Nationale Thuiswerkdag: wég met het maandrecord spitsuur-files

Vandaag is het de Nationale Thuiswerkdag. Het is een initiatief dat op het getouw werd gezet door Microsoft, Getronics, PwC en AOS Studley.

Vandaag is het de Nationale Thuiswerkdag. Het is een initiatief dat op het getouw werd gezet door Microsoft, Getronics, PwC en AOS Studley. De bedoeling van de Thuiswerkdag is om het debat in ons land aan te gaan rond een nieuwe manier van werken. Meer dan de helft van onze actieve bevolking zou het een pak gemakkelijker vinden om zelf te kunnen bepalen wanneer er thuis wordt gewerkt of op kantoor, zonder het geijkte 9 tot 5 patroon te moeten volgen.

Maar de discrepantie tussen vraag en aanbod is groot. Tegenover 64 % van de mensen die flexibel werk vragen zijn er slechts 25% van de bedrijfsleiders die dit aanbod ook effectief maken. Een kleine één op vijf actieve werknemers werkt nu regelmatig van thuis uit; zij het dat de meerderheid dit op informele manier doet. Dat wil zeggen dat het niet gebaseerd is op een formele overeenkomst tussen werkgever en werknemer.

Nochtans is dergelijke nieuwe manier van werken niet moeilijk te realiseren. Het vraagt alleen een bewuste mindshift van het bedrijfsmanagement. Bij Microsoft werkt de Belgische vestiging al meer dan twee jaar op een manier die wij de New World of Work noemen. De mentale overstap hebben wij gemaakt tegelijk met de fysieke verhuizing naar een nieuw kantoorgebouw. Nu er betaalbare en betrouwbare Unified Communications oplossingen bestaan, is het voor elke werknemer in principe mogelijk geworden om op eender welk moment te werken vanuit elke locatie waar internetaansluiting beschikbaar is. Dat kan thuis zijn, bij klanten, of op zg. elsewhereplaces zoals een Starbucks of stationshal. Vanaf dag één waren alle medewerkers mee in deze manier van werken. De gevolgen lieten zich onmiddellijk gevoelen: de telefoonrekening daalde met 75% in het eerste kwartaal en de reiskosten met 25% . Van de 220 werkplekken die er beschikbaar staan voor 350 medewerkers staat zowat een kwart constant leeg. De 52 vergaderzalen daarentegen zijn continu bezet. Het kantoor is geëvolueerd van een werk-plaats naar een ontmoetings-plaats voor vergaderingen en contacten met klanten.

Directeur BennyCorvers van Getronics zag in zijn organisatie dezelfde evolutie gebeuren. “We zijn net zelf verhuisd en hebben het concept van het nieuwe werken volledig geimplementeerd, waarbij we een keiharde financiële business case koppelen aan investeringen die onze medewerkers ten goede komen. Thuiswerken is vandaag een realiteit voor ons met een duidelijke impact op de tevredenheid van onze mensen en een verhoging van de productiviteit.”

Ondertussen hebben meer dan 20 ondernemingen en organisaties zich ingeschreven op de website van de nationale thuiswerkdag en steunen zij het initiatief. Opmerkelijk is de aanwezigheid bij werkgeversorganisatie Unizo in dit lijstje. “wij bekijken op offensieve manier waar thuiswerken mogelijk is” zegt gedelegeerd-bestuurder Karel Van Eetvelt”Als organisatie staan we open voor het concept. Bij sommige beroepen en functies werkt de formule niet. Maar waar het organiseerbaar is betekent flexibel werk een duidelijke meerwaarde.”

Veel werknemers zijn vragende partij. De beslissing moet door het management genomen worden, en daar is vaak nog enige aanmoediging nodig. Voordelen zijn nochtans legio: een verhoogde efficiëntie bij het uitvoeren van de opdracht, een duidelijke vermindering van noodzakelijk transport en gerelateerde CO² emissies, en een betere verhouding tussen werk en privé-leven. Dat de meest gewaardeerde dagen om thuis te werken volgens ons onderzoek maandag en vrijdag zijn heeft alles te maken met die levenskwaliteit en niets met het nemen van verlengde weekends.

Samen met medeorganisatoren AOS Studley, PWC en Getronics heeft Microsoft het debat willen aangaan. De media zijn er dadelijk op ingegaan en brengen het onderwerp naar brede lagen van de bevolking. Als het opzet slaagt, betekent dit een win-win-win situatie met kosten-en efficiëntievoordelen voor werkgevers, betere werk/levenskwaliteit voor werknemers en mogelijkerwijze tot een kwart minder files in ochtend- en avondspits door een betere spreiding van het werktransport. Meer dan 2000 werknemers laten vandaag alvast zien dat de technologie er klaar voor is; nu moet alleen het maatschappelijk apparaat nog volgen.

Phillip Vandervoort

General Manager Microsoft BeLux

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content