis was maar nee, het betrokken bedrijf bevestigt: “Een workshop over projectmanagement alleen verandert je gedrag niet”, aldus de directeur in het Nederlandse tijdschrift Computable.

Een blauw ict-mannetje krijgt op z’n donder. Nee, hij mocht geen bestellingen opnemen, ook niet toen de klant om een dessertje vroeg toen hij de tafel afruimde. Precies uitvoeren wat je gevraagd wordt. Naar de klant luisteren heet dat.

Volgende dag in de keuken. Als er één stek sterk hiërarchisch geleid wordt, dan is het de keuken wel. Heb er als jongeling ook een tijdje ‘de plonge’ gedaan. Dacht dat ‘de chef’ Jef heette, wat me alras een reprimande opleverde. ‘Chef ‘is het daar. Je moet al aardig knetter zijn om als jonge ict’er in een dergelijke omgeving te werken.

Laat ict het hele kassasysteem klaarstomen, de supply chain, het business intelligence platform over klanten en wensen, de website, eventueel draadloze opname van bestellingen, de volledige gedigitaliseerde keuken…. dat is hun job. Laat ze leveren wat er gevraagd wordt, on time en on budget.

Maar laat die blauwe mannetjes toch maar liever weg in mijn restaurantdecor. En eerlijk gezegd denk ik dat ze het hele zootje ook zelf maar een idioot idee vinden. Dit Koldermodel gaat me toch wat te ver.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content